Na usluzi njenom visočanstvu: Kako izgleda život u Bakingemskoj palati?

04.05.2022

14:00

0

Velelepno zdanje čini 775 prostorija, 52 kraljevske spavaće sobe i još toliko gostinjskih, 92 kancelarije, 78 kupatila i 188 spavaćih soba za osoblje...

Na usluzi njenom visočanstvu: Kako izgleda život u Bakingemskoj palati?
profimedia-0106622090 - Copyright Profimedia

Ako ste stalno zaposleni u Bakingemskoj palati, teoretski iz nje nikada ne morate da izađete, jer se u njoj nalazi sve što vam može zatrebati.

Pojedini detalji o tome šta je „stanarima“ Bakingemske palate na raspolaganju procureli su tokom godina. Prema dokumentarcu Kanala 5 o kraljevskim palatama, unutar ovih zidova nalazi se pošta, bazen, bioskop i lekarska ordinacija koja može da obavlja "hitne procedure“. Časopis dodaje da u palati postoji i kapela i kafeterija za osoblje.

To pokriva skoro svaku veću ljudsku potrebu od zdravstvene zaštite, zabave i vežbanja do religije i hrane.

Profimedia
 

Uprkos tome što živi u doslovnoj palati sa 775 soba engleska kraljica koristi samo šest od njih.

Bakingemska palata, koja je izgrađena 1703. godine, ima 775 soba, od kojih su 188 spavaće sobe za osoblje, 92 kancelarije, 78 kupatila, 52 kraljevske i gostinjske spavaće sobe. Međutim, prema kraljevskoj krojačici Anđeli Keli, Njeno Veličanstvo je „veoma skromna dama“ i koristi samo mali deo zamka.

Profimedia
 

Dok mnogi stranci Bakingemsku palatu smatraju najpoznatijom lokacijom na svetu na kojoj živi kraljevska porodica, ona ipak, nikome od njih, nije dom, uprkos činjenici da je u osnovi mali grad za sebe.

Kraljica Elizabeta domom naziva zamak Vindzor, princ Čarls s druge strane toliko voli svoj londonski dom u palati Sent Džejms da planira u njemu i da ostane, a govorio je i o pretvaranju Bakingemske palate u hotel ili muzej. Mnogi članovi kraljevske porodice, uključujući princa Vilijama i Kejt Midlton, imaju svoju bazu u Londonu u Kensingtonskoj palati.

Profimedia
 

Jedan od razloga zašto nijedan član kraljevske porodice nije odlučio da Bakingemsku palatu učini svojim domom je taj što to mesto nije baš izgrađeno da bude dom - više liči na kancelariju. To može izgledati smešno s obzirom na njenu veličinu i prelepe velike plesne dvorane i trpezarije, ali u svojoj srži, Bakingemska palata je centar koji održava funkcionisanje monarhije, što znači da ima mnogo, kancelarija. To znači da osoblje koje tamo živi sa punim radnim vremenom u suštini živi u veoma otmenoj verziji jedne od mnogih poslovnih zgrada u Londonu.

Profimedia
 

Neki od važnijih zaposlenih koji tamo imaju kancelarije uključuju kancelariju privatnog sekretara i blagajnika, navodi se na zvaničnom sajtu kraljevske porodice. Ali ukupan spisak zaposlenih koji rade u palati je dugačak, jer ima ukupno 92 kancelarije.

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein
 

Osoblje koje živi u Bakingemskoj palati obavlja specifične zadatke s tim da se od većine zaposlenih očekuje da budu veoma, veoma fleksibilni u pogledu toga koji zadaci spadaju u čiju nadležnost. Prema rečima ljudi koji su tamo živeli i radili, svaki dan na poslu je drugačiji od prethodnog, te će se od vas tražiti da radite stvari koje nemaju mnogo veze sa vašim radnim mestom.

Ričard Kerigan poreklom iz Kenta u Velikoj Britaniji radio je u Kraljevskoj rezidenciji kao kuvar. Za medije je ispričao šta za osoblje podrazumeva priprema samo jednog važnog događaja.

 - Nekada je potrebno dva dana samo za postavljanje stola. Postoji mnogo masivnih vaza, čaša za vodu i pribora za jelo sve na jednakoj udaljenosti od stola i tanjira. Postoji čak i lenjir kojim se meri strogo utvrđen razmak i raspored stvari na stolu".

Profimedia
 

Iako niko u familiji ne doživljava Bakingemsku palatu kao dom, svi i dalje provode dosta vremena u njoj. To za osoblje znači mnogo neočekivanih susreta sa brojnim članovima kraljevske porodice. 

Jedna bivša radnica otkrila je za medije:

 - „Povremeno sam razgovarala sa kraljicom, ona je veoma ljubazna. Shvata da su svi nervozni kada je upoznaju, tako da uvek daje sve od sebe da vas natera da se osećate opušteno."

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike