SumaiL izgubio tužbu protiv EG-a

12.03.2024

17:45

0

Kako prenosi esports novinar Ričard Luis, sud je odbacio tužbu za prevaru i kršenje ugovora koju je podneo TI5 šampion

SumaiL izgubio tužbu protiv EG-a
Copyright Valve

Kako prenosi esports novinar Ričard Luis, sud je odbacio tužbu za prevaru i kršenje ugovora koju je podneo TI5 šampion Sajed ”SumaiL” Hasan protiv njegove bivše organizacije Evil Geniuses.

Prema pravnim dokumentima koje je u martu 2023. godine u javnost takođe izneo Ričard Luis, ova tužba je pokrenuta još u decembru 2021. godine i poziva se na SumaiL-ov petogodišnji ugovor sa organizacijom, koji je potpisan 2016. godine. U ovom višegodišnjem ugovoru, SumaiL je uz standardnu platu navodno dobio i vlasnički udeo u kompaniji u vidu 400.000 akcija. Međutim, situacija se potpuno izmenila kada je Peak6 Strategic Capital kupio EG u maju 2019. godine, piše portal "Rur.rs".

Dota 2 profesionalac tvrdi da se odnos njegovih akcija u tom trenutku promenio, gde su članovi Peak6 Strategic Capital grupe navodno dobili vrednije, prioritetne akcije. Pored toga, SumaiL ističe da nije bio zvanično obavešten, niti da mu je iko objasnio situaciju.

SumaiL je u avgustu 2019. godine potpisao novi, jednogodišnji ugovor sa organizacijom, gde mu je obećana mesečna plata u iznosu od 20.000 dolara, kao i dodatni bonusi. Međutim, kako je EG na TI9 završio na 5. mestu, organizacija je uvela izmene u ugovoru, nakon čega je SumaiL prebačen na klupu. Prema Luisovom izveštaju, njegova mesečna plata u novom ugovoru je smanjena na 2.000 dolara, ali više nije bio obavezan za druge stavke u ugovoru, kao što je striming. Iako mu je bilo dozvoljeno da se takmiči sa drugim ekipama, nije smeo da potpiše ugovor sa drugom organizacijom sve dok je gorepomenuti ugovor sa EG-em na snazi.

U nastavku izveštaja saznali smo da je organizacija SumaiL-u ponudila raskid ugovora bez naknade koja bi inače iznosila 125.000 dolara. Međutim, mladi Dota 2 profesionalac bi ovim raskidom ugovora takođe ostao bez određenog procenta svojih akcija. Njegovi advokati su kasnije naveli da ga je EG ”primorao” na raskid ugovora.

Nakon što je SumaiL zvanično napustio EG da bi se pridružio OG-u 28. januara 2020. godine, EG mu se navodno obratio sa ponudom da kupi svoje akcije u kompaniji za ukupno milion dolara. Međutim, dok bi mu 300.000 dolara bilo plaćeno unapred, ostalih 700.000 dolara bi bilo naknadno isplaćeno u vidu tri godišnje isplate, ali tek kada bi se penzionisao, što je prilično apsurdno s obzirom da je tada imao samo 22 godine.

SumaiL trenutno nastupa za Nigma Galaxy.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rur.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike