Njegova najpoznatija slika postala je svetski poznata tek nakon što je ukradena - Leonardo da Vinči: Koliko znamo o životu velikog genija?

07.03.2021

11:30 >> 10:50

0

Interesovao se za letenje i pravio čitave studije o pticama u letu, a nacrtao je i brojne planove za razne leteće mašine

Njegova najpoznatija slika postala je svetski poznata tek nakon što je ukradena - Leonardo da Vinči: Koliko znamo o životu velikog genija?
Profimedia

Leonardo da Vinči bio je italijanski renesansni arhitekta, naučnik, slikar, vajar, muzičar, književnik, inovator, mislilac, matematičar, inženjer, geolog, astronom, botaničar, istoričar i kartograf. Osim velikog doprinosa u umetnosti, doprineo je razvoju anatomije, optike, mehanike, hidraulike, niskogradnje, tehnici proizvodnje oružja, urbanistici. Mnogi istoričari i naučnici smatraju ga genijem i jednim od najtalentovanijih ljudi koji je ikada živeo.

I sve to je manje-više poznato. Ono što se manje zna je, između ostalog, da je Leonardo da Vinči bio sposoban da jednom rukom piše, a drugom crta i to u isto vreme.

Da Vinči nije imao formalno obrazovanje. Naučio je osnove čitanja, pisanja i računanja, ali veliki deo njegovog šireg obrazovanja došao je kasnije u životu. Na primer, latinski jezik, koji je u to vreme bio jezik akademika, bio je nešto što je učio sam. A napredna matematika, tema koju je posebno voleo, u život mu je ušla tek u tridesetim godinama kada je počeo da joj se posvećuje.

Profimedia

Leonardo je prve umetničke korake napravio kao tinejdžer. Zahvaljujući dobroj reputaciji svog oca, uspeo je da uđe u studio uglednog umetnika Andrea del Verrocchia sa 15 godina. Ne samo da je naučio osnove slikarstva i skulpture, već i inženjerske i tehničke umetnosti. To je uključivalo stvari poput hemije, izrade nacrta, metalurgije i obrade metala.

Nije imao pravo prezime. Iako se često naziva jednostavno da Vinči, stvarnost je takva da Leonardo nije imao prezime, bar ne onako kako mi o njemu mislimo u modernom smislu. Da Vinči se doslovno prevodi sa „od Vincija“, koji je njegov rodni grad. U to vreme to je bila uobičajena stvar.

Da Vinčijev “Kodeks Lester” kupio je Bil Gejts 1994. godine za 30 miliona dolara. Nekoliko stranica ove knjige iskorišćeno je kao skrin sejver za Windows 95.

Profimedia

Softver za prepoznavanje lica utvrdio je da je Da Vinčijeva Mona Liza 83% srećna, 9% zgrožena, 6% uplašena i 2% ljuta.

Ne postoje dokazi da je bilo koji od Da Vinčijevih pronalazaka napravljen dok je on bio živ, kao ni da je neki od njegovih rukopisa objavljen.

Njegova najpoznatija slika, Mona Liza, postala je svetski poznata tek nakon što je ukradena iz Luvra 1911. godine.

Iako se smatra jednim od najpoznatijih slikara u istoriji, postoji svega 15 slika koje je naslikao, zbog čega i jesu toliko cenjene.

Profimedia

Godine 2000. padobranac Oliver Vieti-Tepa sleteo je na zemlju koristeći padobran izrađen prema jednom od Da Vinčijevih nacrta.

Poznato je da je Da Vinči krao leševe sa groblja kako bi proučavao anatomiju ljudskog tela i saznao gde se nalazi duša.

Otac moderne nauke, kako ga nazivaju, izmislio je bicikl 300 godina pre nego što se isti našao na ulicama. Takođe je skicirao prvi padobran, helikopter i tenk.

Ovaj naučnik se mnogo interesovao za letenje i pravio je čitave studije o pticama u letu, a nacrtao je i planove za mnoge leteće mašine.

Profimedia

Njegova remek-dela, Mona Liza i Tajna večera, dve su najpoznatije, najreprodukovanije i slike sa najviše napravljenih parodija ikad.

Da Vinči je proveo više od tri godine slikajući Tajnu večeru i više od pet godina radeći na Mona Lisi.

Da Vinči je sebe najpre doživljavao kao pronalazača.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam