Crne vesti 2022. godine: Napustili su nas Miha, Pele, Šole, Ješić… Oni će večno živeti u našim sećanjima!

31.12.2022

10:36

0

Autor: A. Š.

Srpski, regionalni i svetski sport ostali su bez istinskih velikana

Crne vesti 2022. godine: Napustili su nas Miha, Pele, Šole, Ješić… Oni će večno živeti u našim sećanjima!
Copyright 24sedam/Profimedia/MN Press

Srpski, regionalni i svetski sport u godini na izmaku oprostili su se od mnogih velikana. Nažalost, nekolicina crnih vesti koje su stigle u 2022. bile su šokantne i potpuno neočekivane. Ono što je sigurno, svi oni živeće večno, kako u mislima svojih najbližih, tako i svih onih koji imaju i najmanjih dodornih tačaka sa sportom.                                                                                                                      Instagram printscreen

SINIŠA MIHAJLOVIĆ (1969 – 2022)

U momentima kada je većina svetske populacije bila okrenuta početkom priprema za božićne i novogodišnje praznike iz Italije je stigla šokantna vest. Siniša Mihajlović je preminuo 16. decembra, posle velike trogodišnje borbe sa leukemijom.

Legendarni srpski fudbaler i trener ostavio je neizbrisiv trag, posebno na Apeninima, što je moglo da se vidi na njegovom poslednjem ispraćaju, na kojem se nisu okupili samo oni koji su sa Mihom delili svlačionicu već i protivnici iz najvećih rivalskih klubova.

Levonogi bombarder i nekadašnji selektor Srbije jednu želju nije stigao da ispuni. Da sedne na klupu njegove Crvene zvezde. Sahranjen je u Rimu 19. decembra.

MN Press
 

MILUTIN ŠOŠKIĆ (1937 – 2022)

Partizan je ove godine ostao bez nekoliko istaknutih članova, a jedna od najvećih legendi kluba sa Topčiderskog brda Milutin Šoškić preminuo je 27. avgusta.

Legendarni Šole bio je deo generacije koja je ostvarila najveći uspeh u istoriji kluba, osvojivši titulu vicešapiona Evrope 1966. godine. Veliki trag ostavio je i u planetaernim okvirima, pa je bio učesnik legendarnog meča između Engleske i Ostatka sveta odigranog na “Vembliju” 1965. godine.

Šoškića nisu zaboravili ni u Kelnu, čiji je dres nosio pet godina posle odlaska iz Partizana, a posle komemoracije u Svečanoj Sali Skupštine grada Beograda sahranjen je u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju 1. septembra.

                                                                                                                                         MN Press

ZORAN SRETENOVIĆ (1964 – 2022)
Kao grom iz vedra neba je 28. aprila odjeknula vest da je preminuo Zoran Sretenović. Plejmejker koji je sa Jugoplastikom osvojio tri titule prvaka Evrope, a tokom karijere nosio dresove Crvene zvezde i Partizana, iznenada je umro od posledica srčanog udara.

Sreta se u impresivnoj igračkoj karijeri okitio medaljama i na reprezentativnom nivou, pošto je 1991. i 1995. godine sa Jugoslavijom peo na kontinentalni tron.

Koliki trag je ostavio najbolje je moglo da se vidi po pretužnim scenama na komemoraciji, kao i potresnim rečima njegovih saboraca Dina Rađe i Zorana Stevanovića, pre nego što je 3. maja ispraćen na večni počinak.

MN Press
 

SNEŽANA PANTIĆ PERIĆ (1978 - 2022)
Jedna od najlepših srpskih sportistkinja Snežana Pantić Perić preminula je 9. februara posle dugogodišnje borbe sa najtežim protivnikom.

Karate šampionka je tokom karijere osvojila više od 30 titula i preko 100 medalja, a najveće uspehe ostvarila je 2002. godine kada je u Madridu postala prvak sveta u apsolutnoj kategoriji, kao i četiri godine kasnije okitivši se zlatom na prvenstvu Evrope.

Rođena Zrenjaninka bila je u braku sa nekadašnjim golmanom Partizana Đorđem Pantićem, s kojim je imala ćerku. Na večni počinak ispraćena je 14. februara.

MN Press
 

RADOVAN RADAKOVIĆ (1971 – 2022)
Nevezano za to kome su koje boje pri srcu, verovatno da nema fudbalskog navijača u Srbiji koji se nije rastužio kada je objavljena vest o smrti Radovana Radakovića. Nekadašnji golman Partizana preminuo je 25. septembra posle dugogodišnje borbe sa invazivno difuznim tumorom želuca.

Dugo je trajala životna borba bivšeg čuvara mreže. Lečenje u Turskoj dalo je određene pozitivne rezultate u početku, međutim preveliki troškovi bili su na kraju jedna od najvećih prepreka. Novac za Radovana skupljao se SMS porukama, legende Partizana i Zvezde organizovale su i humanitarnu utakmicu, ali nažalost Radaković je izgubio najvažniju utakmicu i sahranjen je 30. septembra u Beogradu.

MN Press
 

MIODRAG JEŠIĆ (1958 – 2022)
Još jedan legendarni fudbaler Partizana tragično je sišao za životne scene ove godine. Ujutru 8. decembra u stravičnoj saobraćajnoj nesreći poginuo je Miodrag Ješić.

Za pet godina u crno-belom dresu Ješić je odigrao 342 utakmice i postigao 81. gol, a posle igračke karijere u dva navrata je sedeo i na klupi kluba iz Humske.

Veliki trag kao trener nekadašnji reprezentativac Jugoslavije ostavio je u Bugarskoj, a nije se libio ni odlaska na, fudbalski, egzotične destinacije pa je tako radio u Mjanmaru, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji, Libiji, Maldivima…

Tragična sudbina udesila je da Ješić sa ovoga sveta ode na isti način kao i njegova ćerka početkom 2000-tih godina. Sahranjen je 12. decembra.

MN Press
 

NEBOJŠA VUČIĆEVIĆ UŠKE (1962 – 2022)
Jedan od najvećih miljenika Partizanovog juga iz druge polovine 80-tih godina prošlog veka Nebojša Vučićević iznenada je preminuo 11. marta. Kako su preneli beogradski mediji, Ušketu je pozlilo tokom termina na malom fudbalu.

Vučićević je sa Partizanom osvojio dve šampionske titule i jedan Kup Jugoslavije, a u 140 utakmica u crno-belom dresu postigao je 26 golova.

AP Photo
 

PELE (1940-2022)
U poslednjim danima 2022. godine svet je ostao bez jednog od najboljih, a po mišljenju mnogih i najboljeg, fudbalera svih vremena. Posle herojske borbe sa najopakijim protivnikom, 29. decembra preminuo je Edson Arantes do Nasimento.

Legendarni Pele jedan je od sinonima za najvažniju sporednu stvar na svetu. Magičnu karijeru obeležio je sa tri osvojena Mundijala i 1281 golom postignutim u 1363 utakmice. Međunarodni olimpijski odbor proglasio ga je 1980. za sportistu veka, da bi ga 1999. godine FIFA, zajedno sa Dijegom Maradonom, proglasila za najboljeg fudbalera 20. veka!

Od  reprezentativnog dresa oprostio se 18. jula 1971. godine, a na njegov zahtev protivnik je bila selekcija Jugoslavije. Spektakularan meč odigran je na legendarnoj “Marakani” pred oko 160.000 navijača, koji su tada prvi put plakali zbog svog Crnog bisera.

MN Press
 

IVICA OSIM (1941 – 2022)
Prostori nekadašnje Jugoslavije, Austrija i Japan na trenutak su zanemeli, kada je 1. Maja objavljeno da je preminuo Ivica Osim. Legendarni Štraus sa Grbavice otišao je s ovog sveta u Gracu, gde su se na izuzetno emotivan način orpostili od popularnog Švabe.

Kovčeg sa telom igračke i trenerske jugoslovenske legende tri dana posle njegove smrti bio je iznet na teren Šturmovog stadiona, na kojem je osim kao trener proveo osam nezaboravnih godina. Reflektori na stadionu sijali su 81 minut, dok je sa razglasa išla pesma Bijelog dugmeta “Ima neka tajna veza”.

Iako je samo jednu sezonu proveo na klupi Partizana, Osim je ostavio neizbrisiv trag na stadionu u Humskoj, u čije je vitrine 1992. godine doneo trofej najmasovnijeg takmičenja.
Legendarni trener sahranjen je u svom Sarajevu 14. maja.

Profmedia
 

BIL RASEL (1934 – 2022)
Fudbal je u 2022. Godini izgubio Pelea, a košarka njegovog pandana – Bila Rasela. Legendarni NBA as preminuo je 31. jula, a u večnost je, prema pisanju američkih medija, otišao prirodnim putem.

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena bio je utemeljivač legende o Boston Seltiksima, sa kojima je osvojio neverovatnih 11 šampionskih prstenova. Petostruki MVP i 12 puta učesnik Ol star meča karijeru je završio sa 21.620 skokova, odnosno neverovatnih 22.5 uhvaćenih lopti po meču.

Vilijam Felton Rasel davne 1956. bio je drugi pik na draftu, smatra se pionirom u uvođenju “banana” i revolucionarom u defanzivnim sistemima NBA igre, a 1966. godine seo je na klupu Seltiksa postavši tako prvi crni trener elitnog ranga takmičenja u bilo kom sportu.

Profimedia
 

NIK BOLITIJERI  (1931 – 2022)
Veliki gubitak u 2022. godini pretrpeo je i tenis. Legendarni trener Nik Bolitijeri preminuo je 5. decembra. Američki stručnjak bio je vlasnik teniske akademije na Floridi, iz koje su izašli mnogi šampioni u obe konkurencije.

Od srpskih tenisera kod njega su radili Jelena Janković, Filip Krajinović, Miomir Kecmanović i Teodora Kostović, a kroz njegovu akademiju prošli su i asovi kao što su Monika Seleš, Andre Agasi, Džim Kurijer, pa nešto kasnije Dženifer Kaprijati, Marija Šarapova, sestre Vilijams...

Srbija je ove godine ostala i bez šahovskog velemajstora Borislava Bore Ivkova, nekadašnjeg defanzivca Partizana Dragoljuba Jeremića, legendarnog stonotenisera Milivoja Karakaševića, fudbalskih stručnjaka Stevana Ostojića i Milana Đuričića Đumija, bivših fudbalera Crvene zvezde Nikole Radmanovića i Stevana Andrejevića, jednog od legendarnih košarkaša Partizana Radovana Radović, dugogodišnjeg doktora najboljih srpskih odbojkaša i odbojkašica Ljubana Martinovića, direktora omladinske škole Partizana Nedeljka Kostića, eks odbojkaša Crvene zvezde i Partizana Filipa Samardžića, jedne od najvećih fudbalskih legendi kruševačkog Napretka Nebojše Karamarkovića.

Regionalni sport potresle su tužne vesti o odlascima nekadašnjeg košarkaškog reprezentativca Jugoslavije Petra Skansija, makedonskog fudbalera koji je nosio dres Crvene zvezde Kirila Dojčinovskog, bosanskohercegovačkog fudbalera i trenera Husnije Fazlića koji je Borcu iz Banjaluke doneo trofej Kupa Maršala Tita 1988. Godine pobedom protiv crveno-belih u finalu odigranom na stadionu JNA.

Među najpoznatijim i najvećim imenima svetskog sporta koji su preminuli u 2022. godini su jedan od najuticajnijih fudbalskih menadžera Mino Rajola, legendarni nemački fudbaler Uve Zeler, bivši italijanski golman Klaudio Garela, prvi igrač koji je postigao golove za Liverpul i Everton Dejvid Džonson, kao i njegov zemljak, clan zlatne generacije engleskog fudbala koja se 1966. Popela na krov sveta Džordž Koen, te nekadašnji fudbaler Juventusa, Urugvajac Fabijan O’Nil.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike