Kakva majka takva ćerka - Šta geni vaših roditelja govore o vama?

25.07.2021

11:30 >> 11:31

0

Lekari su otkrili da majka svojoj deci može preneti sećanja na svoje pretke

Kakva majka takva ćerka - Šta geni vaših roditelja govore o vama?
Pixabay

Kada u detetu prepoznate neku od svojih osobina, znajte da nije slučajno.

Stvari koje možete naslediti od roditelja su daleko šire od vašeg fizičkog izgleda ili zdravlja. Zapravo, geni su ti koji diktiraju ili barem snažno utiču na mnoga područja vašeg života. Od muzike i hrane koju volite do raznih sklonosti i veština koje posedujete.

Alergije

Nedavna naučna studija otkrila je da je 82% faktora koji uzrokuju alergiju na hranu genetski, navodi Serendip Studios. Primera radi, ako roditelj ima astmu, i dete je u većem riziku da dobije istu bolest, ako oba roditelja imaju astmu, rizik ide i do 60%.

Pročitajte još:

Kako kijate

Naučnici su otkrili da je način kijanja verovatno nasleđen od roditelja.Tako, kijanje kada naiđete na jaka svetla ili prašinu verovatno je osobina koju su vam preneli majka ili otac.

Pexels

Inteligencija

Prema časopisu Scientific American, inteligencija je definitivno povezana sa DNK. Stoga, ako je vaša mama astrofizičarka, verovatno ćete i sami biti prilično obrazovani i inteligentni. Iako je DNK odgovorna samo za polovinu vaše inteligencije, na drugu polovinu utiču mnogi drugi faktori.

Metabolizam i figura

Naučnici su saznali da DNK često igra veliku ulogu u određivanju buduće figure deteta. Prema istraživanjima, geni mogu promeniti način na koji mozak obrađuje hranu, šta traži i koliko mu je potrebno da se stomak oseća punim.

Pexels

Brbljivost

Prema Introvertdear-u, otkriveno je da postoji ekstrovertni gen. Što znači da ako imate društvenu, brbljavu majku, verovatno ćete naslediti to od nje – pod uslovom da se geni vašeg oca ne umešaju previše.

Sklonost ka muzici

Dokazano je da su određeni talenti zapisani u genima, pa ako vaša mama ima talenta za sviranje nekog instrumenta, vrlo je verovatno da ćete i vi naslediti i tu sposobnost. Međutim, da li će talenat biti iskorišćen ili ne zavisiće od interesovanja i odluke.

Pixabay

Sećanja

Lekari su otkrili da majka svojoj deci može preneti sećanja na svoje pretke. U početku se smatralo da je to nemoguće i da je po sredi rezultat okruženja u kojem dete odrasta. Međutim, studija koju je sproveo Univerzitet u Atlanti otkrila je da su miševi koji su doživeli ekstremnu traumu istu preneli na svoje bebe kroz DNK.

Pročitajte još:

OKP

Opsesivno kompulzivni poremećaj je mentalno zdravstveno stanje zbog kojeg ljudi imaju opsesivne misli i izvode kompulzivne rituale. Naravno, postoji mnogo faktora koji doprinose i utiču na ovaj poremećaj, ali prema Healthiplace-u jedan od najjačih uticaja je genetika.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi