Fejsbuk i Instagram bi mogli da se ugase u Evropi? Kompaniju "Meta" čeka ozbiljna odluka!

08.03.2023

21:12

0

Autor: M.M.

Mreža nacionalnih tela za zaštitu podataka EU - Evropski odbor za zaštitu podataka treba do 14. aprila da donese odluku

Fejsbuk i Instagram bi mogli da se ugase u Evropi? Kompaniju "Meta" čeka ozbiljna odluka!
profimedia-0640498778 - Copyright Profimedia

Kompaniju "Meta" očekuje važna pravna odluka koja bi mogla da rezultira i gašenjem Fejsbuka u Evropi.

Irska šefica za privatnost Helen Dikson, koja vodi tamošnje Odbor za zaštitu podataka (DPC), rekla je za Politiko da će to telo "vrlo verovatno konačno presuditi poslednjem legalnom alatu Fejsbuka za slanje ličnih podataka u SAD" pre nego što se Evropska unija i Sjedinjene Države dogovore o novom sporazumu o prenosu podataka.

Nacrt odluke o suspenziji važnog Metinog alata

DPC je u julu objavio svoj nacrt odluke o suspenziji ovog pravnog instrumenta za prebacivanje podataka. Taj nacrt sada čeka odobrenje drugih regulatora privatnosti u Evropi i trebalo bi da bude dovršen do sredine maja.

Očekuje se da će zbog toga američki tehnološki div Meta, koji je vlasnik Fejsbuka, ostati bez alata koji mu omogućavaju da legalno prebacuje lične podatke poput porodičnih fotografija i geolokacijskih podataka u SAD, koji su potrebni za funkcionisanje Fejsbuka.

Profimedia
 

Meta najavila da bi to moglo značiti gašenje Facebooka i Instragama

Iz Mete su ranije rekli da bi takva odluka mogla značiti kraj njenih usluga u Evropi, uključujući Instagram.

- Ako Evropska komisija ne usvoji nikakvu odluku o primerenosti i ne budemo mogli i dalje da se oslanjamo na standardne ugovorne klauzule ili na druge alternativne načine prenosa  podataka iz Evropske unije u Sjedinjene Države, verovatno u Evropi nećemo moći da ponudimo niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Fejsbuk i Instagram.

Irska odluka takođe bi stvorila probleme drugim firmama koje prenose podatke u SAD.

Odluka do 14. aprila

Mreža nacionalnih tela za zaštitu podataka EU - Evropski odbor za zaštitu podataka treba do 14. aprila odluči hoće li da potvrdi prethodnu irsku odluku o obustavi pravnog alata koji uglavnom koriste tvrtke, uključujući Metu za prenos ličnih podataka u SAD, izvan standardne ugovorne klauzule.

Glavni evropski regulator za Metu i druge velike tehnološke firme sa sedištem u Irskoj tada će imati još mesec dana da donese konačnu odluku.

U međuvremenu, Evropska komisija namerava da završi potpuno novi sporazum o podacima sa SAD-om pre jula, nakon što je Sud pravde EU poništio dva prethodna sporazuma sa SAD-om zbog strahova od nadzora podataka -  piše Politiko.

Pixabay
 

Šefica irskog tela za privatnost: Nećemo odustati

Šefica ključnog irskog tela za privatnost Helen Dikson rekla je da ne planiraju da odustanu od primene zakona EU o zaštiti podataka i privatnosti, GDPR-a.

- Nastavićemo sa primenom mera koje smo zacrtali -  rekla je u intervjuu. Kazala je i da je neizvesno može li u ovim okolnostima Meta mogla da odloži odluku ako Irska nametne takvu.

Potparol Mete je rekao:

- Ovaj slučaj se odnosi na istorijski sukob EU i SAD-a, koji je u procesu rešavanja putem novog okvira za privatnost podataka između EU i Amerike. Pozdravljamo napredak koji je postignut u osiguravanju kontinuiranog prenosa podataka preko granica i čekamo konačnu odluku regulatora o ovom pitanju.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike