Pešić je očekivao Nemačku u finalu: Gospodo, znate ko sutra igra, ostalo nam je još jedno veče

09.09.2023

15:35

0

Autor: P.K.

Selektor najavljuje težak meč sa mnogo nepoznatih

Pešić je očekivao Nemačku u finalu: Gospodo, znate ko sutra igra, ostalo nam je još jedno veče
Svetislav Pešić - Copyright MN Press

Srbija odbrojava sate do finala Svetskog prvenstva u košarci. Pred meč u nedelju u 14.40, selektor Svetislav Pešić razgovarao je sa medijima posle treninga o finalu protiv Nemačke.

U Srbiji vlada prava euforija, zemlja se ponovo zaljubila u košarku i ogromno je interesovanje, ali "Kari" se trudi da smiri strasti.

Pešić je rekao da ne želi da bilo ko pomisli da ćemo odmah, sami od sebe osvojiti zlato.

- Dobro, gospodo, znate već ko sutra igra finale - mi protiv Nemačke. To verovatno niko nije očekivao, ali važno je ono šta smo mi očekivali. Ja jesam očekivao Nemačku u finalu. Ne zato što su ostali slabiji od nje, nego zato što je Nemačka najviše pokazala do sada na turniru. Nisu izgubili nijednu utakmicu, igrali su savršeno prvenstvo, a to me ne iznenađuje jer znam ekipu, trenera i igrače, ali i njihov najveći kvalitet – kontinuitet, jer godinama igraju zajedno sa istim selektorom. Ako jedna ekipa dobije Ameriku i to od samog početka do kraja, mi to ne samo da poštujemo, nego i pripremamo da znamo da će to biti jedan protivnik koji zahteva maksimalni pristup u pripremi za utakmicu i naravno, što je važnije, koliko je sve to što pripremamo, taj plan igre, koliko možemo da realizujemo. Tako da... Želim da kažem da je ovo finale koje karakteriše dve izuzetno jake timske ekipe, koje su pre svega stigli timskim odnosom prema igri, sa dobrom atmosferom, sa pobedničkim pristupom, sa verovanjem u svoje prednosti, kvalitete i siguran sam da će to biti pravo finale

Selektor je rekao da Srbiju čeka zahtevna utakmica protiv fantastične ekipe. A dobro znamo da je Pešić i te kako zaslužan za razvoj nemačke košarke, jer im je doneo jedinu zlatnu medalju na velikim takmičenjima – Evropsko prvenstvo 1993.

- Videćemo da li je prednost to što ja poznajem njihovu košarku. Srpski igrači su dosta dobro praćeni, postoji skauting… Naravno da ih ja bolje poznajem jer sam stalno bio sa njima, poznajem trenera i igrače, tako da koliko je to prednost... Videćemo. Ja se bavim više svojim igračima da se mentalno i taktički pripreme za ovu utakmicu. Biće teška borba. Nemačka je borbena ekipa i kod njih nema predaje. Nije to samo borba, borba, borba, nego je to pretvoreno u kvalitet iz čega mogu da nadoknade i rezultat.

Što se tiče prošlih uspeha i rada u Nemačkoj:

- Ja sam im doneo mnogo više od zlata. Ali, postao sam tamo pravi trener, pomogli su oni i meni. Ja sam emotivno sve više vezan za ovu ekipu iz dana u dan, sve se bolje poznajemo, znate kako to ide....

Odmah je dodao:

- Naravno da je ključ odbrana i tu nema nikakvih dilema, mi smo pokazali da smo ekipa koja iz odbrane igra naš napad i trči u kontre, mi smo ekipa koja je vodeća u smislu postignutih poena iz tranzicije, ali su oni posledica odbrane. Mi nemamo tu fiziku i veličinu koji oni imaju, visoki su i snažni na svim pozicijama, ali smo spremni da imamo taj kvalitet predviđanja, da čitamo situaciju.

Da li su svi zdravi i odmorni?

- Jesu, zadnja je utakmica, nema više. Oni se ni do sada nisu žalili, ali je zadnja utakmica, zadnje je veče, dobro spavanje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike