U samo jednoj zemlji sveta godina ima 13 meseci, a Nova godina se slavi 11. septembra

11.07.2022

12:30

0

Autor: A.G.

Etiopija je prihvatila koptski kalendar, koji se prilično razlikuje od gregorijanskog

U samo jednoj zemlji sveta godina ima 13 meseci, a Nova godina se slavi 11. septembra
profimedia-0093580262 - Copyright Profimedia

Iako je jedna od najslikovitijih i najplodnijih zemalja u Africi, Etiopija je prilično potcenjena destinacija za putovanja. Celokupnu sliku zemlje krase raznovrsne stvari, pre svega bogata istorija, zamkovi, pustinje, retke divlje životinje i još mnogo toga. Ne kaže se slučajno da je put u Etiopiju putovanje u prošlost.

Ova zemlja je korak ispred sveta po mnogo čemu, ali ne i po kalendaru. Sa populacijom od preko 8,5 miliona, Etiopija, poznata kao druga najbogatija zemlja u Africi, ima svoj kalendar koji kasni skoro osam godina za gregorijanskim kalendarom.

Kada je Katolička crkva izmenila računanje 500. godine naše ere, Etiopska pravoslavna crkva nije to učinila. Zbog toga njihov kalendar zaostaje 7 godina i 8 meseci. Tako da u Etiopiji, Nova godina pada 11. septembra ili 12. kad je prestupna, na početku proleća južne hemisfere. U septembru su proslavili 2014. godinu.

Profimedia
 

Vreme se takođe računa drugačije - sa danom podeljenim na dva 12-časovna intervala počevši od 06:00, što znači da i podne i ponoć padaju u šest sati po etiopskom vremenu.

Tako da, ako vas neko pozove na kafu u Adis Abebi u 10 sati ujutru, a Etiopija je rodno mesto zrna kafe arabike, nemojte se čuditi ako se pojavi u 16 sati.

Turisti u Etiopiji mogu se suočiti sa poteškoćama u rezervaciji hotela i drugih osnovnih sadržaja upravo zbog ovog kalendara.

Profimedia
 

Rodno mesto omiljenog jutarnjeg napitka

Koji god razlog da vas je inspirisao da postanete ljubitelj kafe, degustacija etiopske kafe će još više produbiti vašu vezu sa omiljenim jutarnjim napitkom. Legenda kaže da je kafa prvi put otkrivena u Etiopiji. Tradicionalna etiopska ceremonija ispijanja kafe je više nego gutljaj kafe - to je društveni događaj.

Zemlja najstarijih ljudi

Prema raznim arheološkim nalazima, region Afar u Etiopiji na nekoliko načina sugeriše da bi ta zemlja mogla biti mesto odakle smo potekli. Godine 1974. ovde je otkrivena Lusi, skelet hominida star 3,2 miliona godina, što ga čini najstarijim fosilizovanim skeletom.

Profimedia
 

Predstavljajući drevnu istoriju, slikovite pejzaže, radosne festivale i još mnogo toga, Etiopija ima mnogo toga da ponudi radoznalim putnicima, a jedinstveni kalendar, staro pismo i numerički sistem su samo neke od stvari koje ovu zemlju čine posebnom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike