Lisabonska klinika za lutke – mesto koje rado posećuju turisti

13.12.2020

19:30 >> 20:36

0

Navala je velika pa mnoge lutke čekaju da dođu na red na pregled

Lisabonska klinika za lutke – mesto koje rado posećuju turisti
Copyright Profimedia

U starom delu Lisabona još od 1830.godine nalazi se bolnica za lutke. Ovde im se menja kosa, ruka, noge, oči – sve ono što im je oštećeno tokom igre. Pored toga što popravlja lutke, ova klinika je i zanimljivo turističko mesto koje treba videti.

Na oporavak ovde stižu lutke iz svih delova sveta a društvo im pravi i zverinjak plišanih igračaka. Najstariji medvedić je iz 1914.godine. Budući da se neki vlasnici nikad ne vrate po svoje lutke, napravljene je poseban deo za njih. Neke lutke su stare po sto i više godina.

Ona udahnjuje život lutkama

Profimedia

Vlasnica ove klinike je učiteljica u penziji Manuela Kutiljero koja kaže kako je svima potrebna ljubav pa i lutkama o kojima se ozbiljno brine tim od tri lekara koji im stručno biraju i zamenjuju delove tela. Svaka lutka u ovoj bolnici ima i svoj bolnički karton. Lutke su označene datumom prijema i njihovim bolestima, a odmaraju se u kabinama ili „krevetima“ dok čekaju na lečenje.

U prostorijama pored radionice, poređano je oko 4.000 lutaka, koje čekaju svoj red. Tu su lutke od metala, drveta, plastike, porcelana i drugih materijala.

Kako je ovo veoma tražena bolnica, postoje i liste čekanja. Neke lutke na bolničko lečenje čekaju i do četiri meseca.

Klijenti su uglavnom kolekcionari i muzeji, a najviše su to osobe koje su sentimentalno vezane za ove predmete.

 

Osnivač ove porodične kompanije je kuma Manuelinog oca, Karlota da Silva Luš, koja je pravila krpene lutke sedeći pred svojom prodavnicom lekovitog bilja, na trgu Praka da Figueri. Vremenom je lekovito bilje ostavila po strani i posvetila se prodavnici lutaka i muzeju koji se nalazi na prvom spratu.

Valentina Petrović vraća u detinjstvo: Pravi minijaturne kuće iz snova

Manuela Kutiljero, zajedno sa svojim pomoćnicima, poseduje sertifikate Fondacije Rikarda Espirito Santa, čija je misija zaštita i očuvanje tradicionalnih umetnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike