Murinjo otkrio tajni recept za osvajanje Lige šampiona! Geografija mu pomogla da zavlada svetom fudbala!

20.11.2023

13:10

0

Autor: G. F.

Čuveni menadžer otkrio bez kojih igrača nikada ne bi uspeo da stigne do najvećih trofeja

Murinjo otkrio tajni recept za osvajanje Lige šampiona! Geografija mu pomogla da zavlada svetom fudbala!
Murinjo otkrio tajnu uspeha - Copyright Profimedia

Gospodin Posebni, dovoljno je reći te dve reči da svi znaju da se radi o Žozeu Murinju.

Pokazao je i dokazao nebrojeno puta dosad čuveni portugalski stručnjak da u potpunosti zavređuje ovaj nadimak. Što ponašanjem, bilo tokom utakmica, bilo u ophođenju sa medijima, bilo privatno... Žoze Murinjo je jednostavno drugačiji lik.

A da je veliki stručnjak i fudbalski znalac svedoče brojni trofeji koje je osvojio, te činjenica da je prvi stigao do svih najvećih (Liga šampiona, Liga Evrope, Liga konferencija).

 

 

Za te velike rezultate postoji i ključ, otkrio je Murinjo, a nakon objašnjenja koje je dao, nekako su svi morali da se slože.

- Nijedan moj uspeh u trenerskoj karijeri ne bih mogao da ostvarim da u ekipi nisam imao napadače iz Afrike - rekao je Portugalac, pa precizirao:

- Sve je počelo sa Benijem Mekartijem još dok sam bio na klupi Porta. On je te godine postigao više od 20 golova u ligi i pomogao mi da postanem šampion, a kasnije je i u Ligi šampiona postigao neke izuzetno važne golove u sezoni kad sam osvojio prvi trofej u ovom takmičenju.

Navijači Partizana dobro pamte sezonu u kojoj je Porto postao šampion, pošto su bili zajedno u grupi. Tada je crno-belima u dva meča presudio upravo napadač sa afričkog kontinenta. Te sezone u ekipi Marseja za oko je Murinjo zapao novi špic.

- To je bio Didije Drogba i odmah sam ga doveo u Čelsi kad sam se preselio u London. Moja ideja je bila da uparim njega i Mekartija, ali Blekburn nije želeo da ga pusti koliko god novca da smo im ponudili. Beni im je bio jedini golgeter u ekipi i nisu želeli da ga se odreknu.

Nije tada Čelsi osvojio ništa od tih "velikih" trofeja, ali je bio tri puta šampion Premijer lige, uzeo je po jedan FA kup i Komjuniti šild, te tri Liga kupa.

A onda je Murinja put odveo u Italiju, tačnije u Milano.

- Otišao sam u Inter sa idejom da osvojim Ligu šampiona, ali sam u ekipi imao samo dvojicu igrača iz Gane i to na sredini terena. Znao sam da mi to nije dovoljno da osvojim ono to sam naumio i trebao mi je napadač iz Afrike, a dobio sam ga od Barselone. Mislim da je dovođenje Samjuela Etoa moj najbolji potpis u karijeri. Došao je u Inter i mi smo odmah osvojili Ligu šampiona.

Usledio je i dolazak u madridski Real gde se očekivalo da "ušati pehar" ponovo završi u vitrinama Kraljevskog kluba. Ali, to se nije desilo!

- Pokušao sam tokom boravka u Real Madridu da dovedem Emanuela Adebajora, ali u klubu nisu hteli igrače koji su na pozajmici. Imao sam Brazulce, koji su sjajni igrači, ali bez Afrikanaca nisam mogao da osvojim Ligu šampiona.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike