Premijer liga sa sedam klubova u Ligi šampiona!? Novi format elitnog takmičenja pruža scenario koji je dosad bio nezamisliv!

15.11.2023

19:40

0

Autor: A. Š.

Mnogo toga biće drugačije na kontinentalnoj fudbalskoj sceni od sledeće sezone

Premijer liga sa sedam klubova u Ligi šampiona!? Novi format elitnog takmičenja pruža scenario koji je dosad bio nezamisliv!
Detalj sa meča Mančester sitija i Arsenala - Copyright Profimedia

Od naredne jeseni ništa više neće biti isto na evropskoj fudbalskoj sceni. Novi format Lige šampiona doneće mnogobrojne promene, a neke od njih dosad su bile potpuno nezamislive.

U utorak su arapski mediji plasirali ekskluzivu o specijalnoj pozivnici koju UEFA sprema za Al Nasr, a danas „ESPN“ navodi da bi u teoriji moglo da se dogodi da jedan nacionalni šampionat da čak sedam učesnika elitnog takmičenja. Konkretno Premijer liga…

Podsetimo, dosad je u jednom izdanju Lige šampiona moglo da igra najviše pet predstavnika jednog nacionalnog saveza. Ali, sistem od 36 klubova na jednoj tabeli u teoriji bi mogao da otvori vrata za čak sedam klubova iz jedne zemlje.

Po novom formatu, svaki tim će odigrati osam utakmica, po četiri na svom i gostujućem terenu, ali sa različitim protivnicima. Po završetku uvodne faze najboljih osam klubova plasiraće se direktno u nokaut fazu takmičenja, dok će timovi plasirani od 9. do 24. mesta igrati plej-of.

Kao i dosad, četiri najjače lige u Evropi (Premijer liga, Bundesliga, Serija A, Primera) daće po četiri najbolja tima, a dve lige sa najboljim koeficijentom ove sezone dobiće po dodatno mesto u elitnom takmičenju.

Premijer liga će izvesno biti jedna od njih, a ukoliko bi se dogodilo da Ligu Evrope i Ligu konferencija osvoje ostrvski klubovi, automatski bi dobili još dva mesta u Ligi šampiona.

Takođe, do bi značilo i da bi više od polovine Premijer lige završilo u međunarodnim takmičenjima. Konkretno, u teoriji bi moglo da se dogodi da najjača liga u Evropi da ukupno 11 učesnika za takmičenja u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike