Neobični pozdravi širom sveta: Isplažen jezik, nos o nos ili duboki naklon

23.01.2021

16:30 >> 01:01

0

Postoji čitav niz načina da se sa nekim pozdravite

Neobični pozdravi širom sveta: Isplažen jezik, nos o nos ili duboki naklon
Copyright Profimedia

Svaki narod ima svoje specifične običaje i tradiciju, tako i jedinstven način pozdravljanja. Predstavljamo vam najinteresantnije pozdrave širom sveta, od evroskih naroda do dalekih kultura.

Tibetanski monasi isplaženim jezikom pozdravljaju ljude. Takođe spajaju ruke i postavljaju ih ispred grudi kako bi pokazali da „dolaze u miru“. Počeli su to da rade kako bi dokazali da nisu reinkarnacija surovog kralja iz 9. veka koji je imao crni jezik.

Profimedia

U Japanu se ljudi pozdravljaju naklonom. U zavisnosti od osobe koja se pozdravlja i njenog socijalnog statusa, naginjanje će se razlikovati po uglu i trajanju.

Malezijci obično ispruže ruke i dodirnu vrhove prstiju druge osobe, a zatim prinesu ruke srcu. To simbolizuje pozdrav od srca.

Profimedia

„Anjali Mudrč“ je pozdrav u Indiji, često praćen pozdravom „Namaste“. Da biste ga izveli, postavite spojene dlanove u predeo srca i izgovorite reč „Namaste“.

Profimedia

Pročitajte još:

Po primanju novog gosta u svoj dom, Mongolac će došljaku ponuditi hadu (komad pamuka ili svile). Da biste ovaj poklon primili na odgovarajući način, podignite ga nežno obema rukama i lagano se poklonite.

U Saudijskoj Arabiji, kao i u drugim bliskoistočnim zemljama muslimani će se vrlo često pozdravljati rukovanjem i izgovarati reči „As-salamu alejkum“.

Kao i mi, Ukrajinci se tradicionalno ljube tri puta. Često počinju od levog obraza, pa prelaze na desni i završavaju pozdrav ponovo na levoj strani. Svi koji se plaše bakterija i ne vole ovakav način pozdravljanja, mogu da se posluže i takozvanim poljupcima u vazduh.

Profimedia

U Nigeriji se mladi obično pozdravljaju na poseban način, pri čemu pucketaju prstima u procesu rukovanja. Ovo rukovanje nije baš lako, pa vam zapravo treba Nigerijac da vas nauči kako da pucnete prstima dok se rukujete.

Ljubljenje vazduha u Francuskoj tipičan je način pozdravljanja. Ovaj način ljubljenja se naziva „la bise“, kada se prislone obrazi i „poljubi“ vazduh. Francuzi se ovako pozdravljaju i kada se sretnu i kada odlaze jedni od drugih.

U Španiji, Brazilu, Nemačkoj, Italiji, Rumuniji, Turskoj i Tunisu takođe se praktikuje poljubac dva puta u obraz, u Belgiji, Egiptu i Holandiji tri puta, dok je narodu u Južnoj Americi sasvim dovoljan jedan.

Profimedia

Dodirivanje nosevima je tradicionalni pozdrav Maora na Novom Zelandu i izvodi se naslanjanjem nosa i čela na nos i čelo druge osobe.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike