Liga šampiona: Matematika, derbi i mečevi za poigravanje

02.12.2020

07:05 >> 07:45

0

Mnogo manje nepoznanica ima u večerašnjim duelima elitnog takmičenja

Liga šampiona: Matematika, derbi i mečevi za poigravanje
Copyright Sergej Milinković Savić foto: Profimedia/Federico Proietti / DPPI

Klupko u Ligi šampiona se polako odmotava. Posle mečeva odigranih u utorak uveče je poznato ko sigurno ide dalje, a ko će morati to da uradi u „minut do 12“.

Pročitajte još: KRAJ: Liverpul i Porto u osmini finala

Večerašnjim utakmicama se završava peto kolo elitnog takmičenja posle koga će još više stvari da se reši. Doduše, u ovim mečevima ima mnogo manje nepoznanica.

GRUPA E

Tabela: Čelsi 10, Sevilja 10, Krasnodar 1, Ren 1

Situacija ne može da bude jasnija. U direktnom duelu će Čelsi i Sevilja na „Ramon Sančez Psihuanu“ odlučiti o tome ko će dalje sa prve, a ko sa druge pozicije. Nije to presudno ni jednima ni drugima, ali to ne znači da se neće boriti.

Pročitajte još: Sevilja i Čelsi obavili svoje (video)

Pod upitnikom za ovaj meč su Okampos i De Jong sa jedne, odnosno Čilvel sa druge strane, dok sigurno neće igrati Akunja, Eskudero i Suso. Ne očekuje se previše rizika i golova, posebno kada se uzme u obzir da su u prvom meču mreže mirovale i da bi remijem verovatno svi bili zadovoljni.

Debitanti u elitnom takmičenju će se borit za Ligu Evrope. Krasnodar u Rusiji dočekuje Ren i obe ekipe žele isto – pobedu. Trijumf bi im obezbedio treće mesto pred poslednje kolo, jer je prvi meč završen remijem (1:1).

Tanjug/AP Photo/David Vincent

Blagu ulogu favorita ima domaćin, najviše zbog situacije sa povredama. Francuski tim je došao bez Žirasija, Martina, Ruganija,Terijea, Aguerda, neizvesni su i Gomis i Mauasa. Ruska ekipa ne računa na Stotskog i Vilhenu, a Petrov i Safonov bi mogli da se nađu u sastavu.

GRUPA F

Tabela: Dortmund9, Lacio 8, Klub Briž 4, Zenit 1

Kalkulatori će morati da rade u ovoj grupi. U odnosu na prethodnu, gde je sve rešeno, ovde teorijske šanse za prolaz dalje imaju tri od četiri tima.

Jedan od derbija ovog kola igra se na „Signal Iduna parku“. Dortmund dočekuje Lacio. „Milioneri“ će pored pobede želeti i osvetu, jer su u prvom susretu lako izgubili (3:1). Gledajući tabelu, podela bodova bi možda bila najbolja za obe ekipe, mada bi i onaj ko izgubi sve držao u svojim rukama.

Pročitajte još: SMS uzalud žurio iz Beograda

Tri boda donose prolaz, remi vodi domaćina dalje gotovo sigurno, dok bi Italijani, u slučaju neuspeha, rešavali pitanje prolaza u poslednjem kolu u Rimu protiv Klub Briža. Deluje da bi pravi šok morao da se dogodi pa da učesnici prvog meča ne odu dalje. Takođe, očekuje se da se Sergej Milinković-Savić vrati u sastav posle preležane korone.

Deluje da će meč u Belgiji biti za treće mesto. Istina, trijumf bi Brižu doneo nadu i šansu da rešavaju sve u prestonici Italije, ali bi i tada bili u ulozi autsajdera. Rusi su uložili dosta finansijskih sredstava i posle četiri kola imaju samo jedan bod što definitivno nije ono što su zamislili. Prvi trijumf će definitivno pokušati da ostvare u Belgiji i da tako bar ostanu u trci za Ligu Evrope.

Tanjug/Bernd Thissen/dpa via AP

Za goste neće igrati Lovren zbog suspenzije i Dzjuba i Kravaev zbog povrede, dok su Krugovoj, Ozdoev, Santos i Vendel pod upitnikom. Ipak, jasno je da će svetla pozornice biti uperena ka Nemačkoj i ka Erlingu Halandu, momku o kome se toliko priča i piše u poslednje vreme.

GRUPA G

Tabela: Barselona 12, Juventus 9, Dinamo Kijev 1, Ferencvaroš 1

Glavna dilema je rešena. Dalje idu, potpuno očekivano, Barselona i Juventus. Uz to, oba tima imaju priliku da u večerašnjim mečevima više rotiraju i odmore nosioce.

Katalonci su već to pokazali tako što nisu poveli Mesija i Kutinja u Mađarsku i za njih bi taj duel trebalo da bude neka vrsta malo jačeg treninga.

Pročitajte još: Nema Ronalda, nema ni pobede za Juventus

Slično je i sa „Starom damom“. Protiv Dinama će odmarati Dibala, Kjelini, Demiral, na terenu bi trebalo da bude Kristijano Ronaldo, pošto je dobio poštedu u okršaju sa Beneventom (1:1). Na sve to tim iz Kijeva ne može da računa na mnogo igrača (Besedin, Burda, Bujalski, Delund, Kostevič, Rusin, Timčuk, neizvestan je  Andrijevski, a negativne testove na koronu čekaju Nešeret, Rodrigez, Šabalov i Sidorčuk).

Sve osim ubedljivog trijumfa domaćina bi bilo veliko iznenađenje, a i italijanski i španski tim želi da napravi dobru uvertiru pred njihov međusobni okršaj naredne nedelje.

Profimedia

Iz takmičarskog ugla neće biti toliko uzbuđenja, ali će duel u Torinu biti u centru pažnje zbog nečeg drugog. Naime, meč će suditi Stefani Frapar (Francuska) i time će se upisati u istoriju kao prva žena koja je delila pravdu u Ligi šampiona.

GRUPA H

Tabela: Mančester junajed 9, PSŽ 6, Lajpcig 6, Bašakšehir 3

Za procenu stanja u ovoj grupi verovanto bi morali da budu angažovani matematičari. U teoriji, sva četiri tima mogu da prođu u nokaut fazu. Ipak, sve bi trebalo da bude mnogo jasnije posle ovih mečeva.

Pročitajte još: Rivali se ujedinili: Liverpul i Junajted bi da menjaju Premijer ligu

Veliki derbi igra se na „Old Trafordu“. Mančester junajted dočekuje PSŽ. Francuzi hoće revanš za poraz u Parizu (2:1) i definitivno će ići na tri boda. Solskjerovi puleni, sa druge strane, mogu da igraju i na remi. Njima i to odgovara, ali je teško braniti se kada vas napadaju Nejmar, Mbape, Di Marija i ekipa. Uz sve to je David De Hea doživeo povredu protiv Sautemptona i nije poznato hoće li moći da igra.

Lajpcig ima savršenu priliku da, u najgorem slučaju, obezbedi Ligu Evrope. Pobeda u Istanbulu bi im donela deveti bod i rasterećenost za poslednje kolo. Isto želi i Bašakšehir, mada je jasno ko je favorit. Posebno ako se doda da turski tim u šestoj rundi čeka gostovanje u Parizu.

Tanjug/Mike Hewitt, Pool via AP

Verovatno će i francuski i engleski tim navijati za Bašakšheir kako bi sebi, bar malo skinuli pritisak, pošto se meč u Istanbulu igra od 18.55.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike