Iako je zakonom zabranjeno oslikavanje nekih delova tela, oni se ne odriču tetovaža

19.07.2022

14:34

0

Danska je zemlja u kojoj je otvoren prvi studio za tetoviranje

Iako je zakonom zabranjeno oslikavanje nekih delova tela, oni se ne odriču tetovaža
profimedia-0098802467 - Copyright Profimedia

Iako je u ovoj zemlji zakonom zabranjeno tetovirati pojedine delove tela, mnoge ljude iznenadi činjenica da u Danskoj gotovo da ne postoji muškarac ili žena do 45 godina koji nemaju bar jednu tetovažu.

Za nih je to, kažu, samo „sitnica“, kao da kupuju novu majicu ili patike.  

Moderna istorija tetoviranja u ovoj zemlji započela je u kasnom 19. veku, a glavni konzumenti ovakvog vida ulepšavanja tela bili su mornari, koji su bili poznati po tome da su se svuda hvalili svojim "umetninama" na telu.

Pravi procvat tetovaže doživjavaju 1951. godine kada su u časopisu „Life“ objavljene fotografije Frederika IX., danskog kralja koji je ponosno predstavio dve velike tetovaže - sidro i zmaja na levoj ruci.

S obzirom na takvu kraljevsku podršku, kultura tetoviranja stekla je veliku popularnost među svim slojevima društva. Na prelazu u 20. vek, Danska je imala jedino mesto u celoj Skandinaviji gde su se ljudi mogli tetovirati.

Profimedia
 

Međutim, popularnost je donela svoje probleme. Ozloglašene bajkerske bande iz Kopenhagena postale su stalne mušterije u salonima za tetoviranje zbog čega se tetoviranje povezivalo s kriminalom. Kao odgovor, danska vlada je 1965. godine donela propis kojim zabranjuje tetoviranje dece mlađe od 18 godina i tetovaže na rukama, nogama, vratu i licu.

Profimedia
 

Ipak, tu tetoviranju nije bio kraj. Naprotiv, oslikavali su svoje telo, ali i zakonom zabranjene delove, još više.  

Ako prošetate Kopenhagenom, videćete mnoge ljude s tetovažama upravo na spomenutim delovima tela, tako da je zakon zapravo – mrtvo slovo na papiru.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike