Zvezda vlada Beogradom! Partizanov debakl u prvom derbiju sezone!

28.11.2022

21:34

0

Autor: A. Š.

Crveno-beli košarkaši savladali u Pioniru najvećeg rivala

Zvezda vlada Beogradom! Partizanov debakl u prvom derbiju sezone!
Nemanja Nedović - Copyright MN Press

Košarkaši Crvene zvezde vladaju Beogradom i regionom u ovom trenutku. U prvom derbiju sezone crveno-beli su pred svojim navijačima savladali Partizan - 90:74 (20:18 29:30, 21:17, 20:9).

Bilo je mnogo očekivanja u oba tabora dva najveća srpska kluba uoči prvog derbija u sezoni. Skoro se jedan košarkaški derbi nije očekivao sa više nestrpljenja kao ovaj, u kojem su crno-beli potpuno nestali sa parketa u završnih 10 minuta i na kraju doživeli ubedljiv poraz koji bi na kraju ligaškog dela sezone mogao da ima i presudan uticaj na prednost domaćeg terena u plej-ofu regionalnog takmičenja.

Nažalost, ni ovaj derbi nije mogao da prođe bez nemilih scena. Nadali smo se svi da više nikada nećemo gledati slike koje smo gledali u finalu doigravanja AdmiralBet ABA lige prošle sezone. Ipak, ružne scene su se ponovile već u prvom okršaju večitih rivala u novoj takmičarskoj godini, pa su u finišu prve deonice arbitri napustili teren i prekinuli utakmicu na više od pola sata.

Tek kada se deo tribine na kojoj su se nalazile najvatrenije pristalice Crvene zvezde ispraznio stvorili su se uslovi da se meč nastavi i u tim momentima je delovalo da Partizan potpuno kontroliše dešavanja na parketu. Čuvali su crno-beli od dva do šest poena prednosti sve do završna dva minuta prvog poluvremena, kada su propustili napad da se odlepe na plus osam. To je ekspresno kaznio Nemanja Nedović. Ubacio je trojku, poentirao iz prodora i zapalio preostali deo tribina sa Zvezdinim navijačima, koji su eksplodirali kada je srpski reprezentativac asistirao Bentilu za zakucavanje na kraju prvog poluvremena, kojim su crveno-beli napravili potpuni preokret.

Iako su crno-beli u trećoj deonici uspeli da uhvate rezultatski priključak i još jednom zaprete Zvezdi, finiš druge četvrtine bio je Partizanov početak kraja. Jer, na tih 7:0, Zvezda je na otvaranju pretposlednjeg kvartala "nakalemila" još devet uzastopnih poena i u 23. minutu prvi put na meču došla do dvocifrenog plusa (58:48).

Pokušali su crno-beli da se vrate. Na krilima, večeras jedinih raspoloženih, Papapetrua i Eksuma prišli su na minus dva (63:61), ali su se onda, u ovom derbiju gotovo bezgrešnim Nedoviću i Vildozi, pridružili Dobrić i Mitrović, za ekspresni povratak crveno-belih na dvocifreni plus (77:67) posle kojeg je usledila serija Partizanovih ofanzivnih grešaka iz kojih su izabranici Duška Ivanovića izgradili, u finišu i najvećih na meču, plus 18 (90:72).

Subota
Borac - Mornar 90:87
Budućnost - Cibona 97:76 
Cedevita Olimpija - Zadar 97:79

Nedelja
FMP - Igokea 89:77
MZT - Mega 94:82

Ponedeljak
Split - Studentski centar 82:85
Crvena zvezda - Partizan 90:74

 

Standings provided by Sofascore

 

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - KRAJ! Zvezda je savladala Partizan 90:74.

38. MINUT - Crvena zvezda je nadomak pobede u prvom derbiju sezone! U poslednja dva minuta ulazi sa plus 13 posle trojke Dobrića - 85:72.

36. MINUT - Poenima Pantera sa linije penala Partizan prilazi na 77:71 na polovini četvrte deonice, ali već u narednom napadu pravi kapiten crno-belih petu ličnu grešku. Mitrović potom pravi faul u napadu, ali Naneli promašuje trojku. Na ulasku u 37. minut Zvezda vodi 80:71 posle trojke Vildoze.

MN Press
 

34. MINUT - Ponovo je Partizan bez koša više od dva minuta i ponovo to Zvezda koristi da ode na dvocifreni plus posle poena Holanda za dva - 75:65, 33. minut. Na isteku 34. minuta crveno-beli vode 77:69.

32. MINUT - Izgubili su crno-beli loptu na uvođenju, a potom je Ledej napravio nesportski faul nad Mitrovićem. Iskusni Zvezdin košarkaš je bio polovično precizan sa linije penala, a u dodatnom napadu je promašio poluhorog iz reketa. Još jedna izgubljena lopta Partizanovih košarkaša, koju sa dva ubačena bacanja kažnjava Vildosa. Zvezda u 32. minutu vodi 73:65.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Na kraju treće četvrtine Zvezda vodi 70:65.

MN Press
 

28. MINUT - Partizan je u seriji 7:0 posle poena Papapetrua i prilazi na minus jedan u 27. minutu - 63:61. Panter je promašio otvorenu trojku, što na drugoj strani zakaucavanjem kažnjava Petrušev. Zvezda u poslednja dva minuta treće deonice ulazi sa plus četiri - 65:61.

26. MINUT - Eksum vezuje pet poena i vraća crno-bele na minus pet - 60:55. Bentil trojkom prekida mini seriju rivala. Papapetru na drugoj strani pogađa za dva, potom i Eksum ubacuje još dva penala. Na isteku 26. minuta crveno-beli vode 63:60.

24. MINUT - Prvi put na meču jedna ekipa ima dvocifrenu prednost. Partizan je bez koša više od tri minuta, Zvezda pravi 9:0 i poenima Vildoze. 23. minutu stiže do 58:48. Zvezdinu seriju prekida poenima sa linije penala Papapetru (2/2). Na isteku 24. minuta Zvezda vodi 60:53 posle trojke Eksuma.

MN Press
 

22. MINUT - Prvi put na meču u igri je Holand na startu drugog poluvremena, koje poenima otvara Lazić sa poludistance. Zvezda vodi 51:48. Crno-beli nisu iskoristili dva napada na startu treće deonice, što Zvezda koristi i trojkom Holanda ide na svojih najvećih plus šest - 54:48. Obradović ekspresno traži minut odmora. Traje Zvezdina serija, poenima Bentila Zvezda stiže na plus osam - 56:48.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Pet vezanih poena Nedovića vraćaju Zvezdu na minus jedan u završnici prvog poluvremena. Serijom crveno-belih 7:0 završena je druga deonica. Asistencijom Nedovića i zakucavanjem Bentila završena je druga deonica, Zvezda vodi 49:48.

18. MINUT - U 17. minutu, posle poena Papapetrua u reketu, crno-beli ponovo idu na plus osetnijih plus šest - 43:37. Ivanović odmah reaguje tajm autom, posle kojeg Nedović pogađa dva penala. Potencijalni problem za Zvezdu je treća lična greška Martina u 18. minutu. U završna dva minuta prvog poluvremena ulazi se s vođstvom Partizana 48:42.

MN Press
 

16. MINUT - Na polovini druge deonice na terenu je prvi put Alen Smailagić. Zvezdu zasad u igri održavaju poeni posle ofanzivnog skoka. Ovoga puta se u reketu Partizana najbolje snašao Dobrić i smanjio prednost rivala na 36:34. Obradović traži tajm aut. Smailagić poentira sa poludistance i prekida mini seriju Zvezde 4:0. Nedović odgovara na drugoj strani sa 2+1. Ovoga puta Partizan (Madar) pogađa trojku posle ofanzivnog skoka. Na isteku 16. minuta crno-beli vode 41:37.

14. MINUT - Kakva šuterska sekvenca na obe strane. Trojke su ubacili Marković sa jedne i Madar sa druge strane. U 13. minutu Partizan vodi 31:26. Otvorio se meč na obe strane terena, na isteku 14. minuta crno-beli vode 36:30 posle trojke Papapetrua.

MN Press
 

12. MINUT - Druga deonica otvorena je poenima iz ofanzivnog skoka Brodzijanskog - 20:20. Petrušev je promašio šut za tri poena, a potom je napravio nesportski faul nad Anđušićem u pokušaju da spreči kontru rivala. Bek Partizana je pogodio oba penala, a u dodatnom napadu trojku je ubacio Madar. Ekspresan povratak crno-belih u vođstvo - 25:20. Nedović vraća trojku posle ofanzivnog skoka Mitrovića. Panter ubacuje svoju prvu trojku na meču. Na isteku 12. minuta Partizan vodi 28:23.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Potencijalni problem za Partizan je drugi prekršaj Nanelija. S druge strane, Nikola Ivanović je, prilikom prodora napravio faul u napadu nad Ledejom. To je bila inicijalna kapisla Delijama da krenu sa ubacivanjem predmeta u teren, ali crveno-bele mnogo više brine to što se crnogorski plejmejker povredio i uz pomoć lekarskog tima otišao direktno u svlačionicu. Posle 35 minuta pauze meč je nastavljen. U međuvremenu odluka je preinačena. Dosuđeni su poeni uz faul, a pošto Ivanović nije bio na parketu, dodatno bacanje je pogodio Vildoza. Na kraju prve četvrtine Zvezda vodi 20:18.

- DERBI SE NASTAVLJA! Sudijski trio je na terenu, čeka se početak meča.

- DONETA JE ODLUKA OKO NASTAVKA MEČA! Deo tribine gde su smeštene najvatrenije pristalice Zvezde moraće da se isprazni pre nego što se sudije vrate na teren.

MEČ JE PREKINUT! Arbitri su otišli u svlačionicu 37 sekundi pre kraja prve četvrtine. Nadali su se svi da scene iz finala plej-ofa prošle sezone nećemo nikada više gledati, ali one su se ponovili već na prvom derbiju u novoj takmičarskoj godini. Ogromna je tenzija, Zvezdini navijači su ponovo krenuli sa ubacivanjem tvrdih predmeta u teren i sudijska trojka je odlučila da se povuče sa parketa. Igrači oba tima su na svojim klupama i čekaju dalju odluku delegata i sudija.

8. MINUT - Posle poena sa poludistance, Lazić pravi nesportski faul nad Eksumom. Australijanac je pogodio oba penala, a u dodatnom napadu je promašio šut za tri. Zvezdini navijači su dobili prvo upozorenje od strane sudija, zbog ubacivanja predmeta u teren. U završna dva minuta prve deonice Partizan vodi 16:13.

6. MINUT - Seriju Partizana 6:0 prekinuo je Dobrić, na drugoj strani prvu trojku na meču ubacio je Naneli - 11:6, 5. minut. Vildoza i Martin (posle novog ofanzivnog skoka) odgovaraju na seriju Partizana, ali na drugoj strani Dante Eksuma zakucava uz faul. Plejmejker Partizana pogađa i dodatno bacanje, Partizan vodi 14:10. 

4. MINUT - Brodzijanski ponovo poentira za crno-belePrvi Zvezda velike probleme Partizanu na ofanzivnom skoku na otvaranju meča, ali to nije uspela da materijalizuje. Prvi put na meču crno-beli vode posle zakucavanja Eksuma u kontranapadu. Ivanović traži minut odmora posle samo tri minuta igre - 6:4. Još jedna izgubljena lopta crveno-belih, što na drugoj strani poenima sa linije penala kažnjava Naneli (2/2). Partizan vodi 8:4 u 4. minutu.

2. MINUT - Prve poene na meču postiže Martin pod košem Partizana. Brodzijanski popravlja promašaj Eksuma. Bentil postiže lake poene. Panter je promašio prva dva šuta na meču (prvo za dva, potom i otvorenu trojku). Posle dva minuta Zvezda vodi 4:2.

Sve je spremno za početak derbija. Ovo su prve petorke.

 

 

 

- Bliži se početak meča. 

- Ponavljaju se ružne scene sa nekih prethodnih derbija. Zvezdini navijači ponovo su uvredama dočekali trenera Partizana Željka Obradovića. Svoju "porciju pozdrava" od Delija dobio je i slovenački arbitar Damir Javor.

 

- U sastavu Zvezde za večerašnji derbi neće biti Raduljice, Ilića, Topića i Lazarevića.

- Partizan je spremio iznenađenje za večitog rivala. Iako je prvobitno objavljeno da Alena Smailagića čeka šestonedeljna pauza, on se večeras nalazi u timu Valjka.

- Polako se u dvorani "Aleksandar Nikolić" zagreva atmosfera za prvi derbi u sezoni.

- Podrška srpskom i regionalnom šampionu stigla je i od FK Crvena zvezda.

- Crveno-beli su pozvali navijače da dođu u beogradski hram košarke kako bi pružili podršku Dušku Ivanoviću i ekipi.

- Predsedik Partizana Ostoja Mijailović imao je poruku za navijače Partizana uoči prvog derbiju u sezoni.

- Jedan od najvećih Zvezdinih junaka iz prošle sezone Nikola Kalinić nedavno je pričao kako je postojala šansa da i ove takmičarske godine nosi crveno-beli dres.

- Partizan je uoči okršaja sa najvećim rivalom pronašao pojačanje na poziciji centra i on će danas debitovati u večitim derbijima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike