Partizanova senzacija u Madridu! Panter trojkom u poslednjoj sekundi srušio Kralja!

25.04.2023

23:02

0

Autor: A. Š.

Crno-beli trijumfalno počeli četvrtfinalnu plej-of seriju Evrolige

Partizanova senzacija u Madridu! Panter trojkom u poslednjoj sekundi srušio Kralja!
Džanan Musa i Džejms Naneli - Copyright MN Press

Partizanova sudbina plasmana na Fajnal for Evrolige leži u paklu beogradske Arene! Crno-beli su večeras u Madridu napravili senzaciju i u prvom meču četvrtfinalne serije plej-ofa elitnog takmičenja napravili brejk protiv Reala u spektakularnom meču, koji je trojkom u poslednjoj sekundi rešio Kevin Panter - 89:87.

Zaslužili su crno-beli svu sreću ovoga sveta večeras. Preživeli su nekoliko silnih naleta Kralja, preživeli jednu od najboljih, ako ne i najbolju, partija u karijeri Gabrijela Deka, par prilično diskutabilnih sudijskih odluka u momentima kada je meč mogao da se prelomi na stranu domaćina i na kraju došli u situaciju da sami odlučuju o svojoj sudbini.

A nju je u svoje ruke uzeo kapiten. Kao pravi vođa izašao je Panter ispred ekipe, naskočio iskosa sa leve strane van linije 6.75 i kao kap ubaciju trojku preko Jabuselea za erupciju oduševljenja nekoliko stotina Grobara koji su bili raštrkani po celom Vizink centru.

Hrabro su izabranici Željka Obradovića ušli u meč sa favorizovanim rivalom. Sa tri trojke u prvoj deonici povukao ih je Smailagić, da bi u drugom kvartalu njegovu ulogu preuzeo Kevin Panter. Jer, kada su Madriđani na krilima Hange minus sedam iz prve pretvorili u plus osam na početku druge deonice Panter je ubacio tri od četiri vezana šuta van linije 6.75 (jednu je pogodio Eksum) i usmerio Valjak ka vođstvu na kraju prvog poluvremena. 

A u drugom delu igre usledila je potpuna ludnica. Nekoliko puta su crno-beli bili "klinički mrtvi" u Vizink centru. Na pet i po minuta pre kraja morali su da jure plus sedam Reala koji je imao apsolutno sve u svojim rukama. Ali ne i igrača kao što je Kevin Panter. Posle tihovanja od četvrtine i po, američki bek je ubacio 3+1 kojima je Partizanu doneo minimalnu prednost pred završnih 140 sekundi meča u kojima su crno-beli umalo prokockali već viđenu pobedu.

Pošto je Musa, pri nerešenom rezultatu, napravio faul u napadu u pokušaju da izvuče prekršaj prilikom šuta za tri poena, Panter ubacio dva penala za 86:84 34 sekunde pre kraja. Potom je Dek došao nadomak krunisanja gotovo bezgrešne partije (24 p, 8/8 za dva, 0/1 za tri, 8/11 sl. b, 8 sk) pošto je sa 2+1 vratio minimalnu prednost na stranu Madriđana 21 sekund pre poslednjeg zvuka sirene.

Ali, pitao se Partizan. Čus Mateo je rešio da brani poslednji napad, što je pobedničkom trojkom 0.4 sekunde pre kraja kaznio Kevin Panter.

REAL MADRID: Vilijams-Gos 6, Kozer 3, Rendolf 3, Fernandez 2, Hanga 5, Hezonja 8, Rodrigez, Dek 24, Tavares 12, Ljulj, Jabusele 12, Musa 10.

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 13, Avramović 8, Panter 26, Smajlagić 11, Papapetru, Egzum 11, Naneli 2, Lesor 11, Trifunović 1, Anđušić, Madar 6.

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Rudi Fernandez hvata ofanzivni skok i izborio se za dva bacanja. Potpuno je miran iskusni španski as, Real ponovo vodi 82:81. Sada Eksum poentira uz faul, pogađa i dodatno bacanje - 84:82 vodi Partizan na 90 sekundi pre kraja. Vilijams Gos poentira iz prodora. Partizan nije iskoristio napad, do kraja je nešto više od 54 sekunde, nerešeno je 84:84. Musa pravi faul u napadu prilikom šuta za tri poena, bacanjem nogu unapred. Panter staje na liniju penala, do kraja je 34.5 sekundi. Kapiten Partizana je ubacio oba penala, Partizan vodi 86:84. Dek poentira uz faul Ledej pravi petu ličnu grešku. Argentinac je ubacio dodatno bacanje, do kraja je 21.1 sekunda, Real vodi 87:86. Obradović traži tajm aut. Panter ubacuje trojku, do kraja je 0.4 sekunde! Partizan vodi 89:87. KRAJ! Partizan je pobedio Real 89:87!

38. MINUT - Još jednom su se crno-beli odbranili, ali je Avramović promašio polaganje uz puno kontakta. Dek na drugoj strani nastavlja da "teroriše" odbranu Partizana - 79:75, 37. minut. Panter ubacuje dva penala, to su mu prvi poeni u drugom poluvremenu. Na drugoj strani na isti način poentira i Musa, ali polovičnim učinkom - 80:77. U završna dva minuta četvrte deonice ulazi se s vođstvom Partizana 81:80 posle trojke uz faul i pogođenog dodatnog bacanja Pantera.

36. MINUT - Dek poentira sa poludistance, ubacio svoj 19. poena, podigao seriju Reala na 6:0 i doneo mu plus sedam na polovini četvrte deonice. Obradović traži novi minut odmora - 77:70. Lesor pogađa dva važna bacanja za Partizan, posle čega Ledej promašuje otvoren šut sa poludistance. Na isteku 36. minuta igre u Vizink centru Real vodi 77:75 posle trojke Avramovića.

34. MINUT - Na poene Deka sa poludistance, poenima odgovara Lesor - 71:70. Crno-beli su izašli iz bonusa posle manje od tri minuta igre u četvrtoj deonici. Ponovo Dek pravi velike probleme Partizanu u fazi napada, posle njegovih poena u reketu Trifunović je promašio potpuno otvorenu trojku. Potom mladi košarkaš pravi faul od lopte za dva bacanja Muse (2/2). Real u 34. minutu vodi 75:70.

32. MINUT - Loše je Partizan otvorio četvrti kvartal, najpre je Eksum izgubio loptu na prenosu, a potom je Musa kaznio defanzivni propust i ubacio trojku za plus četiri Madriđana u 31. minutu - 67:63. Ni minut odmora Obradovića nije urodio plodom, nova izgubljena lopta crno-belih koju Jabusele nije kaznio sa linije penala (0/2). Sada to kažnjava Madar, ubacuje trojku i prekida seriju Reala 7:0 - 67:66. Dek pogađa dva penala, na drugoj strani Lesor zakucava - 69:68.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Posle zakucavanja Jabuselea, Ledej na drugoj strani pogađa dva penala i vraća minimalni plus Valjku 90 sekundi pre kraja četvrtine - 61:60. Jabusele promašuje trojku, Eksum ubacuje dva bacanja - 63:60. Ledej pravi faul prilikom šuta za tri poena Muse, to mu je četvrta lična greška. Reprezentativac BiH je ubacio dva od tri penala i smanjio prednost Partizana na - 63:62. Na kraju treće deonice Real vodi 64:63 posle dva ubačena penala Deka.

28. MINUT - Na svu muku Partizana u napadu, nadovezuje se i nekoliko krajnje diskutabilnih sudijskih grešaka. Preživeli su crno-beli krizu u napadu i trojkom Madara vraćaju plus na svoju stranu - 58:56. Musa poentira iz teške pozicije na drugoj strani, a Lesor sa linije penala (1/2) donosi Valjku plus jedan pred završna dva minuta treće deonice - 59:58.

26. MINUT - Nekoliko napada crno-beli propuštaju da realizuju, pa ih Real kažnjava serijom 8:0 i posle trojke Kozera preuzima vođstvo u 26. minutu - 56:55. Više od tri minuta je Partizan bez poena, a Real je propustio priliku da dodatno uveća prednost. 

24. MINUT - Avramović poentira iz prodora, a potom Ledej u kontri zakucava uz faul. Krilni centar Partizana je pogodio dodatno bacanje, crno-beli u 23. minutu vode 55:48. Rendolf je ubacio trojku čim je kročio na parket - 55:51. Smailagić ponovo pravi faul u napadu i dobija četvrtu ličnu u 24. minutu. Odbranili su se crno-beli.

22. MINUT - Drugo poluvreme je otvoreno poenima Jabuselea u reketu Partizana i lakim poenima Smailagića na drugoj strani - 50:46. Tavares poentira posle novog ofanzivnog skoka. Veoma sporna sudijska odluka i faul u napadu Smailagiću, čiji je to treći prekršaj. Posle dva minuta igre u trećoj deonici Partizan vodi 50:48.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Panter poentira sa poludistance i podiže prednost Partizana na plus sedam - 46:39. Veliku su šansu crno-beli propustili da uvećaju vođstvo, dozvolili su Madriđanima tri uzastopna ofanzivna skoka posle čega su kažnjeni na najbolniji način - trojkom Jabuselea - 46:42. Na kraju prvog poluvremena Partizan vodi 48:44, posle poena Gosa uz zvuk sirene!

 

 

18. MINUT - Treća uzastopna trojka za Partizan, posle dve Panterove pogađa van linije 6.75 i Eksum. Crno-beli u 17. minutu vode 39:37. Hezonja se razigrao, posle trojke pogodio je i za dva za novo izjednačenje. Nova trojka Pantera - 42:39. U završna dva minuta prvog poluvremena ulazi se s vođstvom Partizana 44:39, posle ubačenih bacanja Pantera (2/2).

16. MINUT - Seriju Partizana 6:0 prekida Tavares, koji igra bez prestanka od početka meča. Crno-beli odgovaraju serijom 5:0 i posle trojke Pantera ponovo vode 33:32. Hezonja vraća trojku. Panter je u seriji, ide nova trojka za crno-bele, a na isteku 16. minuta Real vodi poenima Tavaresa - 37:36.

14. MINUT - Posle više od dva minuta igre u drugoj deonici Ledej postiže prve poene za Valjak u nastavku - 30:24. Dva puta uzastopno Eksum uspeva da izvuče faul u napadu Musi, kojem je to treća lična greška na isteku 13. minuta. Treći put uzastopno Real pravi ofanzivni prekršaj (sada Hezonja), ali Partizan to nije uspeo da iskoristi, postigavši samo dva poena i to sa linije penala preko Eksuma. Lesora krade loptu domaćinu i u kontri zakucava. Crno-beli su na samo minus dva, Mateo zove minut odmora - 30:28.

12. MINUT - Poenima uz faul Hange (ubacio dodatno bacanje) Real prvi put na meču dolazi do vođstva - 25:22. Ledej je promašio otvorenu trojku, potom je izgubio loptu i to odmah trojkom kažnjava Jabusele. Raste prednost Reala na startu druge deonice - 28:22. Real je u seriji 8:0 za minut i 50 sekundi u drugoj četvrtini, Obradović traži minut odmora - 30:22.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Crno-beli su bez rešenja za Deka, koji je postigao devet od 18 poena Reala. Madriđani prave seriju 6:0 i poenima Jabuselea dolaze do prvog vođstva na meču na ulasku u poslednjih 60 sekundi prve deonice - 20:19. Naneli lakim poenima prekida nalet Madriđana i vraća minimalno vođstvo na stranu Partizana. Na kraju prve deonice rezultat je izjednačen - 22:22.

8. MINUT - Dek je u seriji od četiri poena, sam pravi 4:0 - 17:14, 7. minut. Lesor prekida nalet rivala poenima iz ofanzivnog skoka. -19:14. U završna dva minuta prve deonice ulazi se s vođstvom Partizana - 19:16. 

6. MINUT - Na polovini prve deonice Partizan vodi 14:6 posle treće trojke Smailagića. Madriđani su u mini seriji 4:0, posle čega Avramović ubacuje važnu trojku za crno-bele 17:10. Dek iz trećeg pokušaja uspeva da ubaci dva penala - 17:12.

4. MINUT - Na trojku Hezonje, trojkom odgovara Smailagić. Partizan u trećem minutu vodi 9:5. Crno-beli dolaze do največih plus šest posle dva ubačena bacanja Pantera - 11:6. Panter promašuje trojku na plus šest, posle čega Smailagić pravi drugu ličnu grešku, a na liniju penala ponovo ide Dek. Argentinac je ovoga puta nešto precizniji - 11:6. 

2. MINUT - Meč je otvoren polovičnim učinkom Trifunovića sa linije penala i promašenom trojkom Hezonje na drugoj strani. Partizan vodi 3:0 posle poena Ledeja. Promašio je Avramović trojku na plus tri za crno-bele, posle čega Dek promašuje dva penala. Tavareš je došao do ofanzivnog skoka, izborio se i on za dva bacanja (2/2). Posle dva minuta košarke u Madridu Partizan vodi 6:2 trojkom Smailagića.

 

 

- I crno-beli su na parketu Vizink centra.

- Ovako je izgledao izlazak košarkaša Reala na zagrevanje.

- Kao i u svakoj porodici, na velikom uspehu braći su čestitali i crno-beli košarkaši.

- Nekoliko desetina minuta pre početka meča u Madridu, stigla je sjajna vest za sve navijače Partizana. Naime, crno-beli odbojkaši su, posle 12 godina, ponovo šampioni Srbije.

- Srpski golman Stefan Čupić nikada nije krio da su mu crno-bele boje na srcu. Uoči večerašnjeg meča u Madridu sadašnji čuvar mreže Rada preko društvenih mreža poslao je podršku Panteru i drugovima.

 - S obzirom da su ih mnogi navijači "napali" što u doigravanju za plasman na F4 nisu izbegli Partizan, Madriđani uoči okršaja kao da žele sve da ohrabre istorijom duela sa Partizanom, koja je potpuno na njihovoj strani sa čak 15 pobeda od dosadašnjih 18 okršaja sa crno-belima.

- Evroliga je, bokserskom terminologijom, duel Reala i Partizana najavila kao sudar teškaša.

- Četvrtfinalni okršaj sa Partizanom i Madriđanima pada na poseban dan u istoriji, pošto su 25. aprila pre 49 godina osvojili 16. titulu prvaka Španije.

- Ne samo što je Partizan uspeo da se domogne Top 8 u povratničkoj sezoni u Evroligi, već je to uradio sa timom koji je najmlađi od svih učesnika četvrtfinala.

- Niko nema ni najmanju dilemu koliko težak posao očekuje Pantera i drugove, ali su uoči večerašnjeg meča iz Madrida stigle koliko toliko olakšavajuće vesti.

- Za razliku od ligaškog meča u Madridu, kada su čelnici Reala galantno otvorili vrata "Vizink centra" navijačima Partizana, crno-beli su pred prvi četvrtfinalni okršaj od Madriđana dobili mizerno mali broj karata.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike