Partizan tone i na Jadranu! Nova drama, opet poraz - Cedevita Olimpija produbila krizu Valjka!

11.12.2022

19:59

1

Autor: A. Š.

Crno-beli poraženi u derbiju 10. kola AdmiralBet ABA lige

Partizan tone i na Jadranu! Nova drama, opet poraz - Cedevita Olimpija produbila krizu Valjka!
Matijas Lesor na meču sa Cedevitom Olimpijom - Copyright AdmiralBet ABA liga/Cedevita Olimpija/Tine Ruzic

Partizan se nalazi u velikoj krizi. Tek što su navijači crno-belih, posle ubedljivog trijumfa protiv Budućnosti, pomislili da se Valjak vraća na trijumfalni put poraz u istorijskom, prvom evroligaškom, večitom derbiju i večerašnji protiv Cedevite Olimpije u derbiju 10. kola AdmiralBet ABA lige pokazali su da je pred timom Željka Obradovića i te kako izazovan period - 77:74 (23:19, 20:24, 20:18, 14:13).

Posle današnjeg neuspeha u Ljubljani jasno je kao dan - ova ekipa Partizana ima veliki problem sa neizvesnim završnicama i njega će morati u najkraćem roku da reše ukoliko imaju nameru da se upuste u konkurentnu borbu za trofeje ove sezone.

Ono što je dobro, do odlučujućih mečeva ima sasvim dovoljno vremena. Ono što nije, pre svega što se tiče AdmiralBet ABA lige, neuspeh protiv Cedevite Olimpije veoma lako mogao bi da ih košta prvog mesta i prednosti domaćeg terena do kraja plej-ofa regionalnog takmičenja.

Mučili su se crno-beli žestoko tokom većeg dela meča. Osim početnog vođstva koje je sa pet vezanih poena obezbedio Dante Eksum (5:0), veći deo susreta Valjak je jurio prednost domaćina, koji je u nekoliko navrata bio veoma blizu da se odlepi na dvocifrenu razliku. Ipak, Partizan je večeras, uz Eksuma, imao i izuzetno raspoloženog Joanisa Papapetrua.

Grčki reprezentativac odigrao je najbolji meč od dolaska u Beograd i vukao je Valjak u svim kritičnim periodima utakmice. A kada domaćin nije uspeo da kazni sve greške crno-belih, umalo su ostali bez pobede, pošto je Partizan posle trojke Papapetrua i poena Pantera u 36. minutu došao do plus četiri. Međutim, tada se crno-belima ponovila greška koja je ih ove sezone koštala poraza u bukvalno svakoj neizvesnoj završnici.

Umesto da zategnu defanzivu i prelome grogiranog rivala, Obradovićevi izabranici dozvolili su Ferelu da ubaci trojku, posle koje se ofanziva Valjka potpuno raspala. Za poslednja četiri i po minuta meča Partizan je ubacio samo dva bacanja (po jedno Eksum i Lesor), koja su ih na kraju i koštala poraza (18/24).

Uprkos svemu, crno-beli su imali skoro devet sekundi na kraju da se izbore za produžezak, ali je relativno otvorenu trojku promašio večeras najbolji igrač u crno-belom dresu Dante Eksum.

Cedevita Olimpija: Rebec 2, Ferel 18, Radović, Jeremić 3, Alibegović 11, Murić 5, Mulalić, Adams 12, Matković 3, Gnjidić, Omić 10, Dragić 13

Partizan: Vukčević, Ledej 7, Panter 2, Smailagić, Papapetru 17, Egzum 24, Brodzijanski, Naneli 6, Lesor 9, Trifunović, Anđušić 9, Madar

AdmiralBet ABA liga, 10. kolo:

Petak:

Igokea - Zadar 81:84

Subota:
MZT - Borac 73:81
Crvena zvezda - Mornar 93:77
Budućnost - Studentski centar 88:76

Nedelja:
Split - Mega 79:75
Cedevita Olimpija - Partizan 77:74

Ponedeljak:
18.00 FMP - Cibona

 

Standings provided by Sofascore

 

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Eksum je izgubio loptu, na drugoj strani Ferel poentirao iz prodora. Minut i 27 sekundi pre kraja četvrte četvrtine domaći tim vodi 75:72. Anđušić je promašio trojku, Ledej je izblokirao Ledeja. Na 40 sekundi pre kraja Eksum ide na liniju penala. Prvo je promašio, drugo pogodio - 75:73. Odbranili su se crno-beli, do kraja je 15 sekundi. Obradović traži tajm aut. Lesor je spasao gotovo izgubljenu loptu, potom ga je Omić faulirao 11.1 sekund pre kraja. Prvi penal Lesor je promašio, drugo, ponovljeno, je ubacio - 75:74, Golemac traži minut odmora. Adam ide na liniju penala 8.6 sekundi pre kraja. Oba je pogodio bek domaćih - 77:74. Eksum je promašio trojku - KRAJ!

AdmiralBet ABA liga/Cedevita Olimpija/Tine Ruzic
 

38. MINUT - Omić pogađa dva penala, prekida poenterski post na obe strane i vraća domaćinu minimnalnu prednost. U poslednja dva minuta Cedevita Olimpija ulazi sa plus jedan - 73:72.

36. MINUT - Joanis Papapetru igra ubedljivo najbolji meč od dolaska u Partizan. Posle ofanzivnog skoka nagradio se ubačenom trojkom, a potom i Panter (prvi poeni u 36. minutu) poentira sa poludistance i donosi crno-belima plus četiri - 72:68. Ferel pogađa veoma važnu trojku za domaćina - 72:71.

34. MINUT - Anđušić je trojkom vratio prednost crno-belima, koji su potom na plus dva prokockali tri napada. Za to su kažnjeni na najbolniji način, posle ofanzivnog skoka Dragić je poentirao uz faul (pogodio dodatno bacanje) i ponovo doveo Cedevitu Olimpiju u vođstvo - 68:67.

AdmiralBet ABA liga/Cedevita Olimpija/Ales Fevzer
 

32. MINUT - Četvrti kvartal trojkom je otvorio Ledej, ali je vođstvo domaćinu sačuvao Adams - 65:64.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Imala je Cedevita Olimpija napad na plus šest, ali je Adams napravio grešku u koracima. Posle toga Ledej je pogodio dva bacanja i prekinuo mini seriju domaćina 5:0 - 63:59. Adams je dobio tehničku grešku, ali je Anđušić promašio slobodno bacanje, drugo večeras. Na kraju treće deonice slovenački tim vodi 63:61 posle skoka u napadu i zakucavanja Lesora.

AdmiralBet ABA liga/Cedevita Olimpija/Tine Ruzic
 

28. MINUT - Ledej postiže svoje prve poene na meču na isteku 27. minuta, a posle faula u napadu Murića Lesor je polovičan sa linije penala - 58:57. U završna dva minuta treće deonice Cedevita Olimpija ulazi sa plus četiri posle trojke Adamsa - 61:57.

26. MINUT - Dobio je Željko Obradović tehničku grešku, Ferel je ubacio bacanje, a posle novih njegovih poena iz prodora Cedevita Olimpija na polovini treće deonice vodi 56:49. Seriju domaćih 6:0 novom trojkom prekida Eksum 56:52. Partizan je na minus dva posle dva ubačena bacanja Lesora - 56:54. Omić prekida mini seriju crno-belih 5:0.

24. MINUT - Bitnu trojku za crno-bele ubacuje Naneli posle četiri vezana poena domaćina, koji u 23. minutu vodi 50:49. Dve uzastopne lopte su crno-beli izgubili na minus jedan što trojkom kažnjava Alibegović - 53:49.

AdmiralBet ABA liga/Cedevita Olimpija/Tine Ruzic
 

22. MINUT - Drugo poluvreme otvoreno je promašenom otvorenom trojkom Papapetrua (prvi promašaj na meču) i ubačenim šutem van linije 6.75 Adamsa. Odmah trojku vraća Eksum. Posle 22 minuta Cedevita Olimpija vodi 48:46.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Potencijalni problem za Partizan u nastavku meča mogla bi da predstavlja treća lična greška Ledeja u 19. minutu. Došli su crno-beli u završnici prvog poluvremena do nešto tečnije igre u napadu i posle trojke Eksuma poveli 43:40. Na kraju druge četvrtine rezultat je 43:43 posle trojke Ferela.

AdmiralBet ABA liga/Cedevita Olimpija/Tine Ruzic
 

18. MINUT - U poslednja dva minuta prvog poluvremena ulazi se sa nerešenim rezultatom 39:37.

16. MINUT - Mini seriju domaćih 5:0 trojkom na polovini druge deonice prekida Anđušić - 31:29. Pretila je Cedevita Olimpija da se odlepi, ali su trojkama Eksuma i Papapetrua crno-belih još jednom poravnali rezultat - 35:35.

14. MINUT - Odlična minijatura crno-belih. Najpre je Naneli ubacio trojku, a potom Madar oduzeo loptu Gnjidiću, što je lakim poenima nagradio Papapetru. Ekspresno su se crno-beli vratili u egal  - 26:26, 13. minut. Golemac je morao da reaguje tajm autom. Posle 14 minuta igre Cedevita Olimpija vodi 28:26.

AdmiralBet ABA liga/Cedevita Olimpija/Tine Ruzic
 

12. MINUT - Jeremić je pogodio trojku na otvaranju druge deonice za 26:19. Papapetru je poentirao sa poludistance. Na isteku 12. minuta domaćin vodi 26:21.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Na kraju prve četvrtine, posle poena iz odbojke uz zvuk sirene Papapetrua, Cedevita Olimpija vodi 23:19.

8. MINUT - Izuzetno važnu trojku za crno-beli pogodio je Papapetru pri vođstvu domaćina 17:10. Ujedno, tako je prekinuo i seriju Cedevite Olimpije 7:0. U završna dva minuta uvodne deonice slovenački tim ulazi sa plus šest - 19:13.

AdmiralBet ABA liga/Cedevita Olimpija/Tine Ruzic
 

6. MINUT - Dobro su domaći ušli šuterski u meč, posle Dragića i Ferela trojku je ubacio i Murić. Cedevita Olimpija posle šest minuta košarke vodi - 15:10

4. MINUT - Usporili su malo crno-beli posle dobrog starta, pa domaćin trojkama Dragića i Ferela pravi preokret na isteku 4. minuta - 8:6.

2. MINUT - Dante Eksum je odlično otvorio meč i sa pet poena doneo crno-belima početnih 5:0. Prve poene za domaćina postigao je Omić. Posle dva minuta Partizan vodi 5:2.

- Vreme uoči timskog izlaska na zagrevanje igrači oba tima proveli su prijateljskom ćaskanju.

- Uoči evroligaškog derbija trener Partizana Željko Obradović govorio je o stanju povređenih igrača.

- Posle poraza u regionalnom večitom derbiju Danilo Anđušić je stao u zaštitu saigrača.

- Pre dvadesetak dana startovao je novi projekat Partizana u kojem se jača veza navijača i ekipe.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike