UEFA dobila bitku, ali "rat“ još traje: Superliga uzvratila udarac, Real likuje

30.07.2021

16:56 >> 17:09

0

Autor: Adam Štulić

Madriđani se oglasili saopštenjem posle dobijene sudske presude

UEFA dobila bitku, ali "rat“ još traje: Superliga uzvratila udarac, Real likuje
Copyright Florentino Perez foto: Profimedia/La Liga / Cordon Press

UEFA je možda dobila prvu bitku, ali „rat“ sa najbogatijim klubovima u Evropi još nije završen. Superliga je uzvratila udarac Evropskoj kući fudbala, a prvi u likovanju bio je madridski Real.

„Kraljevski klub“ i njegov predsednik Florentino Perez bili su, uz Barselonu i prvog čoveka Juventusa Andreu Anjelija, najveći zagovornici lige rezervisane za najveće klubove na Starom kontinentu, koja je još u začetku „ugušena“ snažnom reakcijom UEFA i javnosti, prevashodno, u kolevci fudbala Engleskoj.

Ipak, Superliga Evrope još nije rekla poslednju reč, a Real je obavestio kako je UEFA dobila sudsko rešenje da odmah ukine sve radnje pokrenute protiv osnivača takmičenja, uključujući i podnošenje krivične prijave.

– Na ovaj način, sudovi su još jednom podržali stav promotera Superlige Evrope, potvrđujući upozorenje UEFA da bi nepoštovanje ovog rešenja  moglo dovesti do finansijskih sankcija i krivične odgovornosti. Slučaj će analizirati Sud pravde Evropske unije u Luksemburgu, koji će razmotriti monopolski položaj UEFA nad evropskim fudbalom – stoji u saopštenju Reala.

Čelnici Madriđana istakli su da je njihova dužnost da se pozabave izazovima s kojima se fudbal suočava.

– UEFA je preuzela ulogu regulatora, operatera, jedinog vlasnika i menadžera evropkih fudbalskih takmičenja. Ova monopolistička pozicija i sukob interesa ozbiljno narušavaju fudbal i njegovu takmičarsku ravnotežu. Finansijske kontrole su neadekvatne i nisu primenjene objektivno, klubovi koji učestvuju u evropskim takmičenjima imaju pravo da sami njima upravljaju – objavio je Real, uz isitcanje radosti što od sada neće biti izloženi stalnim pretnjama UEFA.

Pročitajte još

– Ostajemo posvećeni cilju razvoja projekta Superlige Evrope na konstruktivan način, uzimajući u ozbir navijače, igrače, trenere, klubove, lige, nacionalne i međunarodne asocijacije i saveze. Svesni smo da postoje elementi koji se moraju pregledati i poboljšati dijalogom i konsenzusom. I dalje verujemo u uspeh projekta koji će uvek poštovati propise Evropske unije – objavili su Madriđani.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike