Moćan je Partizan i kada ne blista! PAO pao posle minus 18, Real stoji na putu do F4!

14.04.2023

22:25

0

Autor: A. Š.

Crno-beli u rasprodatoj Areni spustili zavesu na ligaški deo sezone u elitnom takmičenju

Moćan je Partizan i kada ne blista! PAO pao posle minus 18, Real stoji na putu do F4!
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Partizan je povratničku sezonu u Evroligi obeležio plasmanom u Top 8. Crno-beli su prošle nedelje u Monaku, kolo pre kraja ligaškog dela takmičenja, overili mesto u plej-ofu, a večeras su osigurali šesto mesto i zakazali najmanje tri meča sa madridskim Realom u borbi za plasman na Fajnal for koji se u maju igra u Kaunasu.

U rasprodatu beogradsku Arenu stigao je Panatinaikos. Atinski velikan odavno je ostao bez ikakvih šansi da se nađe u četvrtfinalu elitnog takmičenja, ali su žestoko namučili Pantera i drugove koji su u još jednoj ultra zanimljivoj završnici, trojkom Džejmsa Nanelija, uspeli da slave iako su sredinom druge deonice bili u minusu od 18 poena - 83:81.

Napravila se pred poslednji meč ligaškog dela Evrolige svečarska atmosfera u i oko najveće dvorane na Balkanu. I, kao i obično u takvim situacijama, stvari su ekspresno krenule nizbrdo. Neprepoznatljiv je bio Partizan većim delom prvog poluvremena. Samo jedan napravljen faul u prvoj deonici, samo dva ubačena poena za pet minuta drugog kvartala, i te kako su uticali na to da PAO u 15. minutu povede 38:20.

I kada su već svi počeli više da gledaju ka Barseloni, gde su Katalonci protiv Valensije "birali" da li će na drugo ili treće mesto, probudio se Kevin Panter. Kapitenski je povukao uspavani Valjak sa 11 poena (tri trojke) i uz asistenciju Alekse Avramovića približio crno-bele na "podnošljivih" minus šest pred odlazak na veliki odmor.

Prošli su navijači i košarkaši Partizana potom kroz Tantalove muke. Crno-beli su celu treću deonicu propuštali prilike da naprave potpuni preokret što je PAO u finišu treće i početkom četvrte deonice kaznio i u 32. minutu se vratio na dvocifreni plus (71:60). A onda je Panterovu ulogu iz druge deonice preuzeo Aleksa Avramović. Ubacio je bek Partizana trojku, potom ukrao loptu za poene Ledeja i raspalio prepune tribine Arene koje su ponele Valjak do serije 12:0 i konačnog preuzimanja vođstva posle trojke Eksuma (72:71, 35. minut). 

Ponadali su se svi kojima su crno-bele boje na srcu da je otpor Grka konačno slomljen. Međutim, Papajanis, Bejkon, Grigonis i Ponitka nisu pomišljali na predaju. U završnih 60 sekundi PAO je ušao sa plus jedan i napadom. Srećom po crno-bele, zbrzali su ga, spetljali se i izgubili loptu, posle čega je Naneli ubacio pobedničku trojku za ogromno slavlje u Areni, koje je počelo posle promašenog zakucavanja Bejkona i šut Grigonisa preko ruke uz zuvk sirene.

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 9, Avramović 14, Panter 17, Smailagić 4, Papapetru 3, Egzum 18, Naneli 5, Lesor 9, Trifunović, Anđušić 2, Madar 2.

PANATINAIKOS: P. Kalaicakis 6, Volters 3, Papajanis 4, Bohoridis 2, Vilijams 8, Agravanis, J. Kalaicakis, Bejkon 19, Ponitka 12, Grigonis 10, Mancukas 6, Gudaitis.

 

 

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Uz mnogo sreće Ponitka je sačuvao loptu i izborio se za dva penala. Iskusni Poljak pogodio je oba bacanja - 80:79. Panteru izlazi lopta iz obruča posle šuta za tri poena, Ponitka opet ima dva slobodna bacanja. Još jednom je Poljak maksimalan, PAO vodi 81:80 na minut i 17 sekundi pre kraja četvrte deonice. Naneli promašuje trojku, ali potom Grci gube loptu. Naneli sada ubacuje trojku, Partizan vodi 83:81 30-ak sekundi pre kraja. KRAJ! Partizan je pobedio PAO 83:81!

38. MINUT - Posle zakucavanja Nanelija, Bejkon na drugoj strani poenira uz faul. Ali, i on promašuje dodatno bacanje, PAO vodi 75:74 u 37. minutu. Grci su odavno u bonusu, Ledej pogađa dva penala za novi minimalni plus crno-belih 76:75. Rezultatska klackalica, PAO vodi posle polaganja Grigonisa. Panter je još jednom precizan sa poludistance, opet vodi Partizan 78:77. Grigonis pravi grešku u vođenju, u poslednja dva minuta četvrte deonice crno-beli ulaze sa plus tri posle novih poena Pantera - 80:77.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

36. MINUT - Rastrčali su se crno-beli po terenu. Promašuju prilike da još više smanje zaostatak, ali ogromnom borbenošću nadomešćuju nepreciznost. Smailagić ubacuje dva penala posle ofanzivnog skoka - 71:69. Na polovini četvrte deonice Partizan vodi 72:71 posle trojke Eksuma. Eksplodirala je Arena, crno-beli su u seriji 12:0. Prebrzo su košarkaši Partizana završili napad na plus jedan, promašaj kažnjava Papajanis poenima uz faul (promašio je dodatno bacanje). PAO ponovo vodi 73:72.

34. MINUT - Ledej poentira posle tajm auta Obradovića - 71:62. Manzukas pravi faul u napadu, posle čega Avramović ubacuje trojku. Sjajna rola Alekse, nekoliko sekundi posle postignute trojke krade loptu Grcima, a na drugoj strani Ledej poentira sa poludistance - 71:67. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

32. MINUT - Promašenom trojkom Manzukasa i lakim poenima Avramovića otvoren je četvrti kvartal - 66:60. Papajanis na drugoj strani zakucava, potom udara i blokadu Panteru, a Manzukas ubacuje trojku iz ćoška i vraća PAO na plus 11 u 32. minutu - 71:60.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Raspucao se Bejkon, ubacio je svoju treću trojku u trećoj deonici i odlepio PAO na 64:57 u 29. minutu. Sada je i Ledej polovično precizan sa linije penala. Kalaizakis hvata ofanzivni skok i poentira uz zvuk sirene, na kraju treće deonice PAO vodi 66:58.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

28. MINUT - Kakve gluposti prave crno-beli večeras. Gudaitis poentira uz faul, a pošto je promašio bacanje dva košarkaša Partizana su u pokušaju da skinu loptu sa obruča postigli dva poena - 58:53. Na trojku Eksuma, trojkom odgovara Bejkon - 61:55. Ledej poentira sa poludistance (prvi poeni na utakmici), u završna dva minuta treće deonice PAO ulazi sa plus četiri - 61:57.

26. MINUT - Nejt Volters na ulasku u 25. minut pravi treću ličnu grešku, a Eksum sa linije penala pogađa samo jedan od dva pokušaja - 49:46. Posle novog monstruoznog zakucavanja Eksuma, Bejkon ubacuje trojku - 54:48. Prokockali su gosti i napad na plus šest, posle čega Lesor sa linije penala (/2) održava Valjak na dva poseda zaostatka - 54:50. Posle 26 minuta košarke u Areni PAO vodi 54:52 posle dva ubačena penala Eksuma.

24. MINUT - Panter poentira sa poludistance na isteku napada - 46:42, posle čega Avramović ubacuje trojku. Valjak je na samo minus jedan u 23. minutu - 46:45. Vilijams ubacuje šut van linije 6.75 i prekida nalet crno-belih, zasad - 49:45.

22. MINUT - Drugo poluvreme otvoreno je polovičnim učinkom Lesora sa linije penala - 45:40. Dva napada su crno-beli prokockali na minus pet, posle čega se Gudaitis izborio za dva penala pošto je prethodno uhvatio ofanzivni skok. Ubacio je centar gostiju jedan od dva penala - 46:40. 

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Panter vraća trojku, ali Gudaitis poentira na drugoj strani posle ofanzivnog skoka - 45:35. Avramović vezuje četiri poena u završnici druge deonice, na kraju prvog poluvremena PAO vodi 45:39.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

18. MINUT - Probudio je Panter crno-bele. Ekspresno je Valjak ubacio u veću brzinu, napravio seriju 10:0 i u 17. minutu prišao na 38:30 posle lakih poena u kontri Avramovića i Pantera. Trener Panatinaikosa je za nešto više od 60 sekundi potrošio dva tajm auta. Nejt Volters ubacuje svoju prvu trojku i vraća PAO na dvocifreni plus pred završna dva minuta prvog poluvremena - 43:32.

16. MINUT - Ni tajm aut Obradovića nije pomogao crno-belima, posle promašene trojke Avramovića, na drugoj strani Manzukas ubacuje šut van linije 6.75 za novi najveći plus Grka - 36:20. Nestaje Valjak sa terena, Bejkon zakucava za 38:20. Seriju gostiju 10:0 trojkom prekida Panter. Pokreće kapitenski Panter Valjak, ubacuje još jednu trojku - 38:26.

14. MINUT - Tri napada su crno-beli prokockali na minus osam, što trojkom kažnjava Grigonis za novi najveći plus gostiju - 31:20. Samo dva poena su crno-beli postigli za četiri minuta košarke u drugoj deonici, pa Grci posle poena u kontri Kalaizakisa vode 33:20.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

12. MINUT - Dva napada su crno-beli prokockali na startu druge deonice na minus osam, pa Kalaizakis sa dva ubačena penala donosi gostima prvi dvocifreni plus na meču - 28:18. Seriju Panatinaikosa 11:0 prekida Smailagić. Posle 12 minuta košarke u krcatoj Areni PAO vodi 28:20, pošto je Ledej promašio otvorenu trojku.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Na kraju prve deonice PAO vodi 26:18. Baš loše je Valjak odigrao u završnici uvodnog kvartala, dva i po minuta bio je bez koša što su gosti iskoristili i sa devet vezanih poena došli do najveće prednosti u dosadašnjem toku meča. Kako je Partizan igrao možda i najbolje pokazuje samo jedan napravljen faul crno-belih za 10 minuta.

8. MINUT - Na poene uz faul (promašio dodatno bacanje Lesora), PAO odgovara sa četiri vezana poena za novo vođstvo 17:15. Novu trojku za crno-bele ubacije Eksum. U završna dva minuta uvodne deonice PAO ulazi sa plus tri posle lakih poena Grigonisa i zakucavanja Bejkona - 21:18.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

6. MINUT - Na polovini prve deonice Partizan prvi put vodi posle zakucavanja Lesora - 11:10. Grigonis trojkom vraća prednost gostima, na drugoj strani Eksum poentira iz prodora za novo izjednačenje - 13:13.

4. MINUT - Posle manje od tri minuta igre Željko Obradović traži minut odmora, posle laka četiri vezana poena gostiju, koji vode 8:4. Mini seriju PAO-a prekida Madar. Prvu trojku na meču ubacuje Papapetru, Grci vode 10:9 na isteku 4. minuta igre.

2. MINUT - Prve poene na meču postiže Gudaitis, Lesor na drugoj strani zakucava - 2:2. Posle dva minuta igre rezultat je izjednačen - 4:4.

 

 

- Jedan od hajlajta večeri viđen je pre nego što je meč i počeo. Izlazak Željka Obradovića na parket Arene ispraćen je uz instrumental pesme "Crne kose", čije je reči prepuna Arena otpevala u jednom glasu.

- Zanimljivo je zigurno bilo košarkašima Panatinaikosa na današnjem treningu. Mogli su da naslute kako će izgledati koreografija navijača Partizana.

- Arena je odavno rasprodata za večerašnji meč, a Grobari su spremni da pošalju još jednu fantastičnu sliku u Evropu i svet.

- Partizan će večeras saznati rivala u plej-ofu Evrolige, a kostur odlučujućih utakmica tekuće sezone u elitnom takmičenju već naslućuje potencijalnog protivnika u polufinalu Fajnal fora.

Nadali su se crno-beli da bi u Top 8 mogli sa pete pozicije na tabeli. Ipak, sinoć je Makabi u Tel Avivu savladao Real i sprečio da Partizan plej-of seriji igra protiv Monaka.

- Na dan utakmice u Beograd, Evroliga je izrekla kaznu Panatinaikosu.

- U predvečerje duela za "zelenima", rukovodstvo Partizana imalo je važnu poruku za navijače.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike