Firenca: Stručnjaci zaključili da Da Vinči nije naslikao nedovršenu fresku

13.10.2020

17:00 >> 10:59

0

Autor: A.G.

Uljana boja dostavljena slikaru nije korišćena za slikanje bitke

Firenca: Stručnjaci zaključili da Da Vinči nije naslikao nedovršenu fresku
Copyright Profimedia

Nedovršenu fresku “Bitka kod Angijarija”, koju su stručnjaci pripisivali Leonardu da Vinčiju, otkrivenu u jednoj od glavnih dvorana firentinske Palazzo Vecchio, ipak nije naslikao italijanski renesansni genije, zaključili su stručnjaci.

Dugo se verovalo da je ovo delo, koje slavi pobedu Firentinske republike u 15. veku protiv vojske Milanskog vojvodstva, skriveno iza zida u firentinskoj gradskoj skupštini Palazzo Vecchio, naslikao Da Vinči. Tragovi freske otkriveni su uz pomoć mikrokamera i sondi ispod freske Đorđa Vasarija. Reč je o tragovima crne boje koja je potpuno ista poput one korišćene na ‘Mona Lizi’.

– Međutim, Leonardo nikada nije naslikao bitku na tom zidu, to je naš zaključak – rekla je Frančeska Fjorani, istoričarka umetnosti sa Univerziteta Virdžinija na konferenciji za novinare.

Postoje i zapisi o uljanoj boji koja je dostavljena slikaru, ali nije se radilo o boji za slikanje bitke, već za pripremu zida za oslikavanje.  Leonardo je vrlo brzo odustao od čitavog projekta zbog problema vezanih za uljanu boju kojom se koristio, kažu istraživači.

Oni su definitivno opovrgli teoriju profesora istorije umetnosti sa Univerziteta u San Diegu Mauricija Seracinija, koji je 2012. godine dospeo na naslovne strane tvrdeći da je otkrio izgubljeno Da Vinčijevo delo.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike