Vekovima se ponovo rađa i donosi poruke mira i ljubavi! Kako se bira Dalaj Lama?

18.12.2021

19:40

0

Tibetanski budizam počiva na verovanju da će se svako od nas ponovo roditi u nekom drugom telu

Vekovima se ponovo rađa i donosi poruke mira i ljubavi! Kako se bira Dalaj Lama?
Dalaj-lama je zgrozio svet snimkom na kome ljubi dečaka - Copyright Profimedia

XIV Dalaj Lama je zapravo reinkarnacija XIII Dalaj Lame po budističkom verovanju. Mudar čovek kome ne silazi osmeh sa lica i koji oko sebe širi poruke utehe, sreće i optimizma. Svaki Dalaj Lama je bitna politička figura koja zastupa svoj narod. Takođe, Dalaj Lama širi mir i otimizam gde god se pojavi.

Nakon što je otkriven kao dete, XIV. Dalaj Lama je proglašen novim budističkim vođom 1940. godine gde je savladao intenzivno školovanje i najviši doktorat iz budističke filozofije. Nažalost, kineskom okupacijom i agresijom, kao i mnogi stanovnici ovog himalajskog raja, Tenzin Gyatso je 1959. godine pobegao u Indiju. Od tada Tibet više nikada nije bio isti, ali zahvaljujući njegovom entuzijazmu i volji XIV. Dalaj Lama iz svog sigurnog doma u Indiji, na daljinu i dalje ponosno vodi tibetanski narod.

Profimedia
 

Tradicija Dalaj Lame kao duhovnog vođe Tibeta i tibetanskog naroda potiče još iz XVI. veka, za vreme uspona budističke škole Gelug-pa. Kada Dalaj Lama umre, čak i pre njegove smrti, stariji monasi i budistički stručnjaci traže njegovu inkarnaciju, ujedno i njegovog naslednika. Potraga uključuje razne zanimljive metode poput posmatranja svetog jezera, interpretacije snova i vizija, te čitanje spiritualnih simbola.

Profimedia
 

Nakon smrti, stari monasi obično pokušavaju da nađu tragove na telu Dalaj Lame posmatrajući položaj u kome je preminuo i prema kojoj strani sveta je bio okrenut. Kada se telo kremira, važno je u kom smeru se dim kreće, što može predstavljati potencijalni indikator lokacije novog poglavara tibetanskog budizma. Tragači za novim vođom često konsultuju i sveto tibetansko jezero Lhamo La-Tso gde meditiraju kako bi dobili vizije i uvid u to gde se nalazi nova reinkarnirana duša, piše putnikofer.hr. Kada pronađu to mesto podvrgavaju ga raznim proverama, a jedna od njih sastoji se od toga da mu se pokažu predmeti umrlog Dalaj Lame kako bi proverili hoće li ih prepoznati kao svoje.

Profimedia
 

Bilo kako bilo, neko novo dete će postati Dalaj Lama, a svet će dobiti poruke optimizma i razuma koje su već vekovima dolazile sa Tibeta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: putnikofer.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike