Da li telefonski imenik Marka Pantelića otkriva tajnu novog selektora Srbije?

02.12.2020

15:40 >> 18:15

0

Orlovi dobijaju novog stratega nacionalnog tima, a mnogi misle da će to biti strani stručnjak

Da li telefonski imenik Marka Pantelića otkriva tajnu novog selektora Srbije?
Copyright MN Press

Izvršni odbor FSS ovlastio je potpredsednike Marka Pantelića i Nenada Bjekovića da do sledećeg zasedanja pripreme odgovor na analizu selektora Ljubiše Tumbakovića i sportskog direktora Vladimira Matijaševića i da izađu sa konkretnim personalnim rešenjima za njihove pozicije ukoliko su procene takve da reprezentacija Srbije zaslužuje drugog stratega i “tehnika” za kvalifikacioni ciklus koji sledi u martu sledeće godine.

Ako su date odrešene ruke Panteliću, prostom logikom tražeći odgovor na pitanje “ko umesto Tumbakovića” dolazimo do rešenja – stranca za selektora!

Zašto? Domaći stručnjaci uglavnom ne bi došli u raspolućeni srpski fudbal, jer oni dobri i traženi koriste pravo da budu na nekoj mirnijoj lokaciji od Terazija 35. Zato Veljko Paunović ne bi napustio Reding, Vladimir Ivić vidi budućnost u Votfordu kao premijerligašu, Slaviša Jokanović u Kataru se sprema za nešto značajniju ulogu kada se vrati u Evropu, Piksi Stojković odmara od Kine…

Teško će ići i sa grupom trenera iz drugog ešalona želja. Vladan Milojević mnogo očekuje od Saudijske Arabije, Milan Rastavac u Grčkoj nastavlja da se razvija i pravi ime, a ko zna da li Ivica Jovanović uopšte ima u malom mozgu povratak u domovinu.

Dakle, stranac!

Prema pisanju “Informera predsednik Slaviša Kokeza je probao sa Arsenom Vengerom i nije mu prošlo. Pantelić sigurno poseduje više poznanstava i veći telefonski imenik od svog pretpostavljenog, pa bi stoga njegovi pokušaji bili direktniji i konkretniji.

Falko Gec dok je radio u Vijetnamu Profimedia

Gledajući hronološki igračku karijeru bivšeg centarfora “orlova”, Crvene zvezde i brojnih evropskih ekipa, poziv bi mogao da uputi Nemcu Falku Gecu, koji ga je svojrevemeno dočekao u Herti. To je čovek koji je 1983. godine iz Istočne Nemačke baš preko Beograda, pred meč berlinskog Dinama sa Partizanom u Kupu šampiona, prebegao u tadašnju Saveznu Republiku Nemačku, pa bi iz našeg glavnog grada još jednom napravio veliki korak u životu. Dugo nije angažovan, poslednji put 2016. godine u FSV Frankfurt, što sve zajedno govori da 58-godišnji trener sa ovakvom biografijom ne bi mogao da računa na veliku dobrodošlicu u Srbiji sitoj svega.

Martin Jol bi možda mogao da bude kandidat za posao koji je Arsen Venger preskočio Profimedia

Sledeći iz Pantelićevog imenika bio bi Martin Jol, njegov trener u Ajaksu. Kao i Geca, nema ga već jedno dobro vreme na sceni iako su mu tek 64 godine. Trenutno sa pozicije tehničkog direktora vodi Ado Den Hag i doskora se borio protiv srpskog trenera Aleksandra Rankovića, dok ga stalnim lobiranjem kod uprave definitivno nije smenio u novembru. Ne bi bio skupo rešenje, a u najavi bi samo odzvanjali podaci iz “CV” da je vodio Totenhem, Hamburger, Ajaks, Fulam…

Profimedia/Humberto Bilbao/cordon press

Realno, najbolji treneri su Panteliću došli na kraju karijere, dok je igrao za Olimpijakos. Baš iz tog razloga, oni bi bili najskuplji i možda nedohvatljivi za FSS i “orlove”. Prvi bi bio na listi za pozive, opet samo hronološki posmatrano, Ernesto Valverde (56). Bivši trener Barselone povukao se u januaru ove godine sa pozicije trenera Lea Mesija posle tri godine rada i osvajanja dve titule i jednog kupa Španije. Osim što bi, jasno je to odmah, bio značajno skuplji od Geca i Jola, veliko je pitanje da li bi treneru takvog renomea i formata bilo dovoljno privlačno da radi u reprezentaciji Srbije iako sada sedi besposlen kući.

Profimedia

Posle dve godine rada sa Baskom, dok je boravio u Pireju Pantelić je jednu sezonu igrao pod komandom Leonarda Žardima. Već godinu dana Portugalac odmara od razlaza u decembru 2019. godine sa Monakom. Nije bio neki igrač, baš kao i njegov slavni zemljak i kolega Žoze Murinjo, pa se vrlo rano sa 22 godine posvetio trenerskom radu. Veći izazov u karijeri dočekao ga je u Bragi 2011. godine, a nakon toga se oprobao u Olimpijakosu, Sportingu i Monaku. On bi predstavljao srednje rešenje između naoko nedohvatljivog Valverdea i “istrošenih” Jola i Geca ako bi se gledale njihove plate, a verovatno najbolje za Srbiju ukoliko se uzmu u obzir njegove godine (46), iskustvo, rezultati (prvak Francuske sa Monakom 2017/18, prvak Grčke sa Olimpijakosom 2013) …

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike