VAR "osakatio" Liverpul! Ova analiza sve pokazuje, evo ko je miljenik tehnologije!

08.02.2024

11:52

0

Autor: A. S.

Redsi su se sa pravom žalili

VAR "osakatio" Liverpul! Ova analiza sve pokazuje, evo ko je miljenik tehnologije!
VAR soba - Copyright Profimedia

Još od momenta kada je VAR tehnologija uvedena u svet sporta, aktivne su i mnoge polemike. I dok su jedni za to da je smanjila greške sudija i da je manja verovatnoća nameštanja rezultata, drugi pak smatraju da je uništila draž sporta.

Premijer liga, koja se smatra najkvalitetnijom ligom na svetu, imala je brojnih problema sa tehnologijom, a gotovo da je svaki od njih izazivao veliku pažnju. Mnogo puta, u centru pažnje bio je Liverpul, koji je prema nekim procenama oštećen čak četiri puta.

ESPN je rešio da napravi analizu odluka VAR tehnologije i potvrdio da je broj grešaka u odnosu na prošlu sezonu pao sa 25 na 20. Međutim, ove godine su greške bile znatno "veće" poput poništenog gola Liverpula protiv Totenhema.

O tome je govorio i Toni Skols, čovek koji je zadužen za suđenje u Premijer ligi.

- Jasno je svima da ni u VAR svetu nije sve baš perfektno. Svesni smo toga i moramo da popravimo neke stvari. Ima previše provera, to traje predugo. Delom je to razumljivo, jer je pritisak veliki, ali sve to utiče na igru i hoćemo da ubrzamo to, ali i da u isto vreme donesemo prave odluke. Cilj je da se jedna situacija ne proverava dva-tri puta - rekao je Skols za "ESPN" i najavio uvođenje još jedne novine - tehnologije polu-automatskog ofsajda koja se primenjuje u Ligi šampiona.

 

 

Tehnologija polu-automatskog ofsajda

- Ne verujemo da će to previše unaprediti tačnost i donošenje odluka u Premijer ligi, ali je jasno da će ubrzati stvari prilikom provera i to je veoma važno. Testiramo nekoliko sistema i predložićemo to klubovima na sastanku u narednih nekoliko meseci. Dosadašnji testovi pokazali su da postoje neke stvari sa kojima se ne slažemo, tako da je poenta da budemo 100 odsto sigurni da će unaprediti situacije na terenu, ne želimo da se pojave nepredviđeni problemi - obasnio je Skols.


Dalja analiza "ESPN-a" utvrdila je da je ove sezone Liverpul četiri puta oštećen zbog odluka VAR-a, Brajton i Vulverhempton po jednom manje, Arsenal dva puta, a čak osam klubova po jednom.

Ali, ima i onih koji su "profitirali" od VAR-a, Aston Vila čak tri puta, a Arsenal, Mančester junajted, Njukasl i Notingem Forest su po dva puta imali pomoć VAR tehnologija.

- Najvažnije za nas je da sudije donesu prave odluke i znamo da su potrebna unapređenja. Bio sam fudbaler i znam kako jedna pogreška odluka može da košta i klub i pojedinca. Zato je važno da nastavimo da radimo i da postoji otvorenost i integritet, ljudi treba da veruju u sistem. Razumemo i da navijači nisu prezadovoljni kada dođu na stadion i da ne uživaju u potpunosti, ali mogu da im kažem da zaista radimo na svemu tome - naveo je Skols.

Jedan od predloga, kako bi se i ova tehnologija dodatno poboljšala jeste da navijači na stadionu i oni koji prate kraj malih ekrana mogu da čuju razgovor sudija i VAR sobe.

- Ne možemo uživo da puštamo audio snimak razgovora. Moje lično mišljenje je da smo na putovanju na kom ćemo u jednom momentu doći do toga da i video i audio mogu da se puste uživo i da se potom objasni određena odluka. Koliko smo daleko od toga? Ne znam, jer to nije u našim rukama. Ono što očekujemo da se dogodi vrlo brzo jeste da sudije na utakmici objasne svoju odluku navijačima, tako da svi mogu da čuju. Radimo na tome.

 

Пласман обезедио Sofascore

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike