Ko je bio Bil Rasel? Utemeljivač legende o Boston Seltiksima i centar koji je zauvek promenio NBA ligu!

31.07.2022

19:24

0

Autor: 24sedam

Najtrofejniji košarkaš najjače lige na svetu otišao u večnost

Ko je bio Bil Rasel? Utemeljivač legende o Boston Seltiksima i centar koji je zauvek promenio NBA ligu!
Bil Rasel i Kobi Brajant - Copyright Profmedia

Svetska košarka u nedelju je ostala bez jednog od svojih najistaknutijih predstavnika. NBA liga bez igrača koji je, do pojave Majkla Džordana, smatran najboljim košarkašem svih vremena…

Sa životne scene u 88. godini sišao je Bil Rasel. Mirno i tiho otišao je utemeljivač legendarnih Boston Seltiksa u večnost i za sobom ostavio brojke koje će zauvek ostati zapisane u almanasima najjače košarkaške lige na planeti.

Bil Rasel je celu profesionalnu igraču karijeru proveo u Bostonu. Za 13 godina vodio je Seltikse do 12 velikih finala, od kojih su 11 završili osvajanjem šampionskog prstena… Jedino finale koje su izgubili odigralo se 1958. godine u duelu sa Sent Luis Houksima, kada se pri rezultatu 2:2 u seriji Rasel povredio i završio u bolnici.

Legendarni centar bio je petostruki MVP, 12 puta je učestvovao na Ol star meču, a karijeru je završio sa 21.620 skokova, odnosno neverovatnih 22.5 uhvaćenih lopti po meču. Na jednoj utakmici ostvario je 51 skok, na dve je imao 49, a 12 uzastopnih sezona završavao je sa više od 1000 uhvaćenih lopti, dok je u karijeri prosečno beležio 15.1 skok i 4.3 poena.

Profmedia
 

Ali, ko je zaista bio Bil Rasel i šta je on predstavljao za NBA ligu?

Vilijam Felton Rasel rođen je 12. februara 1934. godine u Monrou u Luizijani. Tokom 15 godina košarke u mlađim kategorijama legendarni as je imao karijeru vredniju nego bilo koji igrač timskog sporta. Tokom koledž dana dva puta je uvršten u Ol Amerikan, osvojio je sa Univerzitetom San Francisko dve NCAA titule i vodio je svoj tim do 55 uzastopnih pobeda.

Drugi pik na draftu 1956. godine smatran je najboljim košarkašem svih vremena sve do pojave Majkla Džordana i njegove dominacije sa Čikago Bulsima 90-tih godina prošlog veka. Pionir je u uvođenju popularnih „banana“ i važi za revolucionara u defanzivnim sistemima NBA lige.

Profmedia
 

- Bio sam inovator. Počeo sam da blokiram šuteve iako nikada pre toga nisam video nekoga da to radi. Prvi put kada sam to uradio na utakmici moj trener je pozvao tajm aut i rekao: „Nijedan dobar defanzivac nikada ne podiže noge sa parketa“ – pričao je pre desetak godina nosilac Ordena slobode, najvišeg civilnog priznanja u SAD kojim ga je odlikovao Barak Obama 2011. godine.

Profmedia
 

Tokom svog trijumfalnog pohoda kroz NBA ligu Bil Rasel je pravio revoluciju u igri. Centar sa munjevitim refleksima doveo je do perfekcije blokiranja šuteva i razvijanja kontranapada, da bi 1966. godine, posle osam uzastopnih titula sa Seltiksima postao prvi crni trener elitnog ranga takmičenja u bilo kom sportu.

Legendarni strateg Bostona Red Auerbak napravio je još jedan „presedan“ postavivši Rasela za svog naslednika, smatrajući da je to najbolji način kako bi Seltiksi nastavili šampionski niz. I bio je potpuno upravu, pošto je Rasel kao igrač-trener osvojio još dve titule u naredne tri godine.

Bil Rasel je profesionalnu karijeru završio u 35. godini, posle čega se dugo tražio u profesiji kojom bi mogao da se bavi.

Profmedia
 

- Kada bi se Rasel danas vratio sa istom opremom, svojom inteligencijom, kada bi bio identična osoba koja je ušla u NBA ligu 1956. godinr, bio bi najbolji skakač lige. Kao sportista bio je toliko ispred svog vremena – pričao je godinama kasnije košarkaški novinar Bob Rajan.

Kao trener Bil Rasel je utabao Sijetl Supersoniksima put do šampionskog prstena, koji su osvojili dve godine posle njegovog odlaska sa klupe. Deset godina pošto je otišao iz Sijetla vratio se trenerskom poslu u Sakramentu, međutim sredinom sezone 1987/88 je podneo ostavku posle skora 17-41. Između dva trenerska angažmana vodio je radio i televizijske emisije, pisao kolumne, oprobao se u glumačkim vodama…

Legendarni as je 1974. godine izabran u Nejsmitovu Kuću slavnih, šest godina kasnije proglašen je za najvećeg igrača u istoriji NBA lige od strane Udruženja profesionalnih košarkaških novinara SAD. Boston je svom velikanu odao počast najpre podizanjem njegove „6“ pod svodove Boston gardena, a potom i statuom na platou gradskog Vladinog centra u Bostonu.

Profmedia
 

NBA liga mu je 2017. godine dodelila nagradu za životno delo, a njegov rivalitet sa Viltom Čemberlejnom košarkaški stručnjaci tog vremena nazivali su „Velikim sudarom“ i „Bitkom titana“, dok je utakmica njihovih Seltiksa i Voriorsa 1959. godine prozvana „novim početkom košarke“.

Profmedia
 

- Bio sam negativac jer sam mnogo veći i jači od bilo koga drugog. Ljudi ne navijaju za Golijata, a Bil je tada bio veseljak sa sjajnim osmehom. Plus, igrao je u najboljem timu ikada. Iako je bilo prirodno da budem ljubomoran, jer je njegova ekipa pobeđivala, a moja gubila, to nije bilo tako. Više sam nego zadovoljan kako su stvari ispale, jer je on bio ubedljivo najbolji, a to je samo pomoglo da ja budem najbolja verzija sebe – pričao je pre nekoliko decenija Čemberlejn.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike