Poštovani slušaoci, dok Osimu ne oduzmu loptu, da proverimo rezultate na ostalim stadionima! Legendarni Štraus bio je majstor sa loptom

01.05.2022

14:45

0

Autor: 24sedam

Nekadašnji fudbaler i trener preminuo je u 81. godini u Austriji

Poštovani slušaoci, dok Osimu ne oduzmu loptu, da proverimo rezultate na ostalim stadionima! Legendarni Štraus bio je majstor sa loptom
19691008tmOsim1 - Copyright MN Press

Od Ivice Osima se oprostio i Fudbalski savez Srbije. Na sajtu našeg nacionalnog saveza objavljen je i tekst u kojem se navode zanimljivi detalji, vezani za život i karijeru legendarnog fudbalera, a zatim i trenera.

- Osim je rođen u Sarajevu, odrastao na Grbavici, igrao za Željezničar više od jedne decenije. Za to vreme odigrao je 465 utakmica u svim takmičenjima i postigao 186 golova. Štraus ili Švabo, kako su ga prozvali zbog izrazito plave kose, lako je upadao u oči ljubiteljima fudbala zbog nekarakteristične pojave za ono vreme.

Bio je visok, vešt dribler, spretan pred golom, tehnički izvanredno potokovan, sklon solo akcijama koje su trajale dugo za današnje shvatanje fudbala. Ostao je u sećanju  komentar iz čuvene emisije "Vreme sporta i razonode", kada radio reporter kaže: "Osim prolazi jednog, drugog, trećeg igrača, dribla Ivica Osim, dribla i dalje… Poštovani slušaoci, dok Osimu ne oduzmu loptu da proverimo rezultate na ostalim stadionima" - navedeno je između ostalog na sajtu FSS.

Podsećanja radi, počeo je u Željezničaru, a internacionalnu karijeru gradio u Francuskoj. Igrao je u ekipama Strazbura, Sedana i Valensijana.

Dres SFRJ nosio je samo pet godina (1964-1969), jer poput mnogih fudbalera iz onog vremena nakon odlaska u inostranstvo poziv u nacionalni tim gotovo da nije bio moguć. Debitovao je protiv Maroka (3:1) 13. oktobra 1964, poslednji meč odigrao 30. aparila 1969. protiv Španije (1:2) u Barseloni.

Učestvovao je na finalnom turniru Kupa evropskih nacija u Italiji 1968, međutim zbog povrede u polufinalu, u susretu sa Englezima, nije bio u mogućnosti da igra finale protiv domaćina.

I na kraju, FSS je izrazio saučešće.

- Fudbalski savez Srbije izražava najiskrenije i najdublje saučešće porodici Ivice Osima. Večna slava i hvala čoveku koji je bio kosmopolitskog duha, osobi za primer mnogima koji žele nešto da ostave iza sebe u fudbalu - navedeno je u poruci.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike