Munje, rušenje aviona, virusi: Zablude o mobilnim telefonima

28.04.2022

10:00

0

Jedan od mitova je i da se baterija mora isprazniti do kraja pre nego što se telefon priključi na punjenje

Munje, rušenje aviona, virusi: Zablude o mobilnim telefonima
technology-g5c5800b0c_1280 - Copyright Pixabay

Ljudi govore mnoge stvari o pametnim telefonima. Neke su istinite, druge daleko od istine. Kao i obično, istina je negde između.

Bolje je ne ažurirati telefon jer ga to usporava

Netačno. Nemački stručnjak Steffen Herget preporučuje korisnicima da redovno ažuriraju telefone kako bi omogućili nove alatke i zaštitili se od sigurnosnih propusta.

Iako stariji uređaji, u retkim slučajevima, mogu usporiti zbog ažuriranja, nema drugog načina jačanja sigurnosnih postavki.

Visoka rezolucija znači dobar kvalitet kamere

Netačno. Kvalitet fotografija snimljenih modernim pametnim telefonima ne zavisi od broja megapiksela, već od kvaliteta sočiva, senzora i drugih tehničkih komponenata, objašnjava Herget.

Osim toga, softver kamere ima sve veću ulogu u kvalitetu slike, pogotovo pri fotografisanju u mraku ili u uslovima lošeg osvetljenja.

Pixabay
 

Baterija se mora isprazniti do kraja pre nego što se telefon priključi na punjač

Netačno. Ova teza potiče iz vremena kada su baterije najčešće bile nikal-kadmijeve. Danjašnje litij-ionske bi baš trebalo staviti na punjenje pre nego što se potpuno isprazne.

Steffen Herget preporučuje da se baterija ne pušta na ispod 20% kapaciteta, zbog toga što je upravo potpuno pražnjenje može oštetiti.

U avionu treba uključiti režim rada u avionu jer se u suprotnom avion može srušiti

Netačno. Putnici aviona bi zaista trebalo da gase mobilne telefone ili da ih postave u poseban režim rada, ali ne zato što bi mogli da prouzrokuju pad aviona, već zato što mogu da ometaju radijsku komunikaciju.

Pixabay
 

Korišćenje telefona prilikom oluje privlači munje

Netačno. U pametnom telefonu nema dovoljno metala koji bi privukao munju.

Ako ne resetujemo telefone redovno, postaće sporiji

Netačno. Za razliku od računara, pametni telefoni se ne moraju redovno gasiti, jer su njihovi operativni sistemi stvoreni za kontinuiranu upotrebu, kaže Herget.

Pexels
 

Korišćenje telefona na benzinskim pumpama može uzrokovati eksploziju

Netačno. Upozorenja o mogućnosti požara uzrokovanog korišćenjem telefona pri točenju goriva, koje možemo vidjeti na benzinskim pumpama, postoje zbog toga što je gorivo zapaljivo.

Na primjer, do požara može doći u slučaju da se pri padu telefona ošteti baterija. Steffen Herget ipak preporučuje da telefone pri točenju goriva stavimo u džep.

Moguće je pokupiti virus na pametnom telefonu putem SMS poruke

Netačno. Virusi se na ovaj način ne mogu preneti, kaže Herget. Ipak, kriminalci mogu putem SMS-a na pametni telefon poslati link koji vodi na stranice koje vam mogu ukrasti podatke ili skinuti softver.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: jutarnji.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike