Srbija sa dve promene brani četiri titule u nizu: Debitanti kreću po zlato!

05.09.2023

00:44

0

Autor: A. S.

Basketaši ne priznaju ništa manje od vrha Evrope

Srbija sa dve promene brani četiri titule u nizu: Debitanti kreću po zlato!
Basketaši Srbije - Copyright KSS

Reprezentacija Srbije u basketu 3x3 otputovala je juče u Jerusalim gde će od petog do sedmog septembra braniti titulu evropskog prvaka.

Nacionalni sastav u odnosu na prethodno takmičenje, doživeo je dve promene, umesto iskusnog Dejana Majstorovića iz Uba i Mihaila Vasića iz Limana, sada su tu Nemanja Barać i Stefan Kojić, uz najboljeg basketaša sveta, Strahinju Stojačića i Marka Brankovića.

Srbija će na šampionatu igrati u grupi A, sa Austrijom i Izraelom. Prvi meč grupne faze na programu je u sredu od 17.55 sa Austrijom, dok će im domaćin na megdan takođe u sredu, od 21.35.

Eliminacione runde i borbe za medalje su na programu sedmog septembra.

Selektor Marko Ždero pred put je istakao da su promene u timu deo pripreme za Olimpijske igre u Parizu.

- Ove godine branimo titulu sa prošlog EP. Ekipa je izmenjena za razliku od prošlog takmičenja, debitanti su Barać i Kojić. Ovo je sve priprema za Olimpijske igre 2024. godine, cilj je da što više igrača prođe kroz reprezentaciju i da budemo spremni za Pariz - objasnio je Ždero, preneo je zvanični sajt KSS.

Reprezentativac Marko Branković istakao je da Srbija ima najveća očekivanja.

- Aktuelni smo evropski prvaci i želimo da ponovo osvojimo zlato. Ekipa jeste promenjena, ali svi se dobro poznajemo i spremili smo se dobro za ovo takmičenje. Daćemo sve do sebe da odbranimo titulu šampiona - naveo je Branković.

Debitant Nemanja Barać sa velikim optimizmom dočekuje početak takmičenja.

- Navikli smo na velika očekivanja. Sada je pritisak veći zbog zastave i zbog grba, ali je samim tim i motiv je mnogo veći. Idemo da osvojimo medalju i da se vratimo kao pobednici. Trema postoji, ali nisam mlad, prošao sam dosta tokom karijere - rekao je Barać.

U B grupi su Litvanija, Nemačka i Češka, a u grupi C će igrati Holandija, Francuska i Hrvatska. U grupi D grupi biće Belgija, Letonija i Kipar. Po dve reprezentacije iz svake grupe izboriće plasman u četvrtfinale EP.

U proteklih osam šampionata, koliko ih je ukupno održano, Srbija je osvojila pet medalja, a na poslednja četiri prvenstva, bili su šampioni Evrope.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike