Ko je Vladan Milojević, novi-stari trener Crvene zvezde: Otišao da bi se vratio! Čovek koji je promenio mentalitet crveno-belih!

21.12.2023

11:39

0

Autor: D. P.

Milojević pre četiri godine kao razlog za odlazak naveo emotivnu istrošenost

Ko je Vladan Milojević, novi-stari trener Crvene zvezde: Otišao da bi se vratio! Čovek koji je promenio mentalitet crveno-belih!
Copyright MN Press

Kada se pre tačno četiri godine povukao sa mesta trenera Crvene zvezde, Vladan Milojević (53) je kao glavni razlog naveo emotivnu istrošenost.

Otišao je uz obećanje da će se jednom vratiti.

To jednom došlo je sinoć posle 171. večitog derbija kada su zvezdaši izgubili strpljenje za Izraelca Baraka Bahara, kome su presudili golovi zemljaka Bibarsa Natha i Mateusa Saldanje.

Četiri godine od odlaska sa Marakane

Na neki način i Milojević je otišao iz sličnog razloga. Zvezda je sa njim povratila evropski ugled, ustalila se u UEFA takmičenjima kao učesnik grupnih fazi Lige šampiona i Lige Evrope, ali se stalno, pri kraju naročito, isticalo navijačko nezadovoljstvo igrom njegovog tima u velikim mečevima ili sa Partizanom. 

MN Press
Pozdrav: Milojević i Milošević

Tako se došlo do toga da je javnost 19. decembra 2019. godine u istom satu saznala da Zvezda ostaje bez trenera Milojevića i dobija novog - trenera početnika Dejana Stankovića!

Milojević je posle odlaska iz Zvezde nastavio da gradi trenersku karijeru van granica Srbije, ali nigde nije bio uspešan kao u Zvezdi. U saudijskom Al Ahliju dobio je otkaz nakon godinu dana, u atinskom AEK-u zadržao se tri meseca, da bi se novi pokušaj na Arabijskom poluostrvu na klupi Al Etifaka završio posle pola godine sa otkazom usred sezone.

Ravnoteža je pronađena na Kipru, u Apoelu, gde je stabilizovao giganta, ali se već na sledećem stepeniku u Apolonu iz Limasola ponovo okliznuo - otkaz posle četiri meseca.

MN Press
Odlazak: Milojević, Mrkela i Džajić

Iz ovakvog niza logično se izvlači zaključak da koliko god Zvezdi danas treba Milojević, toliko i Milojeviću ubuduće treba Zvezda. Da bi se vratilo poljuljano samopouzdanje, da bi se vratio trenerski ugled!

Moderni Miljan Miljanić

Milojević je, jednom je to negde napisano, Zvezdin Miljan Miljanić modernog doba. Od tima koji je ispadao od Kairata došlo se do dva plasmana u Ligu šampiona i čuvenih mečeva sa Red Bul Salcburgom i Jang bojsom u plej-ofu, pa jedno prezimljavanje u Ligi Evrope...

Njegova uloga bila je reformatorska, ali ne zbog uspostavljanja posebnog stila igre već zbog rušenja toliko opterećujućeg gubitničkog mentaliteta na evropskim mečevima svakog jula i avgusta do 2017. godine.

MN Press
Odlazak: Milojević i Mrkela

 

Pored toga za dve titule je direktno zaslužan, za treću je radio do pola. Osvojio je jedan kup sa Zvezdom, jedan sa Čukaričkim.

Ima grčki pasoš, jer je posle igranja za omladinski tim Crvene zvezde i stažiranja u nekoliko manjih srpskih klubova, početkom 90-ih prešao u Grčku. Bio je štoper, nastupao je za Janjinu, Kalamatu i kao kruna karijere došle su tri godine u Panatinaikosu. Povukao se iz aktivnog igranja fudbalom 2006. godine.

Prvi ozbiljan trenerski posao dobio je od Crvene zvezde sa čijim je omladincima postao prvak zemlje 2011. godine. Posle toga je otišao u ivanjički Javor, pa Čukarički, Omoniju, Panionios ...

MN Press
Vladan Milojević

 

Njegov rođeni brat Goran je čuveni fudbaler Crvene zvezde, Partizana, Majorke, Selte, Meride...

Njegov sin Nemanja danas nastupa za Novi Pazar...

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike