Zarobljeni u poslu

19.11.2020

16:30 >> 14:50

0

Dugi sati na poslu ne moraju nužno značiti i produktivne sate, pokazaju studije

Zarobljeni u poslu
Copyright Profimedia

Voleti svoj posao je jedna stvar, ali biti zavistan od njega nešto sasvim drugo. Možda i niste svesni tesne veze koju ste stvorili sa poslom i zapostavili sve što sa njim nema veze.

Ovo su sigurni znaci da ste previše zagazili u prekomerni rad i učinili od sebe radoholičara.

Studije pokazuju da dugi sati na poslu ne moraju nužno značiti i produktivne sate. Devedesetih godina kompanija Ford Motor objavila je istraživanje koje je pokazalo da je za svakih dodatnih 20 sati rada iznad preporučenih 40 sati nedeljno, uticalo na produktivnost u radu, ali tek nekoliko nedelja, nakon čega je krenula da opada.

Preporuka je da kada napustite kancelariju, pokušate da isključite sve radne uređaje i udaljite ih na sigurno mesto. Neki stručnjaci čak predlažu da proveravanje elektronske pošte ograničite na tri puta u danu najviše: jednom kada uđete u kancelariju, drugi put nakon ručka i još jednom pre odlaska kući.

Profimedia

Postoje i zdravstveni razlozi zašto u svoj život morate uključiti i dane odmora, jer oni postoje sa razlogom. Istraživanja pokazuju da su radoholičari pod većim rizikom od brojnih fizičkih i psiholoških poremećaja, uključujući dijabetes tipa 2, srčani udar, depresiju i anksioznost. Radoholičari takođe imaju veće šanse od izgaranja na poslu, odnosno suočavanja sa burnout sindromom.

Vaša osećanja sopstvene vrednosti u potpunosti su vezana za vaš radni uspeh. Još jedna u nizu pogrešnih gledanja na stvari. Psiholozi se slažu da se radoholičari vrlo često oslanjaju na ocenu svog šefa, kolega ili klijenata kako bi shvatili da li im i koliko dobro ide. Preporučuju da je važno pronaći aktivnosti van posla zbog kojih ćete se takođe, osećati uspešno. Razonoda koja ne uključuje ono što radite od 9 do 5, imaće koristi za vaše psihofizičko zdravlje, ali i za sasvim za vas nove osećaje zadovoljstva.

Profimedia

Radoholičari nikad ne znaju kada je dovoljno i uvek su usredsređeni na više i bolje. Pažnja perfekcionista prema detaljima, iako ponekad korisna, može se pretvoriti u nepotrebno duge sate u kancelariji i nezdrav nivo stresa.

Znak koji može ukazivati da jeste radoholik može dolaziti i od vaših prijatelja. Najčešće u vidu rečenica „Nikad te ne viđamo“ ili „Uvek si zauzet“.

Na kraju, pravi zavisnici od posla to nikada neće priznati, najčešće zato što toga nisu ni svesni.

Pročitajte još:

Sanjaju li menadžeri pašnjake i ovce?

Izbor zanimanja prema horoskopskom znaku

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike