Svedočenje Srbina pokrenulo lavinu u belgijskom fudbalu! Gore nije moglo ništa da im se desi

04.04.2022

09:11

0

Autor: 24sedam

Dejan Veljković priznao da je isplatio 30 miliona evra raznim predsednicima, sudijama, menadžerima

Svedočenje Srbina pokrenulo lavinu u belgijskom fudbalu! Gore nije moglo ništa da im se desi
dejan veljković1 - Copyright printscreen/HLN

Operacija "Zero" u belgijskom fudbalu od strane policije i pravosuđa razotkrila je mnogo mutnih stvari: pranje novca, mito i brojne prevare uključujući i one koje se tiču utaje poreza.

Posebna poreska inspekcija (BBI) izvršila je kontrolu klubova podstaknuta podacima dobijenim u svedočenju srpskog menaaždera Dejana Veljkovića koji je priznao da je isplatio preko 30 miliona evra raznim klupskim čelnicima, sudijama i menadžerima, a za šta nije plaćen ni cent poreza.

Zbog čestih kontrol BBI klubovima i od početka godine uplaćeno je 2,4 miliona evra poreza samo od tri kluba i to od 1. januara ove godine, a očekuje se da će biti još više novca u budžetu iz fudbala jer ovaj preski organ želi da prečešlja poslovanje unazad sedam godina.

- Sve veći broj inspekcija je dobar naprdak - rekao je član belgijskog parlamenta Stiven Matej koji je pokrenuo ovo pitanje pred najvažnijim zakonadavnim organom zemlje.

- Otkrića u svetu fudbala poslednjih godina, o sistematskoj utaji poreza i pranju novca, udarac su za svakoga ko poštuje zakon. Vlada stoga mora nastaviti da se fokusira na takve kontrole. Niko nije iznad zakona, pa ni fudbal. Oni koji su učestvovali u poreskim prevarama moraće da snose finansijske posledice ovoga. Na kraju, takav proces doprinosi i mogućem obnavljanju poverenja javnosti u sektor - zaključuje Matej.

Ovo je potpuno odvojeno od tužbe u operaciji "Zero", u kojoj će sudu morati da odgovara 56 ljudi i jedno preduzeće. Među njima su i predsednik Briža Bart Verhage i direktor Vinsent Manert, menadžer Genta Mišel Luvagi i predsednik Standarda Bruno Venanci.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike