Krvavi epilog večitog derbija - uhapšeno 87 navijača, umešana i 24 maloletnika: Na današnji dan bačena ljaga na srpsku fudbalsku svetkovinu

23.04.2022

06:15

0

Dok je na terenu bilo miroljubivo, na tribinama je sve kuljalo

Krvavi epilog večitog derbija - uhapšeno 87 navijača, umešana i 24 maloletnika: Na današnji dan bačena ljaga na srpsku fudbalsku svetkovinu
46572-Tuca18 - Copyright MN Press

Taj 124. fudbalski večiti derbi, u istoriji je upamćen kao jedan od nasilnijih, kada se govori o sukobima navijača...

Na današnji dan, 2005. godine, beogradski večiti rivali su igrali na Marakani, na kraju su podelili bodove, 1:1, crno-beli su uzeli titulu, ali je kako derbi, tako i sezona, upamćena po sukobu navijača na tribinama.

Epilog opšte tuče na istočnoj tribini, koja se ubrzo proširila i na grad, bio je 87 uhapšenih navijača, 19 povređenih građana i 18 policajaca, kao i 11 uništenih vozila, od kojih 10 u vlasništvu MUP-a.

 

Da čitav događaj dodatno dobije na potvrdi mračnosti i nasilja, govori i podatak da je u tuči učestvovalo čak 24 maloletnika.

Neredi su počeli tokom drugog poluvremena, kada je jedan od navijača sa crno-belim obeležjima, ukrao rivalu navijački transparent i počeo da trči atletskom stazom.

Potom su Zvezdini navijači sa severa, preskočili ogradu i prešli na istočnu tribinu, gde je usledio i sukob navijačkih grupa večitih rivala. Krenulo je najpre gađanjem stolicama, pa bakljama, a onda su se i pripadnici Žandarmerije umešali u čitav sukob, te su uspeli da razdvoje ratoborne navijače.

Na najvećem srpskom stadionu, na tribinama je bilo oko 35.000 navijača, a na terenu miroljubiv susret. Dok je kuljalo među navijačima, na terenu je sve bilo u najboljem redu.

Ovaj derbi igran je sa sedam kola pre kraja, a crveno-beli su u tom trenutku zaostajali pet bodova, te su jurili pobedu akko bi šampionsku trku učinili zanimljivijom.

Treneri Ratko Dostanić i Vladimir Vermezović odlučili su se za sastave:

Crvena Zvezda: Ivan Ranđelović, Dušan Basta, Aleksandar Luković, Slavoljub Đorđević, Milan Biševac, Nenad Kovačević, Vladimir Mudrinić, Boško Janković, Radovan Krivokapić , Nikola Žigić i Marko Pantelić.

Igrali su još Milan Dudić, Marko Perović i Dragan Bogavac.

Partizan: Ivica Kralj, Simon Vukčević, Zoran Mirković, Nenad Brnović, Nenad Đorđević, Obiora Odita, Ifeani Emeghara, Ivan Tomić, Saša Ilić, Nemanja Rnić i Albert Nađ.

Sa klupe su ušli Miroslav Radović i Pjer Boja.

Crveno-beli su bolje otvorili duel, te preko mladog i perspektivnog Marka Pantelića, na asistenciju Nikole Žigića, stigli u vođstvo, već u 12. minutu, a deset minuta kasnije, Nenad Đorđević je izjednačio. Nakon slobodnog udarca Simona Vukčevića, najbolje je odreagovao u skoku, te glavom poslao loptu u mrežu i postavio konačnih, 1:1.

Takođe, krajnji ishod meča, ostao je u senci teške povrede Dušana Baste, kome je u duelu sa Albertom Nađom stradala ruka.

Bile su to scene kojima mesto nije na stadionima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike