Najsablasnija mesta na svetu

26.04.2022

18:11

0

Autor: 24sedam

Neke ljude jeziva mesta privlače i podižu im adrenalin

Najsablasnija mesta na svetu
profimedia-0093191758 - Copyright Profimedia

Šta je to u sablasnosti koja privlači određene putnike? Da li je to faktor suočavanja sa svojim strahom ili uzbuđenje tog osećaja peckanja u kičmi. Šta god da je razlog, neke od nas privlače jeziva mesta dok se upijamo u popularnije znamenitosti i pejzaže. Srećom, ne postoji nedostatak sablasnih mesta za istraživanje širom sveta, od kojih su mnoga istorijska ili zabavna.

Profimedia
 

Pariske katakombe, Francuska

Romantični grad svetla ima tamno podnožje koje je evoluiralo u turističku privlačnost. Oko šest miliona lobanja i skeleta nagomilano je, slojevito i umetnički raspoređeno u ogromnoj mreži podzemnih tunela koja se nalazi ispod Pariza. Ova podzemna masovna grobnica nastala je kao odgovor na prenaseljenost groblja u 18. veku gde su truli leševi počeli da zagađuju gradsko vodosnabdevanje. Uđite u blizini Place Denfert-Rochereau ako se usudite da posetite ovaj mračni i vlažni lavirint kosturnice.

Profimedia
 

Muzej mumija

Meksiko Gvanahuatov Museo de los Momias prikazuje 111 dobro očuvanih ostataka ekshumiranih iz Panteona Santa Paula između 1865. i 1989. Oni su relativno savremeni i netaknuti u poređenju sa drevnim egipatskim mumijama, što ih čini još jezivijim. Zapravo možete videti meso i izraze lica. Neki su obučeni i pozirani, izgledajući kao zombi rekviziti iz seta horor filmova. Trudne mumije i mumije za decu su posebno jezive - barem za one od nas koji nismo odrasli u kulturi koja slavi Dan mrtvih.

Profimedia
 

Gipsani odlivi u Pompeji

Italija Biti zakopan ispod 30 stopa pepela i blata tokom 1700 godina je izuzetno očuvanje za telo. Ovu činjenicu pokazuju ljudski ostaci pronađeni u Pompeji vekovima nakon razorne vulkanske eksplozije Vezuva 79. godine nove ere. Bageri su otkrili da su skeleti bili obavijeni vazdušnim džepovima u obliku tela u okolnom pepelu, a mogli su da se naprave gipsani odlivi da se ovi otisci vrate u 3-D oblik. Rezultirajuća kolekcija rekonstituisanih žrtava u njihovim poslednjim očajničkim pozama proganja. Gotovo da se čuje njihov tihi vrisak. Različiti gipsani duhovi su izloženi širom Pompeje, uključujući jednog malog psa.

Profimedia
 

Ostrvo lutaka, Meksiko 

Ako niste preplašeni košmarnom kolekcijom slomljenih i raskomadanih lutaka koje vise sa drveća na La Isla de las Munjekas, napravljeni ste od čelika. Napravio ga je pustinjak po imenu Don Julian Santana koji je živeo na malom ostrvu u kanalima južno od Meksiko Sitija. Očigledno je tamo pronašao ostatke mlade devojke i želeo da umiri njen duh tako što je skupljao odbačene lutke da se igra sa njima. Dok su njegove namere bile slatke, naježiće vas rezultat raščupanih i obezglavljenih glava sa praznim očima koje vise sa svake grane.

BONUS VIDEO:


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike