Ovu Zvezdinu pobedu navijači će večno pamtiti: Na današnji dan Žigić je golčinom presudio Romi (FOTO/VIDEO)

01.12.2021

08:03

0

Autor: 24sedam

U strelce se upisao i Purović

Ovu Zvezdinu pobedu navijači će večno pamtiti: Na današnji dan Žigić je golčinom presudio Romi (FOTO/VIDEO)
05 - Copyright MN Press

Tačno na današnji dan, pre 16 godina odigrana je jedna od najvećih utakmica u novijoj istoriji Crvene zvezde. U Beograd je došla Roma i otišla poražena, sa 3:1, a posebno će se pamtiti gol Nikole Žigića.

U tadašnjem Kupu UEFA, Zvezda je prvo eliminisala Inter iz Zaprešića, a onda i Bragu sa kojom će ove sezone odlučivati o konačnom poretku u grupi u Ligi Evrope.

Zatim je usledilo takmičenje u grupi. U Beograd je došao Bazel i slavio sa 2:1, pred praznim tribinama, a u trećem kolu je Tromso kao domaćin pobedio 3:1. Zatim je na red došla utakmica sa Romom, koja je u tom trenutku bila "biti ili ne biti". Novi poraz bi značio definitivan kraj, pošto su iz grupe od pet, tri tima išla dalje.

"Vučica" je u Srbiju stigla bez legendarnog kapitena Frančeska Totija, ali su na raspolaganju bili Kristijan Panući, Filip Mekses, Danijele de Rosi, Šabani Nonda, Antonio Kasano...

Na klupi italijanskog tima bio je Lućano Spaleti, dok je i Zvezdu vodio jedan Italijan, Valter Zenga.

A utakmica, pred oko 35 hiljada navijača nije dobro počela za crveno-bele. Već u 23. minutu, Kasano je presekao jednu loptu i asistirao Nondi, za 0:1. Ipak, na pauzu se otišlo sa 1:1, pošto je u 37. minutu Boško Janković centrirao, a Žigić glavom sa peterca pogodio mrežu Rome.

Do preokreta se došlo u 77. minutu, kada je strelac bio Milan Purović. Prvo se Žigić izborio za loptu na sredini terena, zatim povukao akciju i pronašao Purovića na desnoj strani. Sa 15-ak metara iskosa je "opalio" po lopti, iza leđa Đanluke Kurćija.

Roma je krenula da pritiska, ali je onda u 86. minutu, Janković raščistio situaciju pred golom i poslao loptu na polovinu Rome. Tamo je sačekao Žigić, sačuvao je i izborio se za poziciju za šut. Oko njega su bila četvorica protivničkih igrača i usledio je "projektil" (na 1:30 snimka). Za delirijum.

Do kraja meča, Roma je mogla da smanji na 3:2, ali se golman Vladimir Stojković nije dao prevariti. Uhvatio je "panjenku" Kasana sa bele tačke (na 5:45 snimka), tako da je ostalo 3:1.

Te noći, koja je za svakog zvezdaša bila magična, na terenu su bili: Stojković, Basta, Biševac, M. Dudić, Luković, Kovačević, Milovanović, Janković, Mladenović, Đokaj i Žigić. Šansu u nastavku su dobili i Purović, Joksimović i Mudrinić.

Pošto je u drugom meču tog kola Bazel pobedio Tromso sa 4:3, Zvezdi je bila potrebna pobeda protiv Strazbura. Nažalost, u Francuskoj je bilo 2:2, iako je imala vođstvo od 2:0. Međutim, Kevin Gameiro je sa dva gola pokvario san o proleću u Evropi. Tada je imao 18 godina i debitovao je na evropskoj sceni. Dalje su prošli Strazbur, Roma i Bazel.

Ali ako je za utehu, na kraju te sezone osvojena je dupla kruna.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike