Pretnje iz UEFA ne plaše Florentina Pereza, predsednik Superlige najavio promenu posle koje fudbal neće biti isti

20.04.2021

07:54

0

Autor: Adam Štulić

Tenzije između dve strane posle ovoga biće još veće

Pretnje iz UEFA ne plaše Florentina Pereza, predsednik Superlige najavio promenu posle koje fudbal neće biti isti
Copyright Florentino Perez foto: Profimedia/La Liga / Cordon Press

Fudbalski svet još podrhtava od zemljotresa koji su izazvali najbogatiji i najmoćniji klubovi u Evropi. U nedelju uveče, njih 12 je postiglo dogovor o formiranju Superlige Evrope, koja će, ukoliko zaživi, zadati veliki udarac UEFA i njenom najkvalitetnijem klupskom takmičenju Ligi šampiona.

Kako će se stvari odvijati može da pokaže samo vreme koje je pred nama, ali trenutno niko nema previše razloga za optimizam. Dve strane su “ušle u rovove” i ispaljuju otrovne strelice jedni ka drugima.

Najveću štetu, bez dileme, pretrpeće najvažnija sporedna stvar na svetu i navijači širom Starog kontinenta, ali to, sve je izvesnije, najmanje brine one koji donose odluke na osnovu samo jedne stvari – njegovog visočanstva novca.

To se nedvosmisleno može zaključiti iz razgovora predsednika novoformiranog takmičenja i prvog čoveka madridskog Reala Florentina Pereza za “El Čiringito“.

– Moramo ljudima da objasnimo da ono što su čuli o Superligi nije istina. Rekli su da je to za bogate, a nije tačno – nego da bismo spasili fudbal i bili solidarni. Mi ćemo spasiti fudbal, nećemo dozvoliti da nestane. UEFA je spremila format koji niko ne razume i počinje 2024. godine, pa do tada ćemo biti mrtvi. Ovi klubovi su izgubili stotine miliona evra – rekao je Perez i najavio uvođenje određenih novina.

– Fudbal mora da se adaptira vremenima u kojima živimo, gubi interesovanje ljudi… Vidite da pada gledanost i smanjuju se TV prava, nešto je moralo da se uradi, posebno sad zbog pandemije – svi smo uništeni. Fudbal je globalni sport, imamo svuda navijače, a istraživanja kažu da mladi od 16 do 24 godine nemaju više toliko interesovanja za fudbal. Liga šampiona je atraktivna samo posle četvrtfinala. Do tada nikoga nije briga šta se dešava. Previše je utakmica koje ih ne interesuju, imaju druge platforme. I fudbal mora da se prilagodi kako bi bio atraktivniji u svetu.

Deluje, ipak, da su se najbogatiji malo i zaigrali u celoj priči… To se bar može zaključiti iz naredne izjave Španca.

– Igrice, platforme… To konzumiraju mladi, a fudbalska utakmica je predugačka za njih. Moramo da promenimo nešto ako hoćemo da spasemo fudbal. Ako mladi ne ostaju na celoj zabavi, to znači da nisu zainteresovani i da žurka mora da se prekine… – najavio je, između redova, skraćivanje trajanja utakmice Florentino Perez.

Ozbiljne pretnje iz UEFA predsednika “kraljevskog kluba” nisu previše uzdrmale.

– Fudbaleri mogu da budu mirni, to se neće desiti, kao što neće nikoga izbaciti iz ove sezone Lige šampiona i La Lige. U košarci imate Endesa ligu i Evroligu, pa niko ništa ne priča. Tu je FIBA Liga šampiona. Zašto će ovo sa Superligom u fudbalu biti išta gore i drugačije.

Florentino Perezu zamestao je i način na koji se suprotnoj strani obratio prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin.

– Jedna stvar koju ne sme da uradi je da vređa, kao što je to radio prema Anjeliju juče. Mislim da je to nedopustivo. UEFA mora da se promeni, ne želimo da imamo predsednika koji vređa ljude, želimo transparentnost – rekao je čelni čovek Superlige.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike