Ovo je najstarije mesto na svetu

22.05.2022

12:45

0

Autor: 24sedam

Naučnici tvrde da postoji pre života na zemlji

Ovo je najstarije mesto na svetu
pilbara-g9c4c67343_1920 - Copyright Pixabay

Datira od pre oko 3,6 milijardi godina, region Pilbara u Zapadnoj Australiji je dom fosilizovanih dokaza o najstarijim oblicima života na Zemlji. Poslednjih godina, nauka je potvrdila ono što su Aboridžini Australije, najstarija svetska kultura neprekidnog života, uvek znali: region Pilbara u Zapadnoj Australiji je među najstarijim mestima na Zemlji.

Pixabay
 

Ogroman pejzaž dubokih  crvenih i beskrajnih panorama, koji se proteže od zapadne obale do granice severne teritorije, je drevno, zabranjeno mesto. Za one koji prvi put putuju u region, početni osećaj prostora i samoće može biti zastrašujući: otprilike je duplo veći od Velike Britanije, ali sa populacijom   jedan od najređe naseljenih regiona na Zemlji .

Pixabay
 

Naučnici su utvrdili da su ogromne formacije Pilbare od stena bogatih gvožđem, nastale pre postojanja kiseonika i samog života. Dok se smatra da su se druge globalne naslage gvožđa formirale u slično vreme, površina Pilbare ostaje nezakopana i neporemećena geološkim kataklizmičkim događajima. „Jedinstvena stvar u vezi sa pejzažom Pilbare nije samo njegova starost, već i njeno neverovatno stanje očuvanosti

BONUS VIDEO:


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike