Da vam Albert nešto kaže: Kako je Ajnštajn govorio i objašnjavao teoriju relativnosti

25.09.2021

18:45

0

Nedavno se na društvenoj mreži pojavio snimak gde genijalni naučnik objašnjava svoju formulu E=mc²

Da vam Albert nešto kaže: Kako je Ajnštajn govorio i objašnjavao teoriju relativnosti
Copyright Pixabay

Albert Ajnštajn je bio veoma neobična pojava koja i danas intrigira javnost. Pored toga što je bio visoko inteligentan, on je imao i čudne navike: nikada nije nosio čarape, čak ni dok je studirao na Oksfordu. Svirao je violinu i voleo je da plovi, iako mu se čamac često prevrtao.

Prema objavljenim biografijama, Ajnštajn je mamu i baku prilično zabrinuo jer je imao veliku glavu kada se rodio. Takođe, do treće godine nije progovorio. Danas postoji termin, „Ajnštajnov sindrom“, koji je skovao dr Tomas Sovel, kako bi opisao izuzetno bistre ljude koji kasnije razvijaju sposobnost govora.

Ipak, mnoge stvari koje se pišu o njemu i nisu baš tačne.

Manje uspešni đaci često potenciraju da je i Anštajn "pao" iz matematike, što je daleko od istine. On je napustio školu i Nemačku kada je imao 15 godina, kako bi izbegao služenje vojnog roka u zemlji u kojoj se budio nacizam.

Kada su mu jednom prilikom pokazali novinske članke u kojima se tvrdi da je loše stajao sa matematikom, odmahuno je i rekao:

-Pre svoje 15. godine sam savlado diferencijalni i integralni račun. 

Pixabay
 

Iako je najpoznatiji po teoriji relativnosti i formuli E=mc², Nobelova nagrada za fiziku mu je dodeljena 1921. godine za objašnjenje fotoelektričnog efekta kao i za doprinos razvoju teorijske fizike.

Nedavno se na društvenoj mreži pojavio snimak gde upravo Ajnštajn objašnjava čuvenu formulu i teoriju relativnosti.

 

 

Njegova pojava je i dalje inspiracija za rasejanog genijalnog naučnika. Njegov lik se našao u brojnim pričama, romanima, filmovima, kao i u operi Filipa Glasa iz 1976. „Ajnštajn na plaži”. 

Zašto se Ajnštajn plezi?

Na njegov 72. rođendan 1951. godine, fotograf UPI-ja (United Press International) Artur Sase pokušavao je da ga nagovori da se nasmeši u kameru. Pošto je to već učinio mnogo puta tog dana, Ajnštajn je umesto osmeha isplazio jezik.Ova slika je korišćena kao poster u Britaniji, u okviru edukativnog programa o disleksiji.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike