Vekovi prolaze, tehnologija se menja, ali đavolji trougao ostaje misterija

10.08.2021

15:30 >> 19:11

0

Autor: A. G.

Nikada ne potcenjujte prirodu

Vekovi prolaze, tehnologija se menja, ali đavolji trougao ostaje misterija
Copyright Profimedia

Bermudski trougao nalazi se u severnom delu Atlantskog okeana, između Bermuda, Floride i Portorika. Predstavlja jednu od najvećih misterija modernog doba.

Ime Bermudskom trouglu dao je Vinsent Gadis 1964. godine. O nestanku letelica i brodova u njemu kružile su razne teorije zavere, počev od vanzemaljaca do Atlantide. A mnogi i danas veruju da je reč o podzemnim gasovima, ali i mešanju tople i hladne morske struje u tom području.

Profimedia

Prva osoba koja je pisala o Bermudskom trouglu bio je Kristofer Kolumbo. U svom dnevniku 8. novembra 1492. godine napisao je da je na tom području prestao da mu radi brodski kompas, a tri dana kasnije spazio je i vatrenu kuglu na nebu iznad tog mesta.

Bermudski trougao pokriva površinu od 1.140 kvadratnih kilometara na severnom delu Atlantskog okeana. Međutim, njegove granice nisu fiksne, te se neobični događaji zbivaju i izvan tih okvira.

Jedan od najpoznatijih nestanaka letelica u istoriji Bermudskog trougla dogodio se 1945. godine. Pet torpednih bombardera američke vojske sa 14 članova posade poletelo je iz Fort Lauderdalea u Floridi do ostrva Biminija. Devedeset minuta od poletanja operateri su dobili signal da kompas u letelicama ne radi. Nakon toga je prekinuta sva komunikacija. Letelice nikada nisu pronađene, kao ni tri aviona koja su krenula u misiju spasavanja.

Pročitajte još:

Jedna od najvećih tragedija na tom prostoru desila se u martu 1918. godine, kada je nestao teretni brod “USS Cyclops”, dug 165 metara, na kome se nalazilo 306 članova posade. Olupina nikada nije pronađena. Ista sudbina zadesila je i dva sestrinska broda koja su prolazila sličnom rutom 1941. godine.

Vekovi prolaze, tehnologija se menja, ali ovaj dosije X izgleda ostaje nerešen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike