Zvezda - Partizan, Stanković - Stanojević, Katai - Rikardo, Delije - Grobari... Sve što treba da znate o nikad napetijem "večitom derbiju"!

16.04.2022

06:05

0

Možda bude plus pet za crveno-bele, a možda i plus jedan za crno-bele

Zvezda - Partizan, Stanković - Stanojević, Katai - Rikardo, Delije - Grobari... Sve što treba da znate o nikad napetijem "večitom derbiju"!
derbi1 - Copyright MN Press

Novi, 167. "večiti derbi" (18.00, TV Arena sport) mogao bi u velikoj meri da reši šampionsku trku u Superligi Srbiji, ali i da je zakomplikuje. Naravno, sve to zavisi od ishoda duela Crvene zvezde i Partizana u okviru 31. kola. Ako bi slavila ekipa Dejana Stankovića prednost od pet bodova bi verovatno bila nedostižna u narednih šest kola plej-ofa. I titula bi skoro sigurno bila odbranjena.

Ukoliko bi slavio tim Aleksandra Stanojevića, njihov minus od dva boda, pretvorio bi se plus jedan, pa bi borba za tron bila znatno neizvesnija. Naravno, nerešen ishod bi značio "istu metu, isto odstojanje".

Derbi, kao i svaki prethodni nosi sa sobom mnogo tenzija, ali izgleda da je ovaj prevazišao neke prethodne. Već smo pisali o "uvertiri" u vidu saopštenja dva kluba, a sada su se u ovaj umešali i navijači. I to najdirektnije moguće.

Navijači Zvezde su u četvrtak u centru Beograda lepili plakate na kojima je fotomontaža Stanojevića, koji je naknadno odgovorio da će "biti još luđi".

Samo dan kasnije Grobari su došli na konferenciju na stadionu u Humskoj i podelili saopštenje u kojem tvrde da postoji dogovor između generalnog sekretara Fudbalskog saveza Srbije Jovana Šurbatovića i generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića. Navodno, cilj je da se Partizan onemogući da osvaja bodove.

24sedam
 

Tenziju je izazvao i izbor sudije Srđana Jovanovića, koga su iz Ljutice Bogdana optužili da je partizanovac, mada su povodom takve odluke treneri dali izjave, baš kakve bi trebalo da budu.

- Nadam se da će biti neprimetan, onda znači da je najbolji na terenu. Nisam ovo rekao ružno, da ne bih bio na naslovnicama da sam prokomentarisao nešto pa da opet i mene stave na listu za kaznu - kazao je Stanković, a dodatni pritisak nije hteo da stvara ni Stanojević.

- Sudio je dva poslednja derbija, svi smo komentarisali da je sudio dobro. Njemu je nametnut pritisak sa njihove strane, sa naše ne možemo i nećemo da pravimo pritiske. Svi derbiji na kojima sam ja bio ovde, bilo je jako dobro suđenje.

Zvezda bolja u ukupnom skoru

Crveno-beli su od ukupno 166 utakmica pobedili u 66 susreta, a 53 puta bilo je nerešeno. Partizan je slavio 47 puta.

Inače, oba trenera na raspolaganju imaju sve igrače, a ovaj derbi će biti i zanimljiv zbog okršaja vodećih strelaca u šampionatu. Na prvom mestu je Rikardo Gomeš sa 22 pogotka, a na drugom Aleksandar Katai sa dva manje. Takođe treba reći da je Zvezdina "desetka" u poslednje vreme značajno poboljšala efikasnost, pa je protiv Novog Pazara i niškog Radničkog dva puta upisala het-trik.

Takođe, Kataii je od aktivnih fudbalera Zvezde najbolji strelac u okršajima sa Partizanom. Dao ih je četiri.

U prethodna dva derbija, (ukupno) uspešnija je bila Zvezda. Prvo je u Humskoj bilo 1:1 (Natho i Katai), a onda na "Rajku Mitiću" 2:0, zahvaljujući golovima Ohija Omoijuanfoa i Kataija. A onda je u 30. kolu, pobedila Radnički 1923, dok je Partizan odigrao bez golova sa Čukaričkim. Samim tim, uz dva boda više Zvezda je ušla u plej-of i to kao prvoplasirana. To joj je i dalo prednost domaćeg terena u ovom derbiju.

I za kraj malo statistike, crveno i crno-beli su najefikasniji timovi u srpskom šampionatu, sa gol razlikama 79:17, odnosno 68:10. Mada treba reći, da su u poslednjim mečevima (računajući i Kup Srbije) strelci bili "skromni". Poslednji put tri gola smo videli u aprilu 2019. godine, kada je bilo 2:1 za Zvezdu.

 

Projektovani sastavi:

Crvena zvezda: Borjan, Gajić (Pičini), Eraković, Dragović, Rodić, Sanogo, Srnić, Kanga, Katai, Ivanić i Ohi.

Partizan: Popović, Miljković, Vujačić, Saničanin, Urošević, Zdjelar, Jevtović, Menig, Natho, Terzić i Rikardo.

 

Raspored preostalih kola plej-ofa Superlige

32. kolo: TSC - Crvena zvezda, Partizan - Čukarički, Voždovac - Vojvodina, Napredak - Radnički Niš

33. kolo: Crvena zvezda - Čukarički, Voždovac - Napredak, Partizan - TSC, Radnički Niš - Vojvodina

34. kolo: Vojvodina - Crvena zvezda, Čukarički - Radnički Niš, Napredak - Partizan, TSC - Voždovac

35. kolo: Crvena zvezda - Radnički Niš, TSC - Napredak, Partizan - Vojvodina, Čukarički - Voždovac

36. kolo: Napredak - Crvena zvezda, Radnički Niš - TSC, Voždovac - Partizan, Vojvodina - Čukarički

37. kolo: Crvena zvezda - Voždovac, Partizan - Radnički Niš, Čukarički - Napredak, TSC - Vojvodina

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike