5 strogih pravila novog trenera Mančester junajteda: Leteće iz tima svako ko ne bude slušao

08.07.2022

08:57

0

Erik ten Hag je ozbiljan i želi da reši dugogodišnje probleme kluba

5 strogih pravila novog trenera Mančester junajteda: Leteće iz tima svako ko ne bude slušao
Tan2022-5-11_2135920_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Erik ten Hag je trener Mančester junajteda tek dve nedelje, ali je već počeo da pravi ogromne promene koje bi trebalo da utiču na kulturu rada i života prvog tima.

Holanđanin želi da proba da vrati Junajted tamo gde pripada, posle zaista tužne ere u kome klub nije ličio na sebe. U tu svrhu, uveo je pet strogih pravila kojih svi igrači treba da se pridržavaju, a koju engleski mediji nazivaju "mikromenadžmentom".

Ten Hag je poznat kao neko ko može da ujedini ekipu i od nje napravi pravu grupu koja zajednički ide ka cilju. Za to nema boljeg dokaza od načina na koji je vratio Ajaks na veliku scenu i proizveo gomilu sjajnih mladih igrača, koje je kapitenski predvodio naš Dušan Tadić.

Čak i posle polufinala Lige šampiona i odlaska Donija van de Beka, Matejsa de Lihta i Frenkija de Jonga, Ten Hag je uspeo da održi moral i sačuva fenomenalni pobednički duh i osvoji tri titule u nizu.

Sada želi isto jedinstvo u Mančesteru, čija je svlačionica proteklih godina bila "bušna" kao sir, a međuljudski odnosi nisu bili na visokom nivou.

Ovo su Ten Hagova pravila:

1. Igrači koji kasne na trening ili timske sastanke će biti izbačeni iz tima

Navijači Junajteda, ali i objektivni ljubitelji fudbala bili su šokirani poslednjih godina količinom moći koju su neki igrači prigrabili za sebe. Ten Hag ima strogu politiku: igrači će biti izbacivani iz prvog tima ili tima uopšte ako budu kasnili na treninge ili sastanke tima, bez obzira kolike su zvezde. Ovim pokazuje da je on zadužen za tim i niko drugi, a igračima će ova praksa nulte tolerancije svakako prijati, jer svi veruju da je timu potreban trener koji će ekipu dovesti u red i zatvoriti "slavinu" iz svlačionice. Od odlaska Aleksa Fergusona do sada, svlačionica Junajteda je puštala informacije kao ni jedna druga.

Profimedia
 
2. Nema alkohola tokom nedelje u kojoj se igra utakmica.

Alkohol je uvek malo osetljiva tema kada je sport u pitanju. Britanci ga koriste da "pojačaju" proslave, pa tako pobednici dobijaju šampanjce, dok je pivo u engleskoj maltene nacionalno piće. Sa druge strane, odlično su dokumentovani svi loši uticaji alkohola po zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno, pa čak i na vrhunske sportiste. To se posebno odnosi na pivo, koje je često sinonim za fudbalsko piće. Pogotovo u Engleskoj, gde su mnogi igrači priznali po okončanju karijera da su bili maltene alkoholičari koji igraju fudbal.

Ten Hag je sada stavio tačku na to, bez obzira što većina igrača ionako ne pije tokom sezone, ovo može samo da pomogne.

3. Svi igrači moraju da jedu hranu koju su skuvali klupski kuvari

Većina igrača sada imaju svoje lične kuvare koji im pripremaju hranu. Mnogo je razloga za to i svi su razumljivi, ali to otežava stručnom štabu da prati šta igrači jedu. Ovo pravilo je u startu rešilo taj problem, pošto igrači sada ne smeju da jedu ništa što nisu spremili kuvari u trening centru Karington. I ne samo to, Ten Hag je promenio jelovnik i dodao mnogo više ribe i povrća.

4. Indeks telesne mase (BMI) će se proveravati svakog meseca

Ovo je još jedan način da se prate forma i spremnost igrača. Formula za BMI težina u kilogramima podeljena sa kvadratom visine u metrima. Proizvod bi trebalo da pokazuje indeks, za koji postoji raspon u koji spadaju zdrave osobe i koji važi za sportiste. Ovo će pomoći Ten Hagu i njegovom stručnom štabu da prilagode treninge ili ishranu.

I konačno,

5. Igrači za sve žalbe treba da se obrate prvo njemu, a ne svojim menadžerima

Igrači koji se svojim agentima žale na sve i svašta je sada realnost u Karingtonu. Menadžeri im dođu kao ispovednici za sve probleme na koje nalaze u klubu i prvo se žale njima, a ne bilo kome u klubu. Ten Hag sada traži da on bude prva adresa za žalbe, čime bi se stvorilo mnogo jače jedinstvo, a i eliminisao bi se medijski cirkus koji nastaje svaki put kada tako nešto ispliva u javnost. Ovo, naravno, treneru pokazuje i koji igrač mu koliko veruje, ko je razuman, a ko nije i mnogo toga još.

Ovim pravilima Ten Hag stvara odgovarajući osećaj jedinstva, ali i svog autoriteta prema timu, nešto što je baš falilo u poslednjih devet godina, koji su jedni od najgorih u istoriji kluba.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike