Bojkotujte Njukasl! Progone homoseksualce i žene, bičuju ljude: Da li je ovo nova realnost najbogatijeg kluba Premijer lige

05.07.2022

09:34

0

A sve zbog novih vlasnika, situacija postaje sve teža za njegove navijače

Bojkotujte Njukasl! Progone homoseksualce i žene, bičuju ljude: Da li je ovo nova realnost najbogatijeg kluba Premijer lige
njukasl - Copyright Tanjug/AP

Navijači Majnca zatražili su od svog kluba da otkaže prijateljsku utakmicu sa Njukaslom, navodeći da se njihove vrednosti ne poklapaju sa vlasnicima "svraka" iz Saudijske Arabije.

Meč je zakazan za 18. jul. Njukasl je često na udaru kritika od kada ga je kupio Javni investicioni fond Saudijske Arabije (PIF), zemlje u kojoj se ne poštuju ljudska prava kao na Zapadu.

Navijači Majnca su poslednji u nizu koji su digli glas zbog igranja sa "svrakama".

- Fond koji je kupio Njukasl vodi Princ Mohamed bin Salman. Motiv za kupovinu verovatno ima manje veze sa fudbalskim entuzijazmom, već je pokušaj da se popravi imidž Saudijske Arabije ulaskom u međunarodni fudbal. Sećamo se da je Saudijska Arabija ne samo apsolutistička monarhija u kojoj građani ne učestvuju demokratski, već je zemlja u kojoj se ljudska prava sistematski gaze. Sputavanje slobode izražavanja i religije, progon homoseksualaca, ugnjetavanje žena, šibanje i smrtna kazna – sve je to deo zakona tamo – piše u saopštenju, pa se nastavlja:

- Njukasl junajted nije samo fudbalski klub, već sredstvo kojim se sprovode interesi režima koji gazi ljudska prava i čija je politika dijametralno suprotna vrednostima i misiji organizacije Majnca 05. U doba kada autoritarne vlasti, velike korporacije ili milijarderi preuzimaju međunarodni fudbal da bi sproveli svoje interese, više nije moguće razdvojiti fudbal i politiku.

Navijači ocenjuju da se prihvatanjem igranja prijateljskog meča Majnca sa Njukaslom "šalje poruka i to ne dobra".

- Ova utakmica šalje poruku da vrednosti i misija organizacije nisu obavezni kada je u pitanju izbor protivnika za prijateljske utakmice. Utakmicom protiv Njukasl junajted, Majnc aktivno nudi saudijskom režimu pozornicu i tako ga indirektno politički priznaje. Pozivamo Majnc 05 da zauzme stav. Pročitajte sopstvenu misiju organizacije! Otkažite utakmicu protiv Njukasl junajteda!

 

 

Ipak, trener Majnca Bo Svenson misli da se stvari ne mogu posmatrati tako jednostavno i postavio je pitanje da li su oni koji protestuju prestali da gledaju Diznijeve filmove nakon što je PIF kupio deonice u toj organizaciji, samo da bi ih kasnije prodao.

- Nije to jednostavna tema. Pomalo sam podeljen. Sa jedne strane, razumem argumentaciju, ali sa druge, kada je fudbal u pitanju, stvari su uvek prenaduvane i uvek se od svega prave veliki problemi. Da li ljudi koji traže otkazivanje rade isto kada su u pitanju Diznijevi filmovi za njihovu decu? Koliko daleko treba da idu posledice? – upitao je danski trener.

Jedan engleski tim već je otkazao svoju prijateljsku utakmicu iz sličnih razloga. U pitanju je Votford, koji je trebalo da igra protiv reprezentacije Katara, ali je taj meč otkazan kada su navijači potegli pitanje prava homoseksualaca, žena i opštih ljudskih prava u toj državi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike