Srbija održala Slovencima čas fudbala! Pobeda koja se čekala preko 20 godina (VIDEO)

05.06.2022

20:40

0

Srbija do večeras nije zabeležila nijednu pobedu protiv Slovenije, a odigrano je šest mečeva

Srbija održala Slovencima čas fudbala! Pobeda koja se čekala preko 20 godina (VIDEO)
mitrovic - Copyright MN Press

Fudbaleri Srbije zabeležili su prvu pobedu u novom ciklusu takmičenja u Ligi nacija, savladavši ekipu Slovenije na stadionu "Rajko Mitić" rezultatom 4:1 (1:1).

Golove za "orlove" postigli su Aleksandar Mitrović u 24, Sergej Milinković-Savićć u 56, Jović u 85. i Radonjić u 90. minutu, dok je za goste pogodak postigao Stojanović u 31. minutu.

Nije brinuo selektor Dragan Stojković Piksi zbog poraza i neefikasne igre protiv Norveške i pokazalo se da njegov mir nije bio ni prividan ni odglumljen. Videlo se da nije bilo panike kod stratega "orlova", jer je na teren protiv Slovenaca izveo šareni sastav sa dvojicom debitanata i sve što je u prvi mah izazivalo bojazan kod navijača nestalo je već na startu utakmice.

Tako izmenjen tim zaigrao je po matrici najjačeg sastava, protagonisti su bili drugačiji, ali ideja je ostala da živi i zato su dodavanja bila sigurna, a napadi tečni i raznovrsni. Već posle pola sata moglo je da bude i tri gola prednosti za "orlove", a na semaforu je stajalo nezasluženih 1:1. Protivnik je iz prvog napada došao do gola, koji je poništio sve dobro urađeno pre toga, pa je u nastavku utakmice Piksija nateralo da na teren izađe sa još ofanzivnijom postavom.

Tadićev ulazak samo je osigurao odličan prekid, koji su "orlovi" imali i sa malim Ilićem, asistentom kod prvog gola Aleksandra Mitrovića, a Radonjić je doneo veću energiju i probojnost po levom boku. Jači pritisak je svakog časa morao da promeni rezultat, a dogodilo se to da je Oblak ponovo bio prinuđen da kapitulira posle kornera. Sergej se odlično postavio na centaršut Tadića i samo skrenuo loptu u gol, posle čega su "orlovi" mogli lakše da dišu.

Odlučili su ipak da tu ne zastanu. Kao da su želeli da isporuče deo onoga što su ranije generacije ostale dužne iz duela sa upornim Slovencima i bili su više nego uspešni. Sa još dva gola u završnici priredili su protivniku zasluženi nokaut, čime je fudbalska pravda potpuno zadovoljena, jer prema svemu što su dva tima prikazala večeras Srbija je morala da trijumfuje sa većom gol razlikom.

Bila je ovo prva pobeda jedne naše reprezentacije u duelu sa Slovenijom. Prethodnih šest mečeva, od 2000. do 2011. godine završeni su sa pet remija i jednom njihovom pobedom. 

Ovako se razvijala utakmica iz minuta u minut

KRAJ

90. minut - Goool, Radonjić - 4:1!

85. minut - Goool, Luka Jović 3:1!!! Odlična akcija završena golom centarfora Reala, koji je dočekao centaršut na drugoj stativi, tamo gde Oblak nije mogao da reaguje.

84. minut - Ulazi Luka Zahović, izašao Zajc. Sin Zlatka Zahovića koji je u prvom duelu dve reprezentacije na EP u Belgiji i Holandiji 2000. godine postigao dva gola za Sloveniju.

82. minut - Dve odlične reakcije Račića odmah po ulasku u igru. Prvo je defanzivno odradio posao zaustavivši opasan napad rivala, a posle je učestvovao u izgradnji napada, prebacivši igru na drugu stranu terena.

81. minut - Izlazi Aleksandar Mitrović, ulazi Račić. Navijači ispraćaju Mitrovića sa terena ovacijama.

77. minut - Akcija koja je obećavala nešto više za Slovence završila se odličnom intervencijom Stefana Mitrovića. Naši pokušavaju da obore ritam, da nateraju Slovence da zaigraju sa više rizika, ali to se jednostavno ne dešava. Protivnik igra kao da ne gubi, ne odstupaju od svoje početne formacije i defanzivnog stila.

74. minut - Na zemlji je Kurtić, izgleda kao da neće nastaviti meč. Ukazaće mu se pomoć!

72. minut - Sergej izašao, na terenu je Lukić.

70. minut - Pukla je odbrana Slovenaca po sredini, ustremio se ka golu Radonjić, ali izabrao je najgore rešenje u želji da proigra Jovića.

64. minut - Sjajna prilika za Jovića na asistenciju Živkovića. Oblak sprečava vođstvo do dva gola viška.

56. minut - Goool, Sergej! Ponovo je korner bio slaba tačka Slovencima. Tadić je sa leve strane unacio loptu na prvu stativu gde je spretniji od Oblaka bio Sergej Milinković-Savić. Vezista Lacija se samo "pomolio" i glavom ksrenuo loptu za 2:1!

55. minut - Kakva odbrana Oblaka! U prvi mah se činilo da je izvadio loptu preko gol linije posle šuta glavom Aleksandra Mitrovića, ali snimak je pokazao da je Slovenac bio fenomenalan na crti.

54. minut - Dug napad Slovenaca, težište se selilo sa jedne na drugu stranu, pokušavali su da pronađu rupu u odbrani "orlova", ali se onda lopte dokopao Rajković.

51. minut - Navijači pozdravljaju akciju "orlova". Tadić je probao da pronađe Živkovića po desnom krilu, ali iako je prostor oko njega bio prazan, pas nije bio dovoljno precizan. Šteta!

49. minut - Opasna kontra Srbije. Golman Rajković je uhvatio jedan centaršut, odmah je prosledio Radonjiću koji je za par sekundi osvojio ceo teren, ali je lopta do Tadića zaustavila napad. Faul je napravio Lovrić, bez kazne od Manzana.

48. minut - Ukazuje se pomoć Karničniku, sve će biti u redu sa defanzivcem Slovenije.

46. minut - Nastavlja se utakmica.

- Na teren će Radonjić i Luka Jović! Izašli su Ristić, Ilić i Jovanović.

- Ulazi Tadić! Mitrović mu predaje kapitensku traku. Drugo poluvreme trebda počne svakog časa.

 

poluvreme

45. minut - Ako se može zanemariti primljeni gol, kada je Šeško jednim pasom izbacio kompletnu odbranu "orlova" a posebno Ristića, ovaj "šareni" sastav Srbije pokazao je dobru igru u prvih 45 minuta. Mladi Ilić se nametnuo u gradnji igre, Jovanović je dva puta bio u prilici za gol, dok je Mašović obavio solidno posao pozadi. Treba očekivati veći učinak iskusnijih, a pre svih Sergeja, Živkovića i Ristića.

41. minut - Manzano polako, ali sigurno počinje da iritira i igrače i navijače Srbije. U roku od desetak sekundi nije želeo da svira očigledan faul nad Mitrovićem, a onda je jedan lagan start na drugoj strani bio dovoljan da prekine igre i dodeli slobodan udarac Slovencima. Ovo se već ponavlja treći put.

39. minut - Lepo kombinovanje Mitrovića i Maksimovića završilo se pokušajem drugog da matira iz daljine Oblaka. Ništa od svega...

MN Press
 

 

37. minut - Slovenci dobili krila posle izjednačenja. Zajc isprobao udarac, Rajković bio na mestu.

MN Press
 

31. minut - Prvi napad Slovenaca i odmah gol. Šok je došao od Petra Stojanovića, fudbalera Empolija koji je po desnoj strani ostao sam, da bi posle bega uspeo da matira Rajkovića lobom - 1:1.

29. minut - Zasluge za vođstvo idu i na adresu Sergeja koji je odlično skočio na prvoj stativi. Oblak je bio taj koji je u prvi mah psrečio pogodak Srbije, samo za kratko jer je tu bio Mitrović.

25. minut - Goool, Mitrović - 1:0. Korner Ilića sa levog boka, neko je uspeo da izblokira prvi pokušaj orlova, odbitak je stigao do najboljeg strelca nacionalnog tima koji je bio neumoljiv!

MN Press
 

 

24. minut - Pas Sergeja do Jovanovića, usledio je šuz iz prve, ali se završilo kornerom.

23. minut - Žuti karton za Aleksandra Mitrovića. Tražio je korner, dobio žuti od Manzana.

21. minut - Nesigurni Bijol ponovo je napravio grešku, mlakom reakcijom u kaznenom ispred Sergeja. Na njegovu sreću, ovaj kiks iznenadio je i veznog igrača Lacija, pa je sve prošlo bez problema za Oblaka.

MN Press
 

 

20. minut - Probao je Aleksandar Mitrović volej, ali prelako je to bilo za Jana Oblaka.

15. minut - Drugi faul Karničnika na istom mestu, sada je usmeno opomenut!

13. minut - Žuti za Zajca! Mogao je Hezus Hil Manzano odmah i drugi da pokaže Karničniku za potezanje iza leđa Živkovića koji ga je već prošao, ali Španac se zadržao samo na opomeni za Zajca.

12. minut - "Orlovi" strpljivo grade napade od štopera, lopta je mirna, želi se pasom doći do kaznenog prostora i u tome se uspeva, sada nedostaje samo završni pas ili udarac.

7. minut - Kakva šansa.... Jovanović je želeo da bude nesebičan, Bijol se okliznuo, Sergej je gurnuo loptu u prazan prostor, odakle je Jovanović mogao da šutne, ali je odabrao da proigra Mitrovića i uradio je to loše. Asistencija je završila u gol-autu.

6. minut - Akcija Ristića po levom boku završena novim pokušajem Jovanovića iz daljine. Utisak je da je bilo bolje proigrati Živkovića.

MN Press
 

3. minut - Agresivnost "orlova" umalo da donese promenu rezultata. Živković je pronašao Jovanovića koji je iskosa sa oko 10-tak metara gađao pored stative.

1. minut - Počelo je!

MN Press
 

 

 

 

- Intoniraju se himne!

- Čak četiri puta završene su utakmice rezultatom 1:1, a jednom je bilo i 3:3 na EP u Belgiji i Holandiji 2000. godine. Današnji selektor Srbije bio je kapiten te reprezentacije. Njega je zamenio Dejan Stanković, pri rezultatu 0:3 za Sloveniju. Naši "plavi" su na tom meču uspeli da izjednače, uprkos činjenici da su od 59. minuta igrali bez isključenog Siniše Mihajlovića.

- Kao selekcija Srbije i Crne Gore igrali smo u kvalifikacijama za SP u Japan i Južnu Koreju 2002. godine. I tada su Slovenci bili uspešniji, iako su obe utakmice završene rezultatom. 1:1

 

- Srbija se sa Slovenijom sastajala šest puta. Uspešniji su bili Slovenci, jer su pored pet remija izborili i jednu pobedu. Bilo je to 11. oktobra 2011. godine u Mariboru kada je Vršić šutem sa više od 35 metara savladao golmana Jorgačevića. Zbog tog gola "orlovi" nisu otišli u baraž za EP 2012 u Poljskoj i Ukrajini.

 

- U odnosu na prethodni duel selektor Stojković kada je u odsustvu Vlahovića izveo najjači tim, ovaj protiv Slovenije nije mogao niko da očekuje. U centralnom delu odbrane zaigraće debitant Erhan Mašović, koji će kao levonogi igrač zaigrati pored beka Mihajla Ristića, dok će mesto u sredini zauzeti Stefan Mitrović.

 

 

U veznom redu su prava iznenađenja Nemanja Maksimović i Ivan Ilić, a ništa manje nije ni debitant Đorđe Jovanović kao starter u špicu sa Aleksandrom Mitrovićem.

 

 

- Ovo je snimio naš reporter oko stadiona nekih sat i "kusur" pre početka, deluje da će biti više ljudi nego na prošlom meču:

Dva tima iz bivše Jugoslavije tražiće iskupljenje u međusobnom obračunu za propuste na startu Lige nacija.

Reprezentacija Slovenije, koja večeras na stadionu "Rajko Mitić" igra protiv selekcije Srbije, poražena je na početku ovog takmičenja od Švedske sa 0:2 pred svojim navijačima na stadionu "Stožice" u Ljubljani, dok su "orlovi" izgubili od Norveške sa 0:1.

Meč će voditi Španac Hezuz Hil Manzano koji je ostao upamćen navijačima Crvene zvezde po meču u Milanu, kada je svirao kraj pre izvođenja kornera za crveno-bele.

Objavljeni su sastavi, a naš selektor Dragan Stojković je ne malo iznenadio:

Srbija: Rajković - Mašović, Milenković, S. Mitrović -  Živković, Maksimović, Ilić, Ristić - Sergej - Đorđe Jovanović, A. Mitrović. Selektor: Dragan Stojković.

Slovenija: Oblak - Blažič, Bijol, Mevilja - Karničnik, Kurtič, Zajc, Stankovič, Stojanović - Lovrić - Šeško. Selektor: Matjaž Kek.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike