I u Sahari pada sneg, a ovaj fenomen iznenadio je mnoge

20.01.2023

09:42

0

Autor: M. J.

Klimatske promene dovode do nepredvidivijih vremenskih obrazaca

I u  Sahari pada sneg, a ovaj fenomen iznenadio je mnoge
profimedia-0651688021 - Copyright Profimedia

Poznato je da pustinje imaju veoma malo padavina. A ako su kiše retke, zar ne bi snežne padavine bile još ređe? Ipak, nemoguće se dogodilo i pustinja Sahara je bila prekrivena pokrivačem belog snega.

Profimedia
 

Međutim, sneg se zadržao samo jedan dan pre nego što se otopio pod vrelim suncem. Prva zabeležena snežna padavina bila je 1979. godine. Snežna oluja koja je trajala pola sata. Iako temperature padaju do nule tokom noći, nedostatak vlage čini skoro nemogućim stvaranje snega. Ali ko zna, možda ćete imati sreće da ga vidite na sledećem putovanju u Saharu!

Profimedia
 

Snežne padavine u vrućoj pustinji mogu izgledati kao kontradikcija, ali sneg je zabeležen nekoliko puta u pustinji Sahara tokom poslednjih decenija, poslednji put u januaru 2022. Stoga, snežne padavine mogu biti neobične, ali nisu bez presedana u regionu. Da bi se formirao sneg, potrebne su dve karakteristične vremenske karakteristike: hladne temperature i vlažan vazduh.

Profimedia
 

Prisustvo snega odražava posebnu kombinaciju cirkulacije vazduha u atmosferi i prirode kopnene površine na kojoj sneg pada. Tokom poslednjih decenija, sama Sahara je takođe postajala sve veća zbog toga što je južni Sahel postao suvlji i pretvorio se u pustinju, a to će se verovatno nastaviti i u narednim decenijama.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike