Srbija ide po trofej Akropolis kupa! Bogdanović kapitenski vodio Orlove do pobede protiv Grčke! (FOTO)

08.08.2023

20:48

0

Autor: A. Š.

Izabranici Svetislava Pešića se, posle dva meča iza zatvorenih vrata, prvi put se predstavili navijačima ovog leta

Srbija ide po trofej Akropolis kupa! Bogdanović kapitenski vodio Orlove do pobede protiv Grčke! (FOTO)
Copyright MN Press

Srpski košarkaši ulaze u završnu fazu priprema za Mundobasket. Posle dva meča iza zatvorenih vrata u kojima su ostvarene pobede, izabranici Svetislava Pešića su se u Atini ovog leta prvi put predstaviti navijačima, koji željno iščekuju da vide kako Orlovi izgledaju uoči planetarnog šampionata koje počinje 25. avgusta.

Uradili su to Bogdanović i drugovi trijumfalno, pošto su u prvom meču na Akropolis Kupu u Atini savladali domaćina turnira Grčku - 71:64.

Iako rezultat to možda ne pokazuje, Orlovi su od početka do kraja meča držali kontrolu meča. Grci su samo na momente uspevali da isprariraju raspoloženim izabranicima Svetislava Pešića, koji su posle relativno izjednačenog prvog poluvremena u trećoj deonici krenuli da lome rivala.

Itudisovi puleni su u prvoj polovini treće deonice nestali sa parketa. Potpuno su stali ofanzivno, što su Orlovi iskoristili i serijom 11:0 stigli do maksimalnih plus 15 - 52:37. Ali, kada je delovalo da su srpski košarkaši mnogo bliži odlasku na nedostižnu prednost nego Grci povratku, desilo se upravo to.

Srpski košarkaši kao da su pomislili da su meč završili u 25. minutu, ali nije bilo ni izbliza tako. Papajanis je na minus 15 ubacio trojku i nagovestio veliki kambek domaćina koji je najpre uspeo da do odlaska na poslednji dvominutni odmor razliku spusti na jednocifren broj, a potom i potpuno istopi veliki zaostatak.

Razigrao se u prvoj polovini četvrte deonice Rogavopulos, za nešto više od tri minuta ubacio šest poena i trojkom doneo izjednačenje na ulasku u 34. minut meča - 59:59. A onda je ispred tima, kao pravi lider, stao Bogdan Bogdanović. Kada je delovalo da Orlovi nemaju rešenje u napadu, as Atlante je ubacio trojku i doneo neophodan mir, koji su u završna dva minuta meča održali Petrušev (poenima posle ofanzivnog skoka) i Gudurić trojkom koja je i prelomila susret - 69:62.

GRČKA: Vokap -, Rogavopulos 19, Lucis 5, Larencakis -, Moraitis 2, Agravanis 1, Kalaicaks -, Bohoridis 2, Papajanis 6, Papapetru 11, Toliopulos -, T. Adetokunbo 7, Mitoglu 9, Hacidakis 2.

SRBIJA: Petrušev 5 (5sk), N. Jović - (8sk), Bogdanović 15 (7sk, 5as), Marinković -, Radanov, Dobrić 6, Ristić 11, Gudurić 14 (7sk, 3as), Nedović -, Davidovac -, Simanić, Avramović 6, Milutinov 14 (12sk, 4as, 2uk).

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - KRAJ! Srbija je pobedila Grčku 71:64.

38. MINUT - Bogdanović u 37. minutu pravi četvrtu ličnu grešku. Propustili su Orlovi nekoliko napada na plus pet da uvećaju plus, pa Rogavopulos svojim 20. poenom na meču vraća Grke na posed zaostatka. Petrušev postiže važne poene posle ofanzivnog skoka i čuva Srbiji plus pet. U poslednja dva minuta četvrte deonice ulazi se s vođstvom Orlova 69:62 posle trojke Gudurića.


MN Press
 

36. MINUT - Na polovini četvrte deonice Srbija vraća vođstvo posle lakih poena Milutinova. Itudis traži minut odmora posle serije Orlova 5:0 za plus pet - 64:59. 

34. MINUT - Na ulasku u 34. minut Rogavopulos ubacuje trojku za izjednačenje, Pešić traži minut odmora - 59:59. Izuzetno bitnu trojku za Srbiju ubacuje Bogdanović - 62:59.

32. MINUT - Bohoridis poenima iz prodora otvara četvrtu deonicu - 57:51, a potom u kontri zakucava Papapetru. U finišu treće i početkom četvrte deonice Grci prave seriju 8:0, koju prekida Gudurić - 59:53. Rogavopulos hvata skok u napadu, poentira uz faul i pogađa dodatno bacanje - 59:56.

MN Press
 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Seriju Grka 8:2 poenima uz faul, posle ofanzivnog skoka, i ubačenim dodatnim bacanjem prekida Avramović - 57:45. Na kraju treće deonice Orlovi vode 57:49.

28. MINUT - Seriju Orlova 11:0 trojkom prekida Papajanis 52:40. U završna dva minuta treće deonice ulazi se s vođstvom Srbije 54:45.

26. MINUT - Grci su potpuno stali u trećoj deonici. Za više od pet minuta igre postigli su samo dva poena, ali Orlovi to nisu maksimalno iskoristili jer su ušli u seriju promašenih šuteva van linije 6.75. To je prekinuo Dušan Ristić, koji je na ulasku u 26. minut meča doneo Srbiji novi najveći plus - 50:37. Raste prednost Srbije, Dobrić postiže poene iz prodora - 52:37.

MN Press
 

24. MINUT - Bogdanović trojkom, pa poenima u kontri gotovo sam kreira seriju 6:0 kojom Srbija u 24. minutu prvi put na meču ima dvocifreni plus - 47:37.

22. MINUT - Obe selekcije prokockale su uvodne napade u drugom poluvremenu. Prve poene u nastavku meča postiže Gudurić iz prodora - 41:35. Papapetru ubacuje prve poene za Grke u trećoj četvrtini.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Mnogo su bolje Grci finiširali prvo poluvreme. Orlovi su u poslednja tri minuta postigli samo dva slobodna bacanja, pa domaćin serijom 9:2 dolazi do izjednačenja u završnici druge deonice - 34:34. Važnu trojku za Orlove ubacuje Gudurić. Na kraju prvog poluvremena 39:35 posle poena Petruševa uz zvuk sirene.

18. MINUT - Promašaje Grka Srbija kažnjava Srbija sa četiri laka poena kojima beži na bezbednih plus sedam u 17. minutu. Itudis traži tajm aut - 32:25. U završna dva minuta prvog poluvremena ulazi se s vođstvom Srbije 32:29.

16. minut - Moraitis krade loptu Nedoviću, potom lako poentira u kontri. Pešić na ulasku u 15. minut traži tajm aut, Srbija vodi 28:25. Imali su Orlovi i malo sreće, posle Nedovićeve promašene trojke Adetokumbo je na drugoj strani promašio čist zicer. Ušli su srpski košarkaši u seriju lošijih napada, ali srećom Grci to ne koriste - 28:25.

MN Press
 

14. MINUT - Raste prednost Srbije, Dobrić se u 13. minutu izborio za nesportski faul, ubacio je oba penala, a potom je Milutinov poentirao posle ofanzivnog skoka - 24:15. Seriju Orlova 8:0 trojkom prekida Adetokumbo - 24:18. Milutinov na drugoj strani ubacuje dva slobodna bacanja. Okršaj je Milutinova i Adetokumba u 14. minutu, a posle trojke Papetrua Grci prilaze na minus pet - 28:23.

12. MINUT - Drugi kvartal je otvoren poenima Adetokumba - 16:15. Plus tri Orlovima čuva Ristić sa dva ubačena penala. Posle 12 minuta košarke u Atini Srbija vodi 20:15 posle poena Ristića sa poludistance.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Na kraju prve deonice Srbija vodi 16:13!

8. MINUT - Papajanis u 7. minutu pravi drugu ličnu grešku. Bogdanović promašuje dva šuta za tri poena pri nerešenom rezultatu, ali Grci to ne koriste pa trojkom Avramovića Orlovi vraćaju prednost na svoju stranu - 14:11. U završna dva minuta uvodne deonice ulazi se s vođstvom Srbije 14:12.

6. MINUT - Posle dva minuta bez poena i odbranjenog napada a minus pet, u polukontri prvu trojku za Orlove pogađa Bogdanović - 9:7, 5. minut. Mini serijom 4:0 Orlovi dolaze do izjednačenja na isteku 6. minuta 11:11.

4. MINUT - Prvu trojku na meču ubacuje Mitoglu, domaćin ponovo vodi 6:4. Dva napada su Orlovi prokockali, pa Mitoglu novom trojkom donosi Grcima najveći plus u dosadašnjem toku meča - 9:4.

2. MINUT - Prve poene na meču, posle prodora, postigao je Bogdanović. Grci odgovaraju sa tri ubačena bacanja Rogavopulos - 3:2. Posle dva minuta igre u "OAKA" dvorani Srbija vodi 4:3 pošto je dva penala ubacio Gudurić.

Kao što je bilo najavljeno, pred prvo podbacivanje održan minut ćutanja zbog tragične pogibje navijača AEK-a, kojeg su u ponedeljak uveče utuči ubili huligani zagrebačkog Dinama.

- Orlove u Atini bodri i Aleksej Pokuševski.

- Orlovi spremni kao zapete puške! Pogledajte poslednje pripreme pred duel sa Grcima (FOTO, VIDEO)

- Orlovi su na dan meča sa Grčkom saznali rivale u kvalifikacijama za Evrobasket.

- Svetislav Pešić je pred put u Atinu odabrao ovih 14 igrača za učešće na Akropolis kupu.

- Prve Karijeve reči sa priprema: Raduju ga mladi, brinu povrede, a posebno je srećan zbog dvojice igrača!

BONUS VIDEO

KSS

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike