Rivali se ujedinili: Liverpul i Junajted bi da menjaju Premijer ligu

12.10.2020

05:03 >> 09:22

0

Autor: J. T.

Najveći engleski klubovi zalažu se za projekat Velika slika

Rivali se ujedinili: Liverpul i Junajted bi da menjaju Premijer ligu
Copyright Porfimedia

Najtrofejniji engleski klubovi i veliki rivali na terenu – Liverpul i Mančester junajted – ujedinili su se u ideji o promeni formata Premijer lige!

Predlog je, po pisanju engleskog “Telegrafa”, potekao od Liverpulovih vlasnika “Fenvej Sports grupe”, a prihvaćen je na Old Trafordu, pa će sada zajedničkim snagama biti izvršen pritisak na ostatak “velike šestorke” engleskog fudbala – Čelsi, Arsenal, Totenhem i Mančester siti.

Projekat je nazvan “Velika slika” i najveća promena bilo bi smanjenje broja učesnika Premijer lige sa 20 na 18 klubova. Uz to, predlaže se da budu ukinuti Komjuniti šild (Superkup) na startu sezone i Liga klup, mada se pominje i opcija da Liga kup ostane kao takmičenje, ali da se pobedniku ukine mesto u Evropi.

Među predlozima je i da šesnaestoplasirani tim Premijer lige (treći otpozadi) igra plej-of sa petoplasiranim, četvrtoplasiranim i trećeplasiranim u Čempionšipu, čiji bi pobednik obezbedio mesto u najjačem rangu takmičenja, dok bi iz Premijer lige direktno ispadala dva kluba, a dva prvoplasirana iz Čempionšipa bili bi promovisani u viši rang.

Traži se i poseban status za devet klubova sa najdužim stažom u Premijer ligi (uz pomenutih šest to su Everton, Sautempton i Vest Hem). Oni bi bili dugoročni akcionari i njihov glas bio bi jači od drugih.

Tu je i ponuđenih 250.000.000 funti za pomoć klubovima iz nižih liga (od Čempionšipa naniže) zbog krize izazvane korona virusom.

Podsetimo, Premijer liga je osnovana 1992, a videćemo kako će ostali klubovati reagovati na predlog najveća dva o promeni formata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike