Partizan oštećen protiv Javora, Kanga simulirao u Nišu! Ekspert analizirao sporne situacije, penali nisu dosuđeni!

25.10.2022

16:01

0

Jokić nije zadovoljan izborom sudija za proteklo kolo

Partizan oštećen protiv Javora, Kanga simulirao u Nišu! Ekspert analizirao sporne situacije, penali nisu dosuđeni!
Zdravko Jokić - Copyright TV Arena sport

Proteklo kolo Superlige obeležile su i sporne situacije na mečevima beogradskih večitih rivala. I dok je Crvena zvezda slavila u Nišu, nad ekipom Radničkog sa 2:1, Partizan je remizirao u Humskoj sa ivanjičkim Javorom, 3:3.

O pomenutim, spornim situacijama, poznati arbitar, Zdravko Jokić, je govorio prilikom gostovanja na TV Arena sport u pregledu kola.

Što se meča koji je igran u Humskoj tiče, sudija Andrija Stojanović doneo je nekoliko odluka, koje su okarakterisane kao sporne, a Jokić je sve analizirao i otkrio dve velike greške, odnosno dva penala koja su nedosuđena, ali i jedan koji jeste.

Prvi detalj je u kaznenom prostoru crno-belih, kada je Kristijan Belić napravio prekršaj.

- Ovo što vidimo sa snagom, ne vodeći računa na protivnika, mora da bude faul. Ovo je prekršaj, desio se ispred sudije, ne znam zašto nije dosudio - rekao je Jokić na gostovanju "Areni sport", a zatim se osvrnuo na dosuđeni penal za Javor u 71. minutu koji je Petar Gigić realizovao.

- Vidimo krampone na lopti, noga protivnika se ne vidi, po ovome se vidi pravac kretanja lopte. Mislim da nije trebalo da bude penal.

U nadoknadi vremena, pri rezultatu 3:3, došlo je povlačenja Igora Vujačića u kaznenom prostoru gostiju, a Stojanović, kao ni VAR soba, se nisu oglasili.

Sudije za ovo kolo nisu najidealnije

Podsetio je Jokić na duel Voždovca i Partizana koji je igran u maju, kada su crno-beli dobili dva penala.

- Meč odigran u maju sudio je isti ovaj sudija kao na meču protiv Javora. Tada je Andrija Stojanović dosudio dva penala za Partizan koja su na Komisiji rekli da nisu bili jedanaesterci, to smo rekli i mi u ovoj emisiji. Delegiranje mečeva Partizanu i Zvezdi nije bilo najidealnije za ove mečeve za ovo kolo, trebalo je da ih sudi neko drugi - zaključio je Jokić

- Ovde je držanje protivnika u kontinuitetu, ono što je najvažnije lopta dolazi u taj prostor. To je bitno, jer se vidi da bi igrač Partizana bio u poziciji da igra ovom loptom koja mu dolazi na glavu. Možda VAR nije reagovao zbog intenziteta, kao kod faula Belića. VAR se javlja za očigledne situacije. Meni su ovo greške, greška je što nije dosuđeno. VAR sudije će verovatno pričati o intenzitetu. Meni ovaj intenzitet dugo traje, praktično je oboren na zemlju. Greška je što kazneni udarac nije dosuđen u obe situacije - jasan je Jokić.

Iskusni analitičar se potom fokusirao na okršaj između Radničkog i Crvene zvezde, koji su crveno-beli dobili u nadoknadi vremena.

Aleksandar Pešić je gol za pobedu postigao u 96. minutu, a zanimljivo da je nadoknada vremena koju je sudija doneo iznosila četiri minuta. Takođe, veliku pažnju javnosti izazvala je i odluka glavnog sudije Marka Ivkovića, da pokaže dva crvena kartona i dosudi jedanaesterac za goste, zbog čega se i Partizan oglasio.

Jokić ističe da je arbitar pravilno postupio kada je isključio Jamkama i Etongua, ali situacija u kaznenom prostoru, koja je prethodila penalu je - konfuzna.

Najpre je na travi završio Kanga, a potom i Bukari, nakon čega je Ivković pokazao na "belu tačku". Usledio je poziv iz VAR sobe, pa je nakon pogledanog usporenog snimka - odlučio da poništi svoju prvobitnu odluku.

Jokić smatra da ukoliko je sudija gledao situaciju sa Bukarijem, da nije trebalo da je poništi.

- Bio je u pravu. Bio je u izvanrednoj poziciju u odnosu na situaciju, ali onda okreće leđa, pa pokazuje crveni karton. Mislim da je gledao prvu situaciju sa Kangom, a ne sa Bukarijem. Prva situacija je simuliranje koje se kažnjava žutim kartonom i nismo videli da je to pokazano. Druga situacija sa Bukarijem - tu dolazi do izbijanja lopte igrača Zvezde i udara ga igrač Radničkog. Ne znam za koju situaciju me pitate da li je u pravu? Da li je video situaciju sa Bukarijem? To je bio prekršaj, ali sudija je, imam neposredno informaciju, rekao da 'nema intenziteta' za prekršaj. Po ovome što vidim trebalo je da dosudi penal - rekao je Jokić i osvrnuo se na pomenute crvene kartone za Radnički.

- Zakasnio je igrač Radničkog (Jamkam prim. aut.) i napravio je prekršaj za žuti karton. Kod drugog crvenog kartona, sudija gleda izvođača prekida, a ne gleda šta se dešava u kaznenom prostoru. Da li neko nekoga drži i udara, to treba da gleda, a ovo nije ni video. Dobra intervencija VAR sobe - zaključio je Jokić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike