Turistička tura „Staze Bronte“ ugrožena zbog izgradnje kuća: Lokalno stanovništvo smatra da će pogled biti uništen

07.04.2021

11:30

0

Autor: Slavica Kalaba

U delu Zapadnog Jorkšira, koji je poznat po sestrama Bronte, planirana je izgradnja 150 kuća

Profimedia

Gradska skupština u Bradfordu planira da izgradi 150 kuća u Zapadnom Jorkširu, mestu gde je smeštena radnja kultnog romana „Orkanski visovi“ i koje je polazna tačka turističkog obilaska „Staze Bronte“.

Staza duga 15 kilometara polazi od Torntona, sela u kome su rođene sestre Bronte, i ide do Havorta, gde je njihov otac bio sveštenik u crkvi Svetog Mihaila koja je danas pretvorena u Muzej Bronte.

Profimedia

Obožavaoci dela sestara Bronte su užasnuti jer smatraju da će stambeni kompleks na prostoru od 14 hektara uništiti pejzaže koji se pominju u romanima „Džejn Ejr“, „Orkanski visovi“ i „Širli“. Iako se radi samo o planovima, lokalno stanovništvo je oštro reagovalo.

Posebno je oštar bio profesor Majkl Stjuart sa Univerziteta u Hadersfildu, stručnjak za dela sestara Bronte:

-Pogled će biti potpuno uništen. Umesto da hodate preko prelepih polja sa pogledom koji puca na dolinu iza vas, šetaćete u senci zidova, ograda i dvorišta nečijih kuća.

Profimedia

-Svuda stoje table koje je opština postavila i na kojima stoji „Bronte Kantri“, tako da čak i ako se neko šalio, ideja je besmislena. Ovo će biti poražavajuće ne samo za kulturu Bradforda, već i za njegovu ekonomiju, dodaje profesor.

Ako ste i vi ljubitelj dela sestara Bronte, možete obići mesta u Jorkširu i Derbširu uz pomoć virtuelne ture preko Google platforme. I to iz svoje fotelje.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pročitajte i ovo:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti