Gde je Partizanov Kempes? Voleo je noćni život, upucavan ispred noćnog kluba, bavio se reketom, a onda nestao!

24.04.2022

10:00

0

Buran život nekadašnjeg ljubimca "grobara" i filmska priča koja nema kraj

Gde je Partizanov Kempes? Voleo je noćni život, upucavan ispred noćnog kluba, bavio se reketom, a onda nestao!
19910803npDjurdjevic1 - Copyright MN Press

Milan Đurđević je krajem osamdesetih i početkom devedesetih bio jedan od najomiljenijih igrača Partizana.

Bio je popularan ne samo zbog fudbalskog umeća, već i zbog živog karaktera i karakteristične frizure, odnosno duge kose, zbog koje su ga zvali "Kempes". Imao je i nadimak "Đuka", a na Novom Beogradu, gde je odrastao su ga navodno zvali "Mudža".

Kažu da je Đurđević od malena bio jako talentovan, ali i da je bio neobuzdan, pa i malo uobražen. Rođen je 1967, a profesionalnu karijeru počeo je 1986. u OFK Beogradu. Već tada je privukao pažnju, da bi u sezoni 1988/89. postigao 19 golova.

To ga je preporučilo Partizanu, u koji dolazi te 1989. Navijači iz te prve sezone pamte golove Seltiku, zatim u Mostaru, kao i poslednjem protiv Groningena. Bio je to nezaboravni dvomeč posle koga su crno-beli ostvarili plasman među osam najboljih ekipa u Kupu pobednika kupova.

Bilo je to prvo Partizanovo prezimljavanje u Evropi posle 24 godine. Đurđević je odigrao 26 utakmica i dao devet golova.

Partizan je u drugoj njegovoj sezoni eliminisao jednu od tada najboljih španskih ekipa, Real Sosijedad. To je bilo u kupu UEFA, kada je Đurđević postigao odlučujući penal, u revanšu na JNA.

Onda je usledio čuveni dvomeč sa Interom.

Đurđević je tada imao brojne šanse, ali se u oba meča propisno ispromašivao. To se posebno odnosi na meč u Milanu, kada je propustio dve dobre prilike. Inter je na "Meaci" pobedio 3:0, ali to nije sprečilo "grobare" da ispune stadion. Napadač Partizana je i u revanšu promašivao dobre prilike.

Pre te utakmice je upaljeno 100 baklji, što je u tom trenutku bila možda i najveća bakljada u Beogradu.

MN Press
 

Đurđević je bio i centralna figura još jedne istorijske utakmice. Bila je to Hajduk – Partizan, kada je dao oba gola za crno-bele. Taj meč je prekinut jer je "Torcida" upala na teren.

Mimo terena je bio popularan i kod navijača. Priča se da je bio jedan od prvih igrača koji je unosio baklje na stadion, pa ih doturao na tribinu sa atletske staze.

Voleo je da izlazi, voleo je brze motore i noćni život, pa je tako početkom devedesetih dospeo na naslovne strane iz razloga koji nemaju veze sa fudbalom. On je upucan u nogu ispred zloglasnog beogradskog noćnog kluba "Nana".

U njega je navodno pucao Mirko Tomić Bosanac, jer su ga prijatelji ubedili da mu je fudbaler "muvao" devojku. Pravi razlog se ne zna, a Bosanac je ubijen 2000. godine u obračunu kriminalnih klanova.

Posle Partizana je otišao u Grčku, gde je dve sezone vrlo dobro igrao za PAOK. Posle toga odlazi u Panahaiki, sa kojim ispada iz lige. Posle toga je lutao, imao je epizode u Majorci, Lesi iz Portugala, Perpinjanu iz Kana, PAS Janini i Kastoriji, da bi karijeru definitivno završio 1998, sa nepunom 31 godinom života.

Posle toga nije ostao u sportu, ali se 2012. otkrilo da je bio umešan u kriminal. Tada je u Grčkoj uhapšen kao član organizovane kriminalne grupe, koja se u Solunu bavila reketom, iznudom i zelenašenjem.

Tada su razbijene četiri takve grupe, a hapšeni su biznismeni, policajci, finansijski policajci, novinari, bankari i lokalni funkcioneri. Procenjuje se da su ove četiri grupe zelenaša od reketa "zaradile" ukupno 44,3 miliona evra!

Vođa te grupe je osuđen na 19 godina robije, a Đurđević je kažnjen sa dve i po. Posle toga je potpuno nestao iz javnosti, nema ga ni u medijima, niti se pojavljuje na sportskim događajima. Povremeno se može čuti šuškanje da je viđen u Beogradu, ali to su verovatno samo glasine.

Istina je da javnost ne zna šta se dešava sa 54-godišnjim "Kempesom", koji je često umeo da razgali srca ljubitelja fudbala osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike