Svetski dan vegana - ključan je pravilan odabir namirnica, kaže za 24sedam nutricionista Ana Todorović

31.10.2020

10:30 >> 22:03

0

1. novembar proslavljaju vegani širom sveta

Svetski dan vegana - ključan je pravilan odabir namirnica, kaže za 24sedam nutricionista Ana Todorović
Copyright Pixabay

Svakog prvog novembra vegani širom sveta slave svoj dan. Prvi put je proslavljen 1994. godine u znak sećanja na 50. godišnjicu veganskog društva u Velikoj Britaniji. Svetski dan vegana kreirala je Luiz Valis, britanska aktivistkinja za zaštitu životinja i predsedavajuća Veganskog društva, kako bi podigla svest ljudi o pravima životinja.

Veganski način života podrazumeva izbegavanje svih oblika eksploatacije životinja, bilo da je u svrhu hrane ili odeće, odnosno zalaganje za ishranu koja se oslobađa svih proizvoda koji su delimično ili u potpunosti dobijeni od životinja. Ovaj dan je prilika da se ukaže na sve blagodeti, ali i na potencijalne nedostatke u ishrani baziranoj isključivo na namiricama biljnog porekla.

Pixabay

O ishrani koja zahteva veliku posvećenost, za naš portal govori nutricionista Ana Todorović.

Veganska ishrana kao detox

 – Veganski način ishrane može da donese benefite po zdravlje, pre svega, ljudima koji su se dugo nepravilno hranili i u čijoj ishrani su bile zastupljene nezdrave namirnice, fast food, pekarski proizvodi, puno kafe, energetskih napitaka i slično tome. Takav način ishrane vodi u tzv.acidozu ( kiselost organizma) koja je podobno tlo za nastanak mnogobrojnih oboljenja poput dijabetesa, hipertenzija, gojaznosti, ali i kancera. Veganska ishrana može da posluži u toj situaciji kao svojevrstan detox organizam.

Veganski način ishrane kao način života je vrlo oskudan u pojedinim vrlo važnim nutrijentima.

– Prevashodno se deficit odnosi na proteine, ali može doći i do deficita vitamina B12 koji se nalazi u namirnicama životinjskog porekla, može doći do deficita gvožđa, a samim tim do anemije, cinka kada dolazi do pada imuniteta i može se desiti sporije zarastanje rana, objašnjava nam sagovornica.

 Stručnjaci kažu da biljna ishrana smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka, dijabetesa tipa 2 i od Alchajmerove bolesti. Takođe pomaže i u održavanju telesne težine.

Pixabay

Ključan je pravilan odabir namirnica

– Pravi izbor namirnica je izuzetno važan, kako bi se u organizam unele sve hranljive materije i ne bi došlo do deficita i konsekvenci koje se javljaju usled njega. Kada su žitarice u pitanju treba insistirati na onima koje imaju veći postotak belančevina ( proteina) poput heljde, amaranta, kinoe, spelte, ali naravno da su ovas, ječam, raž, kukuruz, pirinač jako važni. Treba ih unositi svakodnevno i menjati vrste. Najbolje je konzumirati ih kao celo zrno ili u vidu pahuljica, ali ne u mešavinama koje imaju dodati šećer.

I premda sve veći broj ljudi prihvata da je veganstvo zdrav način života, i dalje je mnogo i onih koji odbijaju da veruju da bi izbacivanje mesa i mlečnih proizvoda iz ishrane ikada moglo biti dobro za nas.

 

Umesto mlečnih proizvoda veganima su na raspolaganuju biljna mleka, koja je mnogo zdravije napraviti kod kuće i znati sastav u potpunosti, te na taj način izbeći eventualne konzervanse i poboljšivače ukusa koji se obično dodaju u komercijalna pakovanja, savetuje nas nutricionista

– Meso i jaja obavezno bi trebalo nadomestiti unosom pečuraka i mahunarki ( pasulj, sočivo, bob, leblebije…) koje treba da budu gotovo svakodnevno na meniju. Vrlo je važno unositi zdrave masti zbog energetskog unosa i apsorpcije vitamina koji traže masnu sredinu kako bi bili iskorišćeni ( A, D, E, K) – maslinovo ulje, jezgrasto voće, masline…

Nutricionista Ana Todorović promo/Ana Todorović

– Na veganskoj trpezi treba da budu zastupljeni voće i povrće i to što raznovrsnije. Svaki dan na tanjiru treba da se nađe minimum povrće u tri boje, dok voće treba da bude zastupljeno u količini od dve užine u kojoj se uzima bar po jedna voćka. Veganski način ishrane iziskuje dobro planiranje obroka i poznavanje sastava namirnica i adekvatne pripreme, u suprotnom može da nanese više štete nego koristi, zaključuje nutricionista Ana Todorović.

Širom sveta, mnoge poznate ličnosti odlučile su da postanu vegani. Na biljni svet prešli su Ariana Grande, Majli Sajrus, teniserka Venus Viliams, Bil Klinton, Majk Tajson, Kristijan Bejl.

Pročitajte još:

Epidemija o kojoj se nedovoljno priča

Smešna strana dijete

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike