Čemu se Zvezda nadala, a šta je dobila od Rišaira? Učinak tanak, šanse propuštene, a "sat otkucava"

22.11.2021

09:32

0

Holanđanin sa srpskim korenima stigao kao slobodan igrač

Čemu se Zvezda nadala, a šta je dobila od Rišaira? Učinak tanak, šanse propuštene, a "sat otkucava"
stanković - Copyright MN Press

Šef stručnog štaba Crvene zvezde Dejan Stanković je Rišaira Živkovića izveo sa terena već u 21. minutu utakmice u Lučanima. Zamenio ga je Ben, a na kraju su crveno-beli pobedili Mladost sa čak 5:1.

Posle meča, Stanković je obrazložio svoju odluku.

- Živković nije najbolje osetio utakmicu, pa i to gledam kao prinudnu izmenu. Nije se dobro adaptirao na teren i igru protivnika, a u ovakvim situacijama nam je potreban neko ko može da okrene utakmicu u našu korist. Ne znači da ga otpisujemo, samo treba dosta da radi i da ga u budućnosti dobijemo što boljeg - kazao je šef struke prvaka Srbije o 25-godišnjem ofanzivcu čiji je dolazak u Ljutice Bogdana bio viđen kao velika stvar.

Dugo su trajali pregovori. Dolazio je Živković u Beograd kako bi čuo šta prvak Srbije nudi, zatim se vratio u rodnu Holandiju da razmisli. Ali kada je došao na utakmicu sa Čukaričkim, na Banovom brdu u društvu čelnika Zvezde, sve je bilo jasno. Sutradan, pretposlednjeg dana avgusta i zvanično je predstavljen.

24sedam/Dušan Nikolić
 

Promovisan je u društvu predsednika Svetozara Mijailovića i sportskog direktora Mitra Mrkele koji je tada podsetio da je Živković i ranije (2012. godine) mogao da dođe u srpski fudbal. Doduše reprezentativni, pošto ga je Mrkela tada kao funkcioner FSS ubeđivao da zaigra za "Orliće". Živković je tada izabrao Holandiju, zemlju u kojoj je rođen. Za svoje godine, promenio je mnogo klubova, od matičnog Groningena, Ajaksa, Viljema II, Utrehta (pozajmice), Ostendea, Čangčuna, Šefild junajteda i Gvangdžoa. Na kraju je raskinuo ugovor sa Čangčunom i došao kao slobodan igrač, što je Zvezdi i odgovaralo.

Od Živkovića se očekivalo mnogo, jer ako nekog kao klinca kupi Ajaks i ako prođe sve mlađe selekcije Holandije, to je i normalno. Trebalo bi da zna da igra... Ali on se u Zvezdi nije baš naigrao niti dokazao. U tri takmičenja, u 12 mečeva je upisao ukupno 346 minuta. Samo dva puta je bio starter i dao jedan gol, mada treba biti pošten i reći da je imao problema sa korona virusom i povredom.

Šansu od prvog minuta dobio je tek pre nekoliko dana, u utakmici Kupa Srbije. Dao je jedini gol Inđiji koji je Zvezdi obezbedio prolaz dalje, a onda mu je Stanković ponovo dao šansu od prvog minuta. Sigurno je postojala nada da će taj gol biti stimulans da proradi i u narednom meču. Ali to nije bio slučaj. Kao što je rečeno, izveo ga posle 20-ak minuta, što treneri veoma retko rade. Usledilo je i pomenuto objašnjenje o potrebi da se adaptira.

Pitanje je koliko će za to biti potrebno, i da li ta adaptacija zaista mora da traje toliko. Tačno je da je stasavao u ligi i državi koja je malo drugačija od naše, ali je i činjenica da mu srpski mentalitet i nije toliko stran. Ipak je po majčinoj strani Srbin i neki pređašnji deo života je provodio (povremeno) u Srbiji. U tom smislu koliko-toliko mu je lakše, nego nekom "totalnom strancu".

Kao što je rečeno, menjao je klubove i značajan deo karijere proveo u Kini, tako da ne može da se kaže da mu je karijera išla uzlaznom putanjom. Sada je dobio pravu priliku. Ponovo je u Evropi koja je ipak centar svetskih klupskih zbivanja, a uz to ima priliku da igra u Ligi Evrope. To je ipak najbolja prilika za rehabilitaciju, ali i za sopstvenu promociju.

MN Press
 

Pitanje je i koliko će mu sada Stanković davati šansu, jer za sada ponuđeno nije iskoristio. Pred crveno-belima je ovaj period, do kraja kalendarske godine veoma važan i Zvezda ne sme da se kocka. Slede dueli Lige Evrope, sa Ludogorecom i Bragom koji će odlučiti o daljoj sudbini u UEFA takmičenjima. Ostale su i utakmice u Superligi u kojoj Partizan i dalje ima šest bodova više, tako da pravo na kiks ne postoji. Tu je i meč osmine finala nacionalnog kupa...

Jer ko svoje prilike ne iskoristi, omogući drugom da "uskoči". I Stanković je to rekao, Ben je ušao odlično, a Živković se nije adaptirao. Sada je u suštini sve na njemu, jer otpisan nije, kredit i dalje postoji, ali mora da radi mnogo, mnogo više.

Sa ovakvim učinkom i partijama, nema čemu da se nada u budućnosti.

Minutaža i učinak Rišaira Živkovića:

Superliga Srbije

Crvena zvezda – Proleter 3:0 - ušao u 46. minutu (45)
Partizan – Crvena zvezda 1:1 - na klupi
Novi Pazar – Crvena zvezda 0:4 - ušao u 46. minutu (45)
Crvena zvezda – Metalac 3:1 - nije bio u protokolu
Kolubara – Crvena zvezda 1:7 - nije bio u protokolu
Crvena zvezda – Radnički Niš 1:0 - ušao u 83. minutu (7)
Radnik – Crvena zvezda 2:1 - ušao u 72. minutu (18)
Radnički 1923 – Crvena zvezda 0:3 - ušao u 53. minutu (37)
Vojvodina – Crvena zvezda 1:2 - na klupi
Mladost – Crvena zvezda 1:5 - igrao do 21. minuta (21)

Kup Srbije

Inđija – Crvena zvezda 0:1 - igrao svih 90 minuta (90)

Liga Evrope

Crvena zvezda – Braga 2:1 - igrao do 65. minuta (65)
Ludogorec – Crvena zvezda 0:1 - igrao od 86. minuta (4)
Midtjiland – Crvena zvezda 1:1 - nije bio u protokolu
Crvena zvezda – Midtlijand 0:1 - igrao od 74. minuta (16)

Ukupno 346 minuta - u 12 utakmica, tri puta starter i dva puta na klupi - 1 gol

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike