Meta najavljuje čudesnu rukavicu koja oponaša dodir i omogućava realnost u virtuelnom svetu

22.11.2021

10:30

0

Virtuelni svet sve je bliži stvarnosti

Meta najavljuje čudesnu rukavicu koja oponaša dodir i omogućava realnost u virtuelnom svetu
profimedia-0586527081 - Copyright Profimedia

Meta, inače poznata kao Fejsbuk ne posustaje kada su inovacije u pitanju. Trenutno je aktuelan uređaj, tačnije rukavica koja će omogućiti osetljivost na dodir u virtuelnoj stvarnosti.

Rukavice će omogućiti autentičan doživaljaj pritiska, vibracije, teksture sa objektima i stvarima u virtuelnom okruženju. Ovaj uređaj je trenutno u fazi ideje, ali prema procenama stručnjaka sigurno će biti deo naše budućnost.

Printscreen/YouTube
 

Iako se predviđa primena u virtuelnoj realnosti, predviđa se da će primena uređaja ići mnogo dalje od video igara. Meta radi na integraciji svih čulnih sposobnosti  kako bi doživljaj virtuelnog učešća bio što realniji. Proizvod je dizajniran tako da bude što svedeniji, a da sadrži sve potrebne karakteristike. Jedan od izazova je i pristupačnost proizvoda. Za Metu je u ovoj fazi razvoja to jedan od najvećih kamen spoticanja.

Profimedia
 

Tehnologija rukavice podrazumeva integraciju stotina sićušnih senzornih motora-pokretača koji rade sinhronizovano. Uprkos tome što je tehnologija zahtevna, skupa i “nezgrapna”, dalekovidost kompanije ide do fleksibilnijih dizajnerskih rešenja, koja bi senzore prilagođavala pokretima ruke. Međutim, tako nešto još uvek ne postoji, bar ne po komercijalno prihvatljivoj ceni.

U ovoj fazi razvoja, projekat je fokusiran na istraživanja koja se odnose za težinu i brzinu. Osim toga, akcenat je na pripremi adekvatnog softvera, koji će doživljaj učiniti što realnijim. Ako smo filmofili, Holivud je ovo odavno najavio.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike